DBP: Dersim'de saldırılar da direniş de sürüyor

Dersim Soykırımı'nda katledilenleri anan DBP, AKP-MHP iktidarının Dersim'e saldırganlığının da halkın direnişinin de sürdüğüne dikkat çekti.

Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Dersim Soykırımı'nın yıl dönümüne ilişkin yazılı açıklama yaptı.

 Ulus devlet sistemine karşı oluşan tepkilerin katliamlarla bastırıldığının ifade edildiği açıklamada, “Alevi Kürtlerin yaşadığı topraklar olan Dersim’de de bu katliam politikalarını sürdürdü. 1937’de Bakanlar Kurulu Kararı ile başlattığı katliam girişimi 1938 yılında sonuçlandırırdı. Dersim ‘Tunceli’ yapılmak istendi. Tüm bu katliamlara rağmen direnen Dersim halkına karşı bugün de asimilasyon politikalara uygulanmak istenmektedir. Dersim halkının direngenliği o günden bugüne devam etmektedir” denildi.

Açıklamada şunlar da belirtildi: “Dersim halkının istemleri olan 4 Mayıs’ın Dersim 38 Tertelesi Günü olarak kabul edilsin, arşivler açılsın, devlet katliamla yüzleşsin, Dersim ismi iade edilsin, Dersim halkından özür dilensin, sürgünler, kayıplar ve evlatlık alınan çocukların listesi açıklansın, Seyit Rıza ve arkadaşlarının mezar yerleri açıklansın, dil ve inancımıza özgürlük tanınsın, Munzur’daki Baraj projeleri iptal edilsin diyoruz."