DBP, Azadi Partisi ve Amed Barosu'ndan Roboskî açıklaması

DBP, Azadi Partisi ve Amed Barosu, Roboskî Katilamı’nın 9’uncu yıldönümünde katledilenleri andı, sorumluların cezalandırılması istedi.

Türk askeri tarafından Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboskî köyünde 17’si çocuk 34 kişinin savaş uçakları ile katledilişinin 9’üncü yıldönümünde Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Azadi Partisi, Amed Barosu, yazılı bir açıklama yayımladı.

DBP: SORUMLULAR CEZALANDIRILMALIDIR

DBP yaptığı yazılı açıklamada, Kürtlere karşı yapılan, Şêx Seid, Koçgiri, Dersim, 1990’lı yıllarda faili meçhuller, yakılan köyler, sürgün gibi olaylarının "devletin resmi politikası" olarak görülüp, cezasızlık politikası ile çoğaldığının göstergesi olduğunu dile getirildi.

9 yıl önce savaş uçakları ile 34 Kürt gencinin katledilmesi ve açılan davanın kapatılması ve cezasızlıkla sonuçlandırılması, o günden bugüne Kürtlere karşı yapılan katliamların başlangıcının olduğu kaydedildiği açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Kürt halkının demokratik siyasette ısrarına rağmen yıllardır resmi devlet anlayışının çatışmayı ve çözümsüzlüğü dayatması sonucu Türkiye'de demokratikleşme gerçekleşmemiştir. Başta Roboskî olmak üzere halklara karşı yapılan katliamlar ile bir an önce yüzleşerek sorumlular cezalandırılmalıdır.”

AZADİ PARTİSİ: UNUTAN KALPLER KURUSUN!

Azadi Partisi de yaptığı yazılı açıklamada, bölgede 40 yıldır işlene gelen bütün faili meçhullerin üstünün örtülerek cezasız bırakıldığı hatırlatılarak, “Roboskî katliamı, sıradan bir olay değildir, sonuçları itibariyle bütün vicdanlarda devletin güvenirliğine dair bir kırılma noktasına yol açmıştır. Onun için bizler Roboskî’yi unutmayacağız. Unutturmayacağız. Ve diyoruz Kürdistan’daki diğer katliamlar gibi Roboskî katliamını unutan kalpler kurusun! 9’uncu yılında Roboskî şehitlerini rahmetle anıyoruz” denildi. 

AMED BAROSU: DOSYA YENİDEN AÇILSIN

Amed Barosu da Roboskî Katliamına ilişkin yaptığı açıklamada, yaşam hakkında yönelik bu ağır ihlalden dolayı hiçbir kamu görevlisinin soruşturulmadığını belirtti. 

Bu katliamın hangi emir-komuta zincirinin bir sonucu olduğunun bilindiğine vurgu yapılan açıklamada, “Failler adli ve idare bürokrasi tarafından korunduğu için şimdilik gerçeklerin ortaya çıkması engelleniyor. Vicdanları kanatmaya devam eden bu katliama ilişkin soruşturma dosyasının yeniden açılmasını, Roboskî Katliamının faillerinin ve sorumlularının yargı önünde çıkarılmasını, bu ve benzer suçlarda izlenen cezasızlık politikasından vazgeçilmesini, toplumsal barış için hakikat ve yüzleşme adımlarının atılmasını talep ediyoruz” denildi.