Dede: AYM ya suça ortak olacak ya da hukuka uyacak

HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, AYM’nin ayrımcı infaz yasasını inceleyeceğine dikkat çekerek, "AYM AKP-MHP ittifakının işlediği suça ortak olmamalı” dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Hukuk ve İnsan Haklarından sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, AYM’nin yarın şekil yönünden incelemeye alacağı ayrımcı infaz yasası ile ilgili basın açıklaması yaptı. Partisinin Van İl Örgütü binasında açıklama yapan Dede, AYM’yi tarihsel görevini yapmaya çağırdı.

'KENDİ YANDAŞLARI İÇİN AF ÇIKARDI'

"AKP-MHP bloku çağrıların tamamına kulak tıkayarak kendi yandaşlarının özel olarak affedilmesi şeklinde icra edilecek bir yasa tasarısı Meclis'e getirdi" diyen Dede, topluma karşı suç işleyenlerin serbest bırakıldığını belirtti.
Bu yasanın örtülü özel af niteliğinde olduğunu ifade eden Dede, “Nitekim yasa çıktıktan sonra bazı kişilere 3 yıllık denetimli serbestlik hakkı tanınarak salıverilmiştir. (...) AYM’nin yarın şekil yönüyle yapacağı incelemede bu düzenlemenin özel bir af olduğunu ve bir mutabakatla bu yasanın çıkarılmış olması gerektiğine yönelik bir karar verilmesini beklemekteyiz” dedi.
Koronavirüs nedeniyle yasanın çıkarıldığını ifade eden Dede, ancak cezaevlerinde yaptıkları incelemede durumun böyle olmadığının görüldüğünü söyledi. Dede, "Hasta tutsaklar hastaneye gidemiyor" diye konuştu.

'AYM ÖLÜM SUÇUNA ORTAK OLMAMALI'

Dede, konuşmasını şöyle tamamladı; “Tüm bunlar göz önüne bulundurulduğunda AKP-MHP blokunun dar, çıkarcı, kendi çevrelerini kollayan yasal düzenlemesine karşı Anayasa Mahkemesi tarihsel bir görev ve sorumlulukla karşı karşıya kalmıştır. Anayasa Mahkemesi vereceği kararla ya cezaevlerindeki mahpusların bir kısmını ölüme terk eden AKP-MHP ittifakının işlediği suça ortak olacak ya da evrensel hukuk ilkeleri anayasa çerçevesinde toplum vicdanını rahatlatacak, salgın günlerinde cezaevlerinin ölüm evlerine dönüşmemesini sağlayacak bir karara imza atacaktır."