Başûr'dan işgal saldırılarına büyük tepki

Türk devletinin işgalci saldırılarına Başûrê Kurdistan'dan sert tepkiler geldi.

İşgalci Türk devletinin Rojava'ya dönük işgal saldırılarına Başûrê Kurdistan'da siyasetçiler, aydın, yazar ve toplumun her kesiminden büyük tepkiler geldi.

İşgal saldırıları Başûrê Kurdistan Kuzey Doğu Suriye Özerk Temsilciliği tarafından Süleymaniye’de binlerce kişinin katıldığı bir yürüyüşle protesto edildi. Yürüyüşte "Katil Erdoğan", "İşgalci Türkiye, topraklarımızdan defol" sloganları atıldı.

SALİH: TERÖRİST GRUPLAR GÜÇLENECEK!

Saldırıların başladığı saatlerde dün gece ilk tepki Irak Cumhurbaşkanı Berhem Salih’ten geldi. Salih, resmi Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı: "Türk devletinin Suriye saldırıları tehlikeli bir gelişmedir. Bu saldırı yeni bir insanlık dramına ve terörist grupların yeniden dönmesine neden olacak. Bu durum bölge için büyük bir tehlike yaratıyor. Uluslararası toplum bu dramının önünü almalı, Suriye halkları ve Kürtlerin haklarının siyasi çözüm yolu ile sağlanması için desteklemeli.”

TALABANİ: KÜRTLERİN İRADESİNİ KIRAMAZLAR

İşgal saldırılarına bir tepki de Bölgesel Hükümet Başbakan Yardımcısı Qubat Talabani’den geldi. Talabani de Twitter hesabından şunları kaydetti: "Kürt iradesini hiçbir güç kıramaz. Kürtlerin kanı da her Amerika vatandaşının kanı gibi değerli ve güzeldir. Dünya Kürtlere çok borçlu. Fakat borçlarını zamanında ödemiyorlar. Şimdi borçlarının Rojava üzerine başlatılan işgal ve katliam saldırılarını durdurmakla ödemeleri gerekir. Çünkü yakıp yıkmak, evleri ve yerleri talan etmek, öldürmek DAİŞ’ten başka hiç kimseye hizmet etmez.”

KERİMİ: ERDOĞAN'A YUMRUK İNDİRİN!

Tür devletinin işgal ve katliam saldırılarına bir tepki de Yazar Ali Kerimi’den geldi. Kerimi, Türk devletinin başlattığı işgale, yayımladığı video ile tepki gösterdi. Kerimi, şunları ifade etti:

"Rojava’daki güzel ve Kürtler açısından en başarılı örnek olan sistem ile kahraman savaşçıları diktatör Erdoğan yönetimindeki dönemin en faşist hükümetinin saldırılarına maruz kalmışlardır. Hepimiz çok iyi biliyoruz, Erdoğan’ın Rojava saldırılarının doğru hiçbir gerekçesi olmadığını. Bir ruh hastası ve tüccar olan Trump, Kürtlerle oynamaya çalışıyor. Erdoğan ile Trump Kürtleri ata dede topraklarından çıkarmak istiyorlar. Kürtleri çıkarıp teröristleri yerlerine yerleştirmek istiyorlar. Bu yurtsever Kürt anaları gençlerinin dört parça Kürdistan’da onları ve topraklarını savunmasını bekliyor. Siz yurt dışında yaşayan Kürtler dışarıda yaşamak zorunda kaldığınız 30 yıl içinde çok büyük işler yaptınız. Diplomatik faaliyetler yürüttünüz. Siz şimdi yolları kapatarak düşmanlarımızın planlarını durdurabilirsiniz. Yurtsever analar sizin adım atmanızı bekliyor. Cumartesi günü saat 13:00 da dünya ülkelerinin başkente başta olmak üzere özellikle de Londra’da meydanlara çıkıp büyük gösteriler yapmanızı istiyorum. Alanlara, meydanlara akarak dönemin diktatörü ve faşistinin ağzının üstüne bir yumruk indirin. Erdoğan’ın ağzına büyük bir yumruk indirip, Trump’a da siyasetin böyle olmadığını öğretin. Trump’a tweetleri ile Kürtlerin umudunu yıkamayacağını öğretin."

REZZAZİ: ROJAVA HEPİMİZİN; SAHİP ÇIKALIM

Başur'da yaşayan Rojhilatlı Sanatçı Nasır Rezzazi’den de işgalci saldırılara tepki geldi. Rezazi, yayımladığı kısa bir videoda şunları belirtti: "Türk devleti Rojavayê Kurdistan’ı işgal etmek, orada katliam yapmak için bir saldırı başlatmış. Bu saldırı özgürlük, demokrasi ve buna inanan insanlarımıza yönelik başlatılan bir saldırıdır. İşgal edilen, sömürülen ülkemizin üzerine geliştirilen bir saldırıdır. Rojava'daki halkımız çetelere karşı direnerek, şehit vererek en doğal olan haklarını elde etti. Erdoğan şimdi saldırarak bu hakları yok etmek istiyor. Nerede olursak olalım, bu işgale ve saldırıya hepimiz birlikte karşı çıkalım. Rojava’nın hepimizin olduğunu bilerek sahip çıkalım.”