Aydeniz: Kürtler anadilsiz, statüsüz bir yaşamı kabul etmeyecek

DTK, DBP ve HDP’nin “Dem Dema Yekîtîya Netewî û Azadîye ye” programı Mardin’in ilçelerinde sürüyor. Köylerde düzenlenen toplantıda konuşan DBP eşbaşkanı Saliha Aydeniz, “Kürtler anadilsiz, statüsüz bir yaşamı kabul etmeyecek” dedi.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) tarafından Kürt ulusal birliğine dikkat çekmek amacıyla başlatılan "Dem Dema Yekîtîya Netewî û Azadîye ye" programı Mardin’in ilçelerinde sürüyor.

DBP Eşbaşkanları Saliha Aydeniz, Keskin Bayındır, HDP Mardin Milletvekilleri Ebru Günay ve Pero Dündar ile parti il ve ilçe yöneticilerinin olduğu heyet temaslarda bulundu. Mazıdağı ilçesinde sabah saatlerinde esnaf ziyaretleri ile başlayan program aile ziyaretleri ile devam ederken, heyet oflj tarafından ilgi ile karşılandı. Esnafın sorunlarını dinleyen heyet, çözüm önerilerini aktarırken, 25 Şubat’ta Kızıltepe’de gerçekleştirilecek final programına katılım çağrısı da yaptı. Ardından heyet Derik ilçesine geçerek, dün hayatını kaybeden Dr. Melik Hüseyin Türk’ün taziyesine katıldı. 

Heyet daha sonra Derik’in Menteşî (Yukarı Menteş) ve Warga Xensê (Kutluca) köylerinde halk toplantıları gerçekleştirdi. Halk toplantısına köylüler kadını, erkeği ve çocukları ile katılırken, heyete yoğun ilgi gösterildi. Toplanan köylüler ile HDP’liler görüş alışverişinde bulunurken, DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz heyet adına konuştu. 

Halkların sorunlarına çözüm üretmek amacıyla yola çıktıklarını belirten Aydeniz, İmralı’da ağır bir tecrit uygulandığını ve bunun tüm ülkeye yayıldığını belirtti. Tecride karşı cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemlerinin devam ettiğini ifade eden Aydeniz, halkların ve kadınların üzerinde de ağır baskılar olduğunu ifade etti. İktidarın söylemlerinin her gün Kürtlerin ortadan kaldırılması, dillerinin yasaklanması, haklarının yok sayılması üzerine olduğunu belirten Aydeniz, “Buna karşı bu çalışmayı önümüze koyduk. Bilinsin ki; Kürt gençleri, Kürt kadınları, Kürt halkı, bu kirli politikayı, tecrit politikasını, Kürtlerin yok sayılmasını, iradesine kayyım atanmasından razı değil” dedi. 

‘KÜRTLER HALKLARLA BİRLİKTE MÜCADELE EDİYOR’

Bugün AKP ve MHP iktidarının Kürtlerin olduğu her yerde, mücadelenin olduğu her kesime sınır tanımadan saldırılar gerçekleştirdiğini dile getiren Aydeniz, buna karşı Kürtlerin halklar ile birlikte mücadele ettiğini ifade etti. Kürtler birlik olmadıkları sürece kazanımlarının kaybedileceğine dikkat çeken Aydeniz, bugüne kadar gezdikleri her yerde halkın faşist iktidarı kabul etmediğini dile getirdiklerini söyledi. Gezdikleri her yerde Kürtlerin birliğinin istendiğini ve Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sona erdirilmesinin talep edildiğini belirten Aydeniz, Kürtlerin kendi iradesine sahip çıktıklarını söyledi.

İktidarın saldırılarının bu nedenle devam ettiğini belirten Aydeniz şöyle devam etti: “Biz statüsüz bir yaşamı kabul etmeyeceğiz. Kürtler anadilsiz, statüsüz bir yaşamı kabul etmeyecek. Tecrit politikasına, kayyım politikasını biz Kürtler kabul etmeyeceğiz. Tecrit sona erene kadar, eşitlik sağlanana kadar, Türkiye’de demokratik bir zemin oluşturulana kadar biz mücadelemizi sürdüreceğiz. Kazanımlarımıza da sahip çıkacağız.”

Aydeniz’in konuşmasının ardından halkın eleştiri, talep ve önerileri dinlendi. Halk, talep ve önerilerini not alan heyete yayın organlarının az olduğunu ve her kesime ulaşılamadığını belirterek, ziyaretlerini daha fazla sıklaştırması önerisinde bulundu. Bir başka kişi de iktidarın Kürtlere karşı hiçbir zaman adaletli olmayacağını belirtirken, özellikle iktidar ile birlikte yürüyen kesimlerin ikna edilmesi için çalışmalar başlatılması gerektiğine dikkat çekti. Önerilerini ve taleplerini sunmaya devam eden yurttaşlar, birlikte bir yaşamı istediklerini, eşitlik ve hak temelinde, Kürtçe ile birlikte var olmak istediklerini aktardı.