Amed Newrozu: 'Bijî Serok Apo' sloganı atılıyor ve Abdullah Öcalan posterleri dalgalanıyor

Newroz alanında Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri açan Amedliler, aile ve avukat görüşünün gerçekleştirilmesini talep etti. Alana akın eden on binler "Bijî Serok Apo" sloganı atıyor.

Amed'de “Newroz ateşiyle direnelim, özgürleşelim” şiarıyla düzenlenen kutlama için on binlerce kişi Newroz Parkı’na akın ediyor. Kayyumların güzergahlardaki otobüs sayısını artırmadığı için halk, kentin birçok noktasından kendi imkanlarıyla Newroz Parkı’na ulaşmaya çalışıyor. Parkın çevresi bariyerlerle kapatılırken, parkın içi ve dışı ile parka çıkan tüm yol ve kavşaklara binlerce polis ve zırhlı araçlar konumlandırıldı. 

Ulusal kıyafetleriyle sabah saatlerinden itibaren yola koyulan on binler, Newroz alanına Zümrüt Kent, Yenihal ve Kayapınar yönünde kurulan kontrol noktalarında HES kodu ile giriş yapıyor. Evrim Alataş Caddesi üzerinde bulunan protokol girişinde saatlerce bekletilen gazeteciler, yapılan 4 ayrı kontrolden sonra alana girişlerine izin verildi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Gençlik Meclisi üyeleri, bir araya geldikleri Yenihal Kavşağı’ndan kitlesel bir şeklide Newroz alanına doğru yürüyüşe geçti. Kentin birçok noktasından binlerce kişi Newroz alanına akın etmeye devam ediyor. 

Her yıl milyonlara ev sahipliği yapan Newroz Parkı’nda, platforma 8 dilde dev “Newroz pîroz be” yazıldı. Meydana ise “Berxedanan jinên ciwan deng daye qaden azad”, “Em li hemberî qirkirina jinê jiyane, azadiye diparezin”, “Ruhê Newroz e iro li zindana li seranserî jiyanê zindî buye û gihiştiye wateya xwe ya dîrokî” yazılı pankartlar asıldı. 

‘GÜNEŞİMİZE SELAM DİRENİŞE DEVAM’

Newroz Meydanına giriş yapan halk, “Güneşimize selam, direnişe devam” ve “Newroz inkara, savaşa, sürgüne karşı Kawa’nın direniş ruhudur” yazılı pankartlar taşıdı. 

Newroz meydanına akın eden binlerce kişi, ellerinde kapatılma tehdidi altında olan HDP flamaları taşıdı. 

Newroz Meydanı’nda İmralı’da tecrit altında olan ve sağlık ve güvenlik koşullarıyla ilgili kaygıların olduğu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın posterleri ile PKK bayrakları taşındı.

Avukat ve ailesinin görüşmesini talep eden onbinler, polisin sahneden yaptığı uyarılara rağmen sürekli “Bijî Serok Apo” ve “Bijî berxwedana zindanan” sloganları atıyor. 

Newroz, Çerxa Şoreşê marşı ve “Bijî Serok Apo” sloganları eşliğinde yapılan saygı duruşuyla başladı. 

Newroz Tertip Komitesi Başkanı İrfan Söner, yaptığı açılış konuşmasında Kürt halkının Newroz bayramını kutladı. Söner, şunları söyledi: “Dehak, Kawa’nın direnişi karşısında yenildi ve Newroz ateşini yaktı. 2633 yıldır halklar Newroz bayramını kutluyor. Newroz pîroz be. Newroz, direniştir, serhildandır, eşitliktir, adalet ve demokrasidir. Newroz’u Mem û Zîn’in aşkıyla kutluyoruz. Renklerimizle, dilimizle bu meydandayız.”

Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı'nın mesajı okundu.