Batman ve Siirt'te Newroz kutlamaları: İmralı'ya bin selam!

Batman ve Siirt'teki Newroz kutlamalarında, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ve tecride karşı açlık grevindeki tutsaklar selamlandı.

Batman'daki Newroz Alanı’nda gerçekleştirilen kutlamaya yüz bini aşkın kişi katıldı. Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Berdan Öztürk, HDP Batman milletvekilleri Feleknas Uca, Rüştü Tiryaki ve Necdet İpekyüz’ün yanı sıra Kürdistani İttifak Çalışma Grubu içerisinde yer alan partilerin temsilcileri, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistler, Barış Anneleri Meclisi ile Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Saadet Partisi’nin  il ve ilçe örgütlerinden isimler alana geldi.
Programın başlaması ile birlikte sahneye ilk olarak Tertip Komitesi adına HDP Batman İl Eşbaşkanı Ömer Kulpu çıktı. Sözlerine tecride karşı açlık grevinde olan cezaevlerindeki tutsakların Newrozu’nu kutlayarak başlayan Kulpu, "Halkın partisi olan HDP’yi kapatmak istiyorlar.  AKP ve MHP çaresizliğini HDP’ye saldırarak üstünü kapatmaya çalışıyor. Fakat kimse halka diz çöktüremez. Çünkü dönem Kürtlerin dönemidir” dedi.

 Barış Anneleri Meclisi üyesi Muhlise Hinar, yaptığı konuşmada barış için verdikleri mücadelede tüm annelerin kendilerine destek olmasını istedi.
Sonrasında sahne alan Kollektifa Ritma Azad’ın seslendirdiği şarkılar eşliğinde çekilen halaylar ile devam eden Newroz kutlamasında HDP’li vekil Feleknas Uca halka seslendi.

Uca, İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesiyle kadın katliamlarının önünün açıldığını belirtti.

Uca, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecrit ve tecride karşı cezaevlerinde devam eden açlık grevlerine dikkat çekti.

Uca, şunları söyledi:

"Son günlerde sosyal medyada Sayın Öcalan’a dönük haberler çıktı. İmralı’da neler oluyor, neden avukatlar ve aileler gidemiyor? CPT rolüne sahip çık diyoruz. Sayın Öcalan son görüşmede bir haftada sorunu çözeceğini söyledi ama devlet ne yaptı? Saldırdı, katliam yaptı ve tecridi daha da ağırlaştırdı. Kalkıp ‘uzaya gideceğiz’ diyorlar, biz de diyoruz ki önce çözümün anahtarı olan İmralı’nın kapılarını açın, sorun çözülsün. Yine buradan sesleniyoruz asla ama asla zulme karşı baş eğmeyeceğiz. Mücadelemizi büyüteceğiz ve ‘berxwedan jiyane’ diyoruz.”

Görevleri gasp edilen Batman Belediyesi eşbaşkanlarından Songül Korkmaz İstanbul Sözleşmesi’nin feshedilmesine tepki gösterirken, Mehmet Demir ise halkın iradesini tanımayanların sandıkla gideceğini söyledi.
Daha sonra konuşmasını yapmak üzere sahneye DTK Eşbaşkanı Berdan Öztürk çıktı. Bugün tarihi bir Newroz’u kutladıklarını dile getiren Öztürk, şunları belirtti:

"Öcalan üzerinde devam eden tecride karşı cezaevlerinde direnenlere buradan selam olsun. Onların direnişiyle tecrit kalkacak. Tecride karşı cezaevlerinde başlayan direniş, şu anda dünyanın her yerine yayılmış durumda. Tecrit kalkıncaya kadar bu direniş devam edecek, herkes bunu iyi bilsin. Tecrit bir insanlık suçudur. Bu suça karşı gösterilen her direniş, insanlığa sahip çıkmaktır. Herkes iyi bilsin ki Öcalan bu halkın iradesidir. Bu iradeyi yok edemezsiniz. Öcalan yaşamına ilişkin ortaya atılan iddiaların netleşmesi için acilen aile ve avukatların İmralı Adası'na gitmesi gerekiyor."
Kutlama “Bijî Serok Apo” sloganı eşliğinde sonlandırıldı.


SİİRT

Siirt’te “Newroz ateşi ile direnelim, özgürleşelim” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamasına binlerce kişi katıldı. Halki sabahın erken saatlerinden itibaren Barış Mahallesi’nde yer alan Newroz Alanı’na akın ederken, alan etrafındaki polis ablukası dikkat çekti.
Binler, HDP’ye açılan kapatma davasını protesto etti. “Bijî Serok Apo”, “Bê serok jiyan nabe”, “Jin jiyan azadî” ve “Biji berxwedana zindana" sloganları attı.
Açılış konuşmasını yapan Hakların Demokratik Partisi (HDP) Siirt İl Eşbaşkanı Yusuf Batur, HDP’nin kabus gibi iktidarın üstüne çökeceğini belirtti.
Daha sonra Newroz ateşi, HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ve HDP Siirt İl Eşbaşkanı Belkiza Beştaş Epözdemir tarafından yakıldı. Newroz ateşinin yakılması sırasında binlerce kişi, yüzünü ateşe çevirerek “Biji Serok Apo” sloganı attı.
HDP Siirt Milletvekilli Sıddık Taş, "Biz iktidara cevap vermiyoruz, iktidar meydanlara baksın, halk cevaplarını zaten verdi” dedi.
HDP Grup Başkanvekili ve Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş ise "“Kazanacağız, kimse halkla uğraşamaz. Bugün iktidar çok korkuyor, çünkü zaman ilerledikçe oyları eriyor ve gideceklerini biliyor” ifadelerini kullandı.
Zindan direnişini selamlayan Beştaş, “Tecridi tanımıyoruz, kabul etmiyoruz. Bugün devam eden açlık grevlerinin son bulması için bir an önce İmralı kapılarının açılmasını söylüyoruz. Türkiye’ye barış getirecek olan Öcalan’dır” diye belirtti.
Beştaş’ın konuşmasının ardından sahneye Barış Anneleri çağrıldı. Barış Anneleri, barış güvercinlerini uçurmasından sonra sahne alan Koma Hivron’un şarkılarıyla çekilen halaylar eşliğinde Newroz programı sona erdi.