Aydeniz: Halkın talebi net; İmralı kapıları açılmalı

Van Newrozu'nda konuşan DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, zindanların talebinin tüm halkın talebi olduğunu belirterek, derhal İmralı tecridinin kaldırılması gerektiğini söyledi.

Van Newrozu yüz binlerin katılımıyla devam ediyor. Alkış, slogan ve zılgıtların dinmediği kutlamalar DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz'in konuşmasıyla devam etti. Coşkulu bir şekilde karşılanan Aydeniz, konuşmasının başında rehin tutulan siyasetçileri selamladı.

'TECRİT KALKMADAN BİRLİKTE YAŞAM OLMAZ'

Aydeniz, şunları söyledi:

 “Newroz direniştir. Dehaklara karşı Kawa'nın yaktığı özgürlük meşalesidir. Newroz Kawa’nın yaktığı ateşi 3 kibrit çöpüyle devam ettiren Mazlum Doğan’dır. Amed surlarında Zekiye Alkan’dır, İzmir’de Rahşan, Almanya’da Rohanî, Berivan’dır. Çanakkale zindanında Sema Yüce’dir. Newroz’u bugünlere var edenlere selam olsun.

Türkiye’de bugün mutlak bir tecrit var. Bu tecrit Sayın Abdullah Öcalan üzerinden bütün alanlarda devam ediyor. Bu tecrit savaş politikalarında ısrar demektir. Bu tecrit halkları saymamaktır, birlikte yaşam iradesine karşı çıkmaktır. Onun için tecridin bir an önce kaldırılması gerekiyor. Sayın Abdullah Öcalan 2013-2015 yılında ne zaman konuşup fikirleri yayıldıysa toplum nefes aldı. Barışa susadığını gördü. Sayın Abdullah Öcalan dünyada benzeri olmayan İmralı işkence sisteminde direniyor. İmralı sistemi işkence sistemidir. Onun için diyoruz ki bu halka bakın ve bir an önce tecridi kaldırın. Barışın muhatabı İmralı’dadır. Onun için 27 Kasım’dan bu yana başlatılan açlık grevleri var. Türkiye bunu görsün. İmralı’nın kapılarını açın.

 Türkiye’ye ve Ortadoğu’da çözüm için en çok irade gösteren İmralı’dır. Açlık grevcilerinin talepleri bütün halkların talepleridir. Sadece cezaevinde bedeninden başka bir şeyi olmayan siyasi tutsaklara bırakılmamalıdır. Bu talepler hepimizin talepleridir. Bugün cezaevlerinde insanlık dışı muamele, hak ihlalleri var. Çıplak arama var. Tecrit var. Özgürlük beraber mücadeleden geçiyor. Bugün yaşadığımız Türkiye’de AKP-MHP faşist ittifakı her yeri düşmanca yaklaşıyorlar. Ama buradan söylüyoruz. Kürt halkına düşmanlık sizin bitişiniz olacak.

'DİRENİŞLE KAZANIMLARIMIZI KORUYACAĞIZ'

Bugünkü kazanımları faşist ittifak elimizden almak istiyor. Kadınların hiçbir haklarına dokunulmasına izin vermeyeceğiz. Dünyada eşit temsiliyet ve eşbaşkanlık Kürt halkının öncülüğü ile kazanılmıştır. Eşit temsiliyet ve eşbaşkanlık sistemine asla dokundurmayacağız. Kayyum eliyle belediyelerimize el konulup eşbaşkanlarımız tutuklandı. Onun için diyoruz ki eşbaşkanlık sistemi toplumun beraber yaşama istemidir. AKP-MHP ittifakı kadınlardan o kadar çok korkuyorlar ki kadınları koruyan yasalara dahi tahammülleri yok. İstanbul Sözleşmesi'ni bir gece yarısı kararı ile kaldırdılar. Bütün alanlarda kadınlar bu sözleşmeye nasıl sahip çıkacağını dün de bugün de gösterdi.

 AKP'nin 'eylem planı' halklar üzerinde ve kadınlar üzerinde çökmüş bir eylem planıdır. Bu yüzden planınızın asıl hedefinin insan hakları olmadığını biliyoruz. Çöktürme Planı üzerinden yakanlar, yıkanlar ve tecrit uygulayanlar bilsinler ki bu halkın direnişi onların çöküşü oldu. AKP-MHP iktidarı ha bire yeni baskılar yeni kararnameler çıkarıyorlar. En son yaptıkları ise HDP’nin kapatılmasıdır. Bütün iktidarlar bu alanlara baksınlar, Amed’e, Cizre’ye baksınlar. HDP’nin dört duvardan oluşmadığını, bu iradeden oluştuğunu görsünler. HDP bir fikriyattır. Bunun sahibi de Sayın Abdullah Öcalan’dır. HDP’nin kapatılması 7’nci siyasi parti kapatılması olacak. Onun için bu kapatma sizin kapatmanız olacak. Kapatmayla beraber 687 kişi hakkında yasak getirdiklerini ifade ediyorlar. 2009’dan bun yana zaten binlerce arkadaşımız siyasi operasyonlarla cezaevindeler. Siz yüz kişi dahi olsanız esameniz okunmaz ama bu halk ayakta."

'BU HALK SESSİZ KALMAZ'

Aydeniz, konuşmasının devamında kentin ekonomik sorunlarına da değindi. Aydeniz, "Van halkının iradesini kayyumla gasp edenler kenti ekonomik sıkıntıya sokmak istiyorlar. O yüzden Kapıköy Sınır Kapısı'nı kapatıyorlar. Hiçbir yaklaşımınıza, hiçbir krizinize karşı bu halk sessiz kalmayacaktır. Bir an önce kapıyı açın. Bu yaklaşımlar Van halkına diz çöktürmeyecek" dedi.

Kürt halkının tarihi bir kavşaktan geçtiğine dikkat çeken Aydeniz, ulusal birliğin önemine işaret ederek, şöyle devam etti: "Bu kavşak Kürtlerin özgürlük kavşağıdır. Kürtlerin ulusal özgürlüğü için yan yana durmayan, kendi çıkarı yerine ulusal çıkarı dile getirmeyen kim olursa kaybetmeye mahkumdur. Ulusal birlik oluşturulmuştu 4 parçada. Sıra biz yöneticilere gelmiştir. Kürt halkının statüsünü her yerde tanıtmak için gün ulusal birlik oluşturma günüdür. Bugün Kürtlerin kazanımlarına Şengal’de de saldırıyorlar. Şengal’e saldırıldığından sahip çıkmayanlar bugün Şengal niye direniyor demeye hakkı yoktur. O yüzden Şengal halkını özerklik talebi kabul edilmelidir."

Kutlamada Grup Vardiya da sahne aldı. Coşkulu Newroz kutlaması devam ediyor.