Bir yiğidin yüreğine akıyor Avaşin...

Avaşin’de yapılan birçok eylemin altına imzasını atan Merivanlı gerilla Hewrê Kerimpur, 15 Ağustos 2019’da yaşanan çatışmalarda son mermisine kadar direnerek şehadete ulaştı.

15 Ağustos var olmak için mücadelenin, savaşın ve dirilişin günü. Sadece o yangın yıllarında komutan Egîd öncülüğünde yapılan eylemin yıldönümü değil, onların ardıllarına bırakılan bir direniş geleneği. Bu yüzden 15 Ağustos en çok da eylem günü. Bu direniş geleneğini omuzlama cesaretini gösteren Kürdistan gerillalarından biri de daha sonraları ‘Avaşin’in Egîd’i’’ olarak anılacak olan Hewrê Yaran’dı.

Hewrê Kerimpur, kod ismiyle Hewrê Yaran, Doğu Kürdistan’dan katıldı özgürlük mücadelesine. Aslen Merivanlı olan ve Apoculuğun bilinciyle üniversite yıllarında tanışan Hewrê Kerimpur, 2017 yılında yüzünü Kürdistan dağlarına döndü. Merivan’da milis olarak başlattığı mücadele yaşamını, Zagroslarda eylemci bir gerilla olarak devam ettirdi. Apocu bilincin, yurtseverliğin ve cesaretin aynı bedende toplandığı gerillalardan biriydi. Avaşin’de yapılan birçok eylemin ve düşman üzerinden kaldırılan silahların altına imzasını attı. 4 Mayıs 2019 yılında Avaşin’de yapılan Bezoke eylemine büyük bir cesaretle katılmış ve düşmanın üzerinden silah kaldırmaya yemin etmişti.

Sözünde durmuştu, o gün Hewrê Yaran arkadaşın da içinde olduğu çatışmalarda onlarca düşman askeri öldürülmüş altı düşman silahına ve askeri malzemelerine el konulmuştu. 15 Ağustos 2019 tarihinde faşist işgalci Türk ordusunun Avaşin alanında yürüttüğü işgal hareketlerine engel olmak için Şehit Afat tepesine giderken bir an bile tereddüt yaşamadı. 15 Ağustos’tu, yani tam zamanıydı zalime vurmanın… Hewrê Yaran o gün yaşanan çatışmalarda son mermisine kadar direndi ve şahadete ulaştı.

HEWRÊ DEMEK EYLEM DEMEK

Avaşin eyaletinde Hewrêlerin ardılları olarak mücadele eden gerillalar, onun silah ve yol arkadaşları, Hewrê Yaran’ın kişiliğini ve savaşımını şöyle değerlendirdi:

Gerilla Ruken Bagok: Heval Hewrê en çok da devrimci ilkeleri ve Apocu ölçüleri ile tanınırdı. Onunla tartıştığınız zaman heval Hewrê’nin sanki çocukluğundan itibaren Kürdistan tarihi ile büyüdüğünü fark ederdiniz. Kürdistan’ın tarihi ve coğrafyası konusunda çok detaylı bilgi sahibiydi. Bu aydın özelliklerinin yanı sıra hem çok eylemci, hem de çok savaşçıydı. Bir eylem planlaması vardı, bazı sorunlardan kaynaklı o süreç için gerçekleştirilmesi çok mümkün değildi. Ancak heval Hewrê hiçbir olumsuzluğu kendine engel yapmıyordu. Kararlarında her zaman çok ısrarlı ve inançlıydı.

Heval Hewrê eylem planlaması iptal edilmesine rağmen bir türlü bu durumu kabullenememiş ve tek başına düşmanın mevzilerinin bulunduğu alana gidip bir mobesse kamerasını direği ve çimentosuyla beraber sırtlayıp noktamıza getirmişti. Teori ve pratiği hiçbir zaman birbirinden kopuk değildi. Heval Hewrê’nin amaçlarından biri de 15 Ağustos anısına bir eylem yapmaktı. Heval Hewrê bu hayalini de gerçekleştirdi ve o gün yapılan eylemde 7 düşman askeri öldürüldü. Bu eylemde heval Hewrê ağır yaralanıyor ve şehadete ulaşıyor.

SIRADAN BİR ŞEHADET DEĞİLDİ

Gerilla Sîdar Amed: Heval Hewrê sadece eylemleriyle ya da savaşçılığıyla önce çıkan bir arkadaş değildi. Aynı zamanda tarihle, edebiyatla da çok ilgiliydi. Örneğin çok güzel şiirler yazıyordu, hiçbir zaman tek yönlü katılmadı yaşama. Heval Hewrê’nin 2019 yılına damgasını vuran pratiklerinden biri de o yıl gerçekleştirilen Bezoke eylemiydi. Eyleme gitmeden önce, heval Hewrê henüz noktadayken bile hedefini belirlemişti. Daha noktadayken heval Hewrê, ‘gidip düşmana darbe vuracağız ve altı silah kaldıracağız’ demişti.

Gerçekten de sözünü tuttu, o gün Bezoke eyleminde düşmana şok yaratacak bir darbe vuruldu ve aynı dediği gibi o ve yanındaki arkadaşlar altı silah kaldırıp noktaya sağlam bir şekilde geri döndüler. Heval Hewrê’nin en büyük isteklerinden biri de eğer bir şehadet olacaksa, düşmana karşı yapılan bir eylemde, saldırıda şehadete ulaşmaktı. Ve amaçladığı her şey gibi bu amacına da ulaşmıştı. Şehadeti sıradan bir şehadet değildi.

MORAL KAYNAĞIYDI

Gerilla Erdal Gerdi: Heval Hewrê ile beraber şehadetine kadar da birçok zorlu pratik ve eylem süreçlerinde beraber kaldık. Bu zorlu pratiklerin içerisinde bu kadar kısa zamanda böylesine yetkinleşmesi heval Hewrê’nin kendi çabası ve emeği ile olmuştu. Yani kendisini geliştirmek ve başarı kişiliğine ulaşmak için her zaman çabalıyordu. Heval Hewrê aynı zamanda daha önce de yaralanmış ve belli rahatsızlıkları olan bir arkadaştı ama bunları hiçbir zaman katılımının önünde engel yapmadı. Eylem anlarında, düşmanın içerisindeyken bile hiç kaygı yaşamıyordu ve o anlarda bile hep çok moralliydi.

Heval Hewrê’nin şehadeti de saldırı anında yaşandı. Düşmanın Avaşin eyaletinde Şehit Afat tepesine yönelik başlatmış olduğu operasyona engel olmak için oraya gidip eylem gerçekleştirmeyi çok istiyordu. O hatta önemli engeller ve zorlanmalar olmasına rağmen heval Hewrê ve beraberindeki arkadaşlar büyük bir cesaretle düşmanın üzerine yürüdüler ve 15 Ağustos sabahına kadar çatışma yaşandı. Heval Hewrê o gün gerçekten 15 Ağustos ruhu ile, komutan Egîd ruhu ile savaştı ve o şekilde şehadete ulaştı.