Askerlerin öldürdüğü 16 yaşındaki Erbaş için çağrı

İHD Çocuk Hakları Komisyonu, Hakkari’de 16 yaşındaki Özcan Erbaş’ı öldüren askerler hakkında soruşturma başlatılması çağrısı yaptı.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Çocuk Hakları Komisyonu, Hakkari’nin Derecik ilçesinde 16 yaşındaki Özcan Erbaş’ın askerler tarafından vurularak öldürülmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. 

Erbaş’ın 30 Kasım’da üç arkadaşıyla piknik yapmak ve palamut toplamak için gezintiye çıktığı belirtilen açıklamada, “Bu esnada sınır hattından açılan ateş sonucunda sırtına isabet eden kurşunla yaşamını yitirdi. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre; Türkiye-Irak sınırına yaklaşık 400 metre uzaklıkta gerçekleşen olayda, ateş açılmadan önce sınır hattında görevli askerler tarafından herhangi bir uyarı yapılmadı” denildi.

‘KÜRDÜ ÖLDÜRENLER YARGILANMIYOR’ 

Cinayet mahalline giden Erbaş’ın amcasının anlatımlarına da yer veren İHD Çocuk Hakları Komisyonu, şöyle dedi: “Özcan’ın amcası, askerlerin yerde kanlar içinde yatan Özcan’a müdahale etmediğini, yeğenini sırtına alarak yola taşımak zorunda kaldığını, Özcan’ın ateşli silahla sırtından yaralandığını ve hastanede yaşamını yitirdiğini ifade etti. Kürt coğrafyasındaki sınır bölgelerinde kolluk görevlilerinin keyfi nedenlerle açtıkları ateş nedeniyle her yıl insanlar yaşamını yitirmeye ya da yaralanmaya devam ediyor. Yaşanan bu ölüm ve yaralanmalar sonucunda failler hakkında etkili, objektif ve şeffaf soruşturmalar yapılmadığı için ihlaller önlenemiyor ve sürekli hale geliyor.” 

‘SORUŞTURMA SÜRECİ BAŞLATILSIN’

Devletin cezasızlık politikasının kamu görevlilerinin silah kullanma konusunda pervasızca davranmasına neden olduğuna dikkat çekilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: “İnsan hakları savunucuları olarak bu duruma alışmayacağız. Yaşama ve gelişme hakkı elinden alınan her bir çocuğun adalet arayışı için mücadele edeceğimizi bir kez daha beyan ediyoruz. Bıkmadan tekrar ederek, Türkiye’nin BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’ne taraf olduğunu, bu sözleşmeyle tüm çocukların yaşama ve gelişme hakkının güvence altına alındığını bütün sorumlulara hatırlatıyoruz. Türkiye Devleti’ni sözleşmedeki yükümlülükleri gereğince; her bir çocuğun ölümünde koşulsuz şartsız çocuklardan yana taraf olmaya ve 16 yaşındaki Özcan Erbaş’ın yaşamını yitirmesinde sorumluluğu olan tüm kamu görevlilerinin tespit edilerek etkili bir idari ve cezai soruşturma sürecini başlatmaya çağırıyoruz.”