Cenazelerin bekletilmesine karşı suç duyurusu

Aileler ve avukatlar, HPG ve YPG/YPJ savaşçılarının cenazelerinin Habur Sınır Kapısı'ndan geçişinin engellenmesine karşı suç duyurusunda bulundu.

Aileler ve avukatlar, HPG ve YPG/YPJ savaşçılarının cenazelerinin Habur Sınır Kapısı'ndan geçişinin engellenmesine karşı suç duyurusunda bulundu. Kararın Bakanlar Kurulu'nda verildiği öğrenilirken, Şırnak Barosu Başkanı Elçi, cenazeler ve ailelere saygısızlık yapıldığını belirtti.

Rojava ve Şengal'de farklı tarihlerde yaşamını yitiren HPG ve YPG/YPJ savaşçılarının cenazeleri 26 Temmuz'dan itibaren Sêmalka Sınır Kapısı'ndan İbrahim Halil Gümrüğü'ne getirildi ancak Habur Sınır Kapısı'na girişleri devlet tarafından engellendi. Aileler ve Şırnak Barosu avukatları, savaşçıların cenazelerinin kendilerine teslim edilmemesine ilişkin Silopi Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. 

BAKANLAR KURULU'NDA KARAR VERİLDİ

Şırnak Barosu Başkanı Nuşerivan Elçi, savcılıkla yaptıkları görüşme hakkında bilgi vererek, savcılığın kendilerine "Cenazelerin alınmaması tamamen İçişleri Bakanlığı'na bağlı. Biz ancak cenazeler içeriye alındıktan sonra otopsi işlemi ile ilgilenebiliriz" dediğini aktardı.

Elçi, "Bu şekilde hukuk çiğneniyor" diyerek, cenazelerin günlerce bir TIR'ın içinde bekletilmesinin hem cenazelere hem ailelere hem de devlete saygısızlık olduğunu dile getirdi.

HDP Şırnak Milletvekili Aycan İrmez ise, Kobanê'deki savaşçıların insanlık onuru için direndiklerini belirterek, 13'ünün cenazesinin bekletilmesine tepki gösterdi. Kaymakamlık, Valilik ve İçişleri Bakanlığı'yla yaptıkları görüşmelerde de kendilerine cenazelerin içeri alınmayacağının söylendiğini aktaran İrmez, kararın bizzat Bakanlar Kurulu tarafından alındığını kaydetti.