Dersim’de Kürt Halk Önderi Öcalan'ın 2013 mektubu sahiplenildi

Dersim’de yüzlerce kişi Newroz kutlamasında buluştu. Kutlamada, Kürt Halk Önderi Öcalan'ın 2013'teki mesajı sahiplenildi.

Dersim’de Seyit Rıza Meydanı’nda bir araya gelen halk, Newroz kutlamasını gerçekleştirdi. Kutlama alanına Kürtçenin Kurmancî ve Kirmanckî lehçelerinin yanı sıra Türkçe "Yaşasın Newroz" yazılı pankartlar asıldı. Kutlamaya HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü, HDP MYK üyeleri Veli Saçılık, Sultan Özcan, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun yanı sıra Bingöl, Elazığ, Karakoçan, Erzincan’dan da halk katıldı.

 Kutlama demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için saygı duruşuyla başladı. Büyük bir coşkuyla yakılan Newroz ateşinin etrafında yurttaşlar müzik, zılgıtlar eşliğinde halaylar çekti. Sık sık alandan “Barbarlık yenilecek halk kazanacak”, “Bijî berxwedana zindana”, “Kemal Kurkut ölümsüzdür” sloganları yankılandı.

'SEYİT RIZA'NIN TORUNLARI TESLİM OLMAZ'

Kutlamada konuşan Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, "Mücadelemizi büyütmenin, bir arada durmanın, yoksulların, ötekilerin dünyasını, yani yeni bir dünya kurmanın zamanı geldi” dedi.
ESP Eş Genel Başkanı Yardımcısı Beycan Taşkıran, mevcut rejimin iflas ettiğini belirterek, rejimin Kürt, Türk halkına, inançlara, kadınlara verebilecek hiçbir şeyi kalmadığını ifade etti. Taşkıran, "Biz Seyit Rıza'ların torunlarıyız, teslim olmayız. Bu çürütme, koruculaştırma politikasına teslim olmayacağız" dedi.
EMEP Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan ise “Bugünkü politikalar, siyasi operasyonlar bu sürecin bir parçasıdır. Demokrasi, özgürlük,  özerk üniversite isteyen gençlere, gazeteci, aydınlara yönelik baskılar, cezayı tehditler bu sürecin parçasıdır. Şimdi yeni seçim yasalarıyla iktidarlığını sürdürebileceğini düşünüyor. Karşısında halk, demokrasi, emek güçlerinin mücadele iradesi vardır. Mücadele ile kazanacağımıza inanıyorum” diye konuştu.

‘2013 NEWROZU'NDA UMUT DOĞDU'

HDP Genel Başkan Yardımcısı ve Dersim Milletvekili Alican Önlü de şunları söyledi:
"Türkiye halkları kendi barışını gerçekleştirmek için 2013 yılında Sayın Öcalan’ın çağrısıyla Türkiye halklarına bir barışın umudu doğdu. Ama bunlar kandan beslendiği için 2015 yılından sonra başta Kürt halkı ve demokrasi güçlerine karşı bütün düşmanlıklarını kusmaya başladılar. Bu vesileyle biliyorsunuz zindanlarda Güney Kürdistan’da, Maxmûr’da açlık grevleri var, biz buradan taleplerin haklı olduğunu, tecridin mutlaka sonlandırılması Türkiye’nin barışı için tecridin bir an önce kaldırılmasını talep ediyoruz. Belki de bu faşizme karşı bizim ne yapmamız gerektiğidir. Kürdistan’da kendi saltanatını sürdürmek için en fazla yararlandıkları şey Kürtlerin kendi arasındaki bölünmüşlüktür. Başta Kürdistan’da ulusal birliğin mutlaka sağlanıp özgürlüğün sağlanması gerekiyor.  Bunun da alanlarda ve yaşamın her alanında giderek genişliyor ve mücadelemizin güçlülüğü, kararlılığı ile sonu gelecektir.”