Avaşin ve Zap'a işgal saldırısı: 28 işgalci cezalandırıldı, 2 helikopter darbelendi!

İşgalci Türk devleti Avaşin ve Zap alanlarına karadan ve havadan işgal saldırısı başlattı. Saldırılara anında karşılık veren HPG, “şimdiye kadar ki eylemlerde 28 işgalci cezalandırılmış, 9 işgalci yaralanmış ve 2 saldırı helikopteri darbelenmiştir” dedi.

HPG Basın İrtibat Merkezi, Türk devletinin işgal saldırıları ve gerilla direnişine ilişkin yaptığı yazılı açıklamada şu ayrıntıları paylaştı:

“İşgalci Türk ordusu Medya Savunma Alanları’na dönük aylarca karadan ve havadan yoğun bombardımanlar gerçekleştirmiştir. Son günlerde daha da artan bombardımanlar Avaşîn ve Zap bölgesinde özellikle 14 - 17 Nisan tarihleri arasında yoğunlaşmıştır. 17 Nisan günü akşam saatlerinde Avaşin ve Zap bölgelerine dönük TC ordusu tarafından bir işgal saldırısı başlatılmıştır. Buna göre;

Avaşîn bölgesinde;

17 Nisan günü saat 19:00 sularında işgalciler Avaşîn bölgesine bağlı Werxelê alanına helikopterler ile 8 kez indirme yapmıştır. Aynı zamanda saldırı helikopterleri bu alanı yoğun bir şekilde bombalamıştır. Güçlerimiz bu indirmelere karşı ağır silahlar ile müdahale etmiştir. Güçlerimiz ayrıca ferdi silahlar ile işgalcileri hedefleyip vurmuştur. Darbe alan işgalciler saldırı helikopterlerinin desteğiyle Werxelê köyüne bir kez indirme yaparak ölü ve yaralılarını kaldırmıştır.

Gece saat 01:30’da Werxelê tepesine yerleşmek isteyen işgalcilere ferdi ve orta otomatik silahlarla müdahale edilmiştir. Burada 2 işgalci cezalandırılmıştır. Savaş uçakları saat 02:45’te bu alanı bombalamıştır. Gece saat 03:10’da Werxelê alanında ilerlemek isteyen işgalciler sabotaj taktiğiyle hedeflenip vurulmuştur. Bu eylem sonucunda 8 işgalci cezalandırılmıştır.

Saat 03:40’ta Werxelê alanına mevzilenmek isteyen bir işgalci grubu da ferdi silahlarla hedeflenip vurulmuş, 2 işgalci cezalandırılmış, 3 işgalci de yaralanmıştır. Düşman bu eylemden sonra bir kademe geri çekilmiştir.

Sabaha doğru saat 04:20’de işgalciler Werxelê alanına yerleşmek isterken bir kez daha vurularak bir kademe geri çekilmek zorunda bırakılmıştır. Sabah saat 05:00’da mevzilenmeye çalışan 1 işgalci suikast taktiğiyle hedeflenip cezalandırılmıştır. Bugün saat 09:40’ta Werxelê tepesine yerleşmek isteyen işgalciler ile güçlerimiz arasındaki çatışmalar halen devam etmektedir.

Zap bölgesinde;

İşgalci Türk ordusu 14 Nisan’dan 17 Nisan gününe kadar savaş uçakları ve obüslerle Kurojahro, Şikefta Birîndara, Ertuş, Şehîd Şahîn, Karker ve Çiyareş alanlarını yoğun bir şekilde bombalamıştır. 17 Nisan günü işgalciler saldırı helikopterleri ve dronların desteğiyle bu alanların tümünde kapsamlı bir işgal saldırısı başlatmıştır.  

İşgalciler Bakurê Kurdistan sınırından Zap bölgesinin Çiyayê Reş, Ertuş, Şikefta Birîndara ve Werxelê alanlarını saldırı helikopterleriyle bombalayarak Skorsky helikopterleri ile indirme yapmaya çalışmıştır. İndirme yapmaya çalışan helikopterlere güçlerimizin müdahalesi gelişmiş, birçok düşman helikopteri indirme yapamadan geri çekilmek zorunda kalmıştır. Girê Şehîd Şahîn alanına indirme yapmak isteyen 1 saldırı helikopteri güçlerimiz tarafından vurularak darbelenmiştir.

İşgalci Türk ordusuna ait saldırı helikopterleri ve Skorsky tipi helikopterler Şirnex’in Sîlopî ilçesinden havalanıp KDP denetimindeki Bamernê, Amediye, Dêrelok alanlarının üzerinden uçarak Zap bölgesinin Kurojahro alanına saldırı düzenlemiştir. Kurojahro bölgesine indirme yapmak isteyen helikopterler güçlerimizin müdahalesiyle karşılaşmış ve indirme yapamamıştır. Kurojahro alanındaki Girê Şehîd Amargî’ye bir kez indirme yapabilen işgalciler YJA Star güçlerimiz tarafından denetim altına alınarak ferdi silahlarla hedeflenip vurulmuş, burada 3 işgalci cezalandırılmıştır. Yine aynı yerde bir grup işgalci sabotaj taktiğiyle hedeflenip vurulmuş ve 4 işgalci cezalandırılmıştır. YJA Star güçlerimiz her iki eylemde toplam 7 işgalciyi cezalandırmıştır.

İŞGAL SALDIRISI KDP ONAYI VE DESTEĞİYLE YAPILIYOR

Zap bölgesinin arka tarafı olan ve güneyine düşen Kurojahro alanına Türk ordusunun helikopterlerini Başûrê Kurdistan sınırları içerisinden uçurarak burayı işgal etmeye çalışması KDP’nin bu işgal planını onayladığını ve yol verdiğini kanıtlamaktadır. Eğer KDP’nin böyle bir onayı ve ortaklığı olmasaydı, Türk ordusunun gerillayı bu alanda arkadan hançerlemeye cesaret edemeyeceği açıktır. Aynı zamanda işgalci TC güçleri Şêladizê kasabasında KDP güçlerinin denetimi altındaki Sîrê üssünden yola çıkıp karadan ilerleyerek Kurojahro alanına yerleşmek istemiştir. Güçlerimiz bu güçleri hedefleyerek ilerleyişlerini durdurmuştur. KDP güçlerinin gece saatlerinde Dêrelok, Şêladizê ve Barzan hattına doğru yoğun bir hareketliliği gözlenmiştir.

Şikefta Birîndara alanındaki Kevirêkun mıntıkasına saat 21:00’da iki kez helikopter ile indirilen işgalciler güçlerimiz tarafından denetim altına alınmıştır. Etkili bir şekilde vurulan bu işgalcilerden 5’inin cezalandırıldığı netleştirilmiştir. Burada tutunamayan işgalciler Kaniya Skorsky’e doğru çekilmişlerdir. Saat 22:00’da ilerlemek isteyen işgalciler bir kez daha hedeflenip vurulmuş, 3 işgalcinin cezalandırıldığı, 6 işgalcinin ise yaralandığı tespit edilmiştir. Bu eylemlerden sonra Şikefta Birîndara alanı 4 kez uçaklarla bombalanmıştır. Sabah saatlerine doğru Şikefta Birîndara alanını bombalayan saldırı helikopterlerine güçlerimiz müdahale etmiş, bunun sonucunda helikopterler alandan uzaklaşmak zorunda kalmıştır.

Zap bölgesindeki Werxelê alanına da helikopterler ile indirme yapmak isteyen işgalci Türk ordusuna ve helikopterlerine müdahale edilmiştir.

Çiyareş hattında karadan ilerlemek isteyen işgalciler iki kez sabotaj taktiğiyle hedeflenip vurulmuştur. Burada darbe alan işgalciler geri çekilmek zorunda kalmıştır. Ayrıntılı bilgiler daha sonra paylaşılacaktır.

Çemço alanına girmek isteyen 2 saldırı helikopteri güçlerimiz tarafından ateş altına alınarak hedeflenmiştir. 1 saldırı helikopteri ağır darbe alarak alandan uzaklaşmak zorunda kalmıştır.

Sabah saatlerinde tekrardan Bamernê-Amediye-Dêrelok hattı üzerinden uçarak Kurojahro’ya saldırıp indirme yapmak isteyen helikopterlere güçlerimiz tarafından müdahale edilmiştir. Müdahale edilen 2 saldırı helikopteri ile 1 Skorsky tipi helikopter alandan uzaklaşmak zorunda kalmıştır.

Sadece son 4 gün içerisinde alanlarımız 147 kez savaş uçaklarıyla, karadan da sayısız kez obüslerle bombalanmıştır. Alanlarımız üzerindeki SİHA ve savaş uçağı hareketliliği kesintisiz devam etmektedir. Güçlerimizin yüksek fedai ruhla geliştirdiği direniş Avaşîn ve Zap bölgesine yönelik ilk saldırı dalgasını bozguna uğratmıştır. Güçlerimizin şimdiye kadar ki eylemlerinde 28 işgalci cezalandırılmış, 9 işgalci yaralanmış ve 2 saldırı helikopteri darbelenmiştir.

Güçlerimizin kahramanca direnişi ve çatışmalar yoğun bir şekilde devam etmektedir.”