Amed ve Urfa'da 'Gemlik Yürüyüşü' çağrıları

Amed ve Urfa'da düzenlenen eylemlerde, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın özgürlüğü haykırıldı, Gemlik Yürüyüşü için çağrı yapıldı.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK), Demokratik Toplum Kongresi (DTK), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Halkların Demokratik Partisi (HDP), Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ile MED Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri Federasyonu (MED TUHAD-FED) öncülüğünde “Tecrit siyasetine karşı özgürlüğü savunmak için Gemlik’e yürüyoruz” şiarı ile yapılacak "Büyük Gemlik Yürüyüşü" öncesi Amed'de basın açıklaması yapıldı.

Eyleme HDP milletvekillerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi katıldı.

HDP Antalya Milletvekili Kemal Bülbül, "CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Meral Akşener, Babacan... Hepinizi tek tek çağırıyoruz. Demokrasi istiyorsanız gelin Diyarbakır'da demokrasinin, eşitliğin kongresini yapalım. Kürt halkını hedef göstermeyin. Sınır ötesi operasyon yapıp millete 'terörizm var' diyerek  yalan atmayın” dedi.

Polisin engellemelerine tepki gösteren Bülbül, "Suç duyurusunda bulunacağız ancak mesele bu değil, bütün Türkiye kazansın, Kürt sorunu, şiddet sorunu çözülsün istiyoruz” diye seslendi. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın Demokratik Cumhuriyet, Demokratik Ulus ve Demokratik çözüm fikriyatının sahibi olduğunu belirten Bülbül, “Biz de bu 3 ifadeyi savunuyoruz. Buradan tüm dünyaya sesleniyoruz; İmralı’da aşırı tecrit var, aşırı izolasyon var” diye konuştu. Bülbül, ayrıca sloganlarının da “Her yer İmralı, her yer direniş” olduğunu ekledi.

Bülbül son olarak, adaletin ve demokrasinin yolunun İmralı’dan geçtiğinin de altını çizerek, “Gidin İmralı'da Sayın Öcalan ile görüşün” çağrısı yaptı.

Ardından konuşan Feleknas Uca ise polis ablukasına tepki göstererek, yaşanan durumun tecridin özeti olduğunu söyledi.  2013-2015 yılları arasında “çözüm” adı altında yürütülen süreci hatırlatarak  “O dönem Sayın Öcalan’ın fikirleri Ortadoğu halklarına, Türkiye halklarına ve Kürdistan halklarına umut olmuştu. Ancak bugün ağırlaştırılmış bir tecritle karşı karşıyayız. Aynı zamanda Sayın Öcalan’a disiplin cezaları veriliyor. Buna siyasete karşı mücadelemizi büyüteceğiz. Sayın Öcalan son görüşmesinde ‘Bir haftada sorunu çözerim’ demişti. Ancak devlet gözaltı ve savaşla buna cevap veriyor. Ne savaş siyaseti ne de tecritle Kürt sorunu çözülmez. Kürt halkı da bitirilemez. Kürt halkı büyük mücadelelerle bugünlere geldi. Asla diz çökmedi. Kürt halkı bu tecridi kıracak. Bu yürüyüş özgürlük yürüyüşüdür. Ne kadar önümüzü keserseniz de kesin, özgürlük yürüyüşçüleri hem tecridi kıracak hem de Gemlik’e ulaşacak. İmralı kapılarını da açacak. Ne olursa olsun İmralı’daki tecrit kapısını kırılacağız” dedi.

Açıklama sonrası Bağlar’ın aralarında bekleyen halkın da katılımı ile “Her yer İmralı, her yer direniş”, “Bijî Serok Apo” sloganlarıyla yürüyüşe geçildi.

URFA

Urfa’da ise “Büyük Gemlik Yürüyüşü” için Amed koluna katılmak için yola çıkan halk, Siverek ilçe giriş ve çıkışında engellendi. İlçe çıkışında alıkonulan araçlardaki halk, Kamil Turan Bulvarı’nda “Be serok jiyan na be”, “İmaralı’ya bin selam”, “Biji berxwedana İmralı” sloganlarıyla yürüyüşe geçti. İlçe merkezine kadar düzenlenen yürüyüş ardından açıklama yapıldı.

Urfa Barış Annneleri Meclisi üyesi Hadle Oğur, kentten çıkışlarının engellenmesine tepki gösterdi. Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için mücadele ettiklerini ifade eden Oğur, bu sağlanıncaya kadar da mücadelelerine devam edeceklerini ifade etti.

Siverek girişinde bulunan halk da bulunduğu yerde basın açıklaması düzenledi. Burada konuşan HDP Bozova ilçe yöneticisi Mehmet Ekinci ise, “Sayın Abdullah Öcalan şahsında tüm halklara uygulanan tecrit politikasını kınıyoruz” dedi.