Başur hükümeti Türk devletinin katliamını görmedi

KDP denetimindeki Başur hükümeti, bölgesinde sivilleri katleden Türk devletinin saldırılarına karşı çıkmak yerine PKK'yi hedef aldı.

Türk devletinin 15 Haziran'dan bu yana Başûrê Kurdistan’a yönelik işgalci ve katliamcı saldırılarını artırması toplumun her kesiminden büyük tepki aldı. Başurlu yazar, aydın, sanatçı ve birçok siyasi parti, işgal ve katliam saldırılarına ilişkin tepkilerini yürüyüş, miting ve eylemlerle gösterdi. Bölgesel Hükümet de Başur halkın baskısından ötürü işgal saldırılarına ilişkin dün kerhen bir açıklama yapmak zorunda kaldı.

SİVİLLERİN KATLEDİLMESİ YOK SAYILDI, PKK HEDEF ALINDI

Açıklama, işgalci Türk devletinin Şeladize'ye bağlı Sida köyü ile Kanimasi'ye bağlı Metina bölgesinin Golka köyünün savaş uçakları ile bombalanması sonucu 5 sivilin şehit düşmesinin ardından yapıldı.

Hükümet Sözcüsü Adıl Cotyar tarafından yapılan açıklamada, Türk devletinin işgal saldırılarına hiç değinilmedi, sivil katliama ilişkin ciddi herhangi bir kınamada bulunulmadı. Doğrudan Türk devletinin katliamlarını kınamak yerine, “Kürdistan Bölgesi Hükümeti, hangi taraftan ve hangi gerekçeyle olursa olsun vatandaşların şehit edilmesini ve can kayıplarını kınıyor” ifadesi kullanıldı.

Açıklamada, PKK’nin Kürdistan Bölgesi sınırlarında saldırılara neden olmamak için o bölgelerden çekilmesi gerektiğini vurgulayan ifadeler kullanılmaya devam edildi.

Cotyar, Kürdistan Bölgesi’nin komşu ülkelerle dostluk ilişkisi istediğini ve Kürdistan Bölgesi topraklarından da hiçbir ülkeye saldırı düzenlenmesini istemediğini söyledi.

HÜKÜMETTE YER ALAN PARTİLER BU AÇIKLAMAYA KATILIYOR MU?

Hükümet KDP’nin denetiminde olsa da YNK, Goran Hareketi ve diğer partiler de bir biçimde bu hükümet içinde yer alıyor. YNK, Goran, Komalay İslami ve diğer partiler, işgal saldırılarını kabul etmediklerini belirtti. Ama bu partilerin temsilcileri, hükümet adına yapılan bu açıklamaya dair henüz açıklama yapmadı