‘Bu topraklar artık fermanlara değil direnişlere ev sahipliği yapıyor’

Şengal’deki direniş çadırı 100’üncü gününü geride bırakırken, halk yeni fermanlara karşı direnişi büyütme çağrısı yapıyor. Mam Xıdır, "kendi irademizle ile DAİŞ’i Şengal’den çıkarttık, burayı koruyacağız. Gerekirse ben direnişin önünde yürürüm” diyor.

Şengal’deki direniş çadırı eylemi 100’üncü gününü geride bıraktı. Üç ayı aşkın bir süredir Şengalliler, her gün düzenledikleri eylem ile doğdukları, büyüdükleri, yaşadıkları ve yaşamaya devam etmek istedikleri toprakları koruyor.

Şengalliler tarihleri boyunca 74 ferman yaşadı. Her birinin acısı bir diğerini katlayacak derecedeydi. Her bir fermanın ağırlığı da Şengallilerde ölçülemez. Fermanlar bu topraklarda acıları ölçecek terazileri yok etti. Acılar öfkeye, öfke direnişe dönüştü…

Şengal’de Asayiş Merkezi’nde yürütülen direniş çadırındayız. Direniş çadırı, dün olağanüstü bir toplantı mekanı oldu. Demokratik Özerk Şengal Meclisi (MXŞD) Bağdat’ın baskıları üzerine toplantı düzenliyor. Basına kapalı olan toplantıda tartışmalar dikkatimi çekiyor ve sonlara doğru dayanamayıp çadırın yakınlarına yaklaşıyoruz.

Yürütülen yoğun tartışmalar var ve kararlar da alınıyor. Şengallilerin direnişini büyütecek birçok karar alınıyor toplantıda.

Tüm eller havada, tartışmalarda ise

Şengal’i bırakmayacağız

Yaşadığımız fermanı unutmadık

Irak bizi korumadı

KDP bizi korumadı

Dün bizi korumayanlar, bugün koruyamazlar

Asayişimizi kimse elimizden alamaz

Biz Bağdat-Hewlêr arasında gelişen anlaşmayı tanımıyoruz” dediler ve mesajını verdiler.

Toplantıya katılan Mam Xıdır, yürütülen tartışmalar, alınan kararlara rağmen, öfkelenerek çıkıyor. Çünkü yaşadıklarından sonra, Şengal halkının kazanımlarının ellerinden alınması için baskıları kabul edemiyor.

“Ben yedi çocuğumla mücadele veriyorum. Biz kendi irademizle, gücümüz ile DAİŞ’i Şengal’den çıkarttık, burayı koruyacağız. Ne Bağdat’a ne de Hewlêr’e bağlı güçler buraya gelemez. Gerekirse ben direnişin önünde yürürüm” diyerek tepkisini dile getiriyor.

Mam Xıdır, birçok fermanın katliam mekanı olarak seçtiği, 2007’de bir kamyonla gerçekleştirilen saldırıda 400’den fazla insanın katledildiği ve hala yaraları kabuk bağlamadan, 2014’te DAİŞ çetelerinin soykırım saldırılarının yaşandığı Şengal’in Til Ezer kasabasından.

2014’te DAİŞ’in saldırılarına 12 süvari, cesur gerillanın kahramanca bir direniş göstererek karşı koyduğunu hatırlatan Mam Xıdır, “Böylece DAİŞ üzerinden kendilerine hayal kuran güçlerin hevesleri de kursaklarında kaldı” diyor.

Şengal’de halkın ilk kez bir fermandan sonra kaderini masa başında ferman yazanların elinden aldığını da söyleyen Mam Xıdır, direnmeye devam edeceklerinin mesajını da verdi.