Başurlu gazeteciler: Basın özgürlüğü çökme noktasında

Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi konuşan Başurlu gazeteciler, Güney Kürdistan’da basın özgürlüğünün çökme noktasında olduğunu dile getirdi.

Basın özgürlüğü konusunda ağır ihlallerin yaşandığı Güney Kürdistan’ı ziyaret eden Uluslararası Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) bir grup Başurlu gazeteci ile bir araya geldi. Komite izlenimlerini internet sayfasında yayınladı.

CPJ’ye konuşan serbest gazeteci Guhdar Zebari, dokuz senedir Güney Kürdistan’da mesleğini icra etmeye çalışıyor. Birçok defa gözaltına alındığını, ekipmanlarının kırıldığını ve ailesi ve çevresi tarafından sürekli olarak gazeteciliği bırakması için baskı altında olduğunu anlatan Zebari, gelişmelerin kendisini ülkesini terk etmeyi düşünmeye ittiğini söyledi.

Bölgedeki serbest gazetecilerin hiçbir hakkı olmadığını ifade eden Zebari, Duhok’ta öldürülen Rojnews muhabiri Vedat Hüseyin’e de değindi. Güney Kürdistan’da iktidardaki parti ya da Barzani ailesinin karıştığı yolsuzluk konularında bir haber yapmanın hiçbir şekilde mümkün olmadığını dile getiren Zebari, basın özgürlüğünün çökme noktasında olduğunu ifade etti.

CPJ makalesinde bölgede görev yapan gazetecilerin röportajlar sırasında KDP ile YNK arasındaki iktidar paylaşımına ve bunun yarattığı sorunlara dikkat çekerek, bağımsız bir yargının organı ya da basın özgürlüğünü denetleyen bir kurumun olmamasının gazetecileri saldırılara karşı daha savunmasız hale getirdiğini belirtti.

Dwarozh kanalına çalışan Hana Chomani ise Hewler’de Süleymaniye merkezli bir yayın organını için çalışmanın sorunlar yarattığını ve aynı sorunların tersi durumda da geçerli olduğunu ifade etti. Chomani Hewler’de asayiş görevlileri hatta bazen de siviller tarafından tacize maruz kaldığını ve birçok insanın kendisiyle konuşmayı reddettiğini de belirtti.

CPJ makalesinde katledilen gazeteciler Vedat Hüseyin ve Kawa Germiyani’nin katillerinin halen bulunmadığı ifade edilerek avukat Venizer Revink’in soruşturma sırasında polis ve diğer yetkililerin ağır davrandığı yönündeki söylemlerine yer verildi.

CPJ ayrıca konuyla ilgili Kurdistan Bölgesel Yönetimi basın bürosu ve Adalet Bakanlığının konuyla ilgili sorularına cevap vermediğini de bildirdi.

Yine bölgede faaliyet yürüten Kürdistan Gazeteciler Sendikası da CPJ’ye yanıt vermedi.

Makalenin orijinali için:

https://cpj.org/blog/2019/09/press-freedom-extinction-iraqi-kurdistan-puk-pdk.php