Devlet Gever'i açık cezaevine dönüştürdü

HDP Gever İlçe Eşbaşkanı Abdulkerim Akdoğan, AKP-MHP hükümetinin Gever'i açık cezaevine dönüştürdüğünü belirterek, "HDP'nin seçim zaferlerine tahammül edemeyen AKP-MHP HDP'nin kalesi olan il ve ilçeleri hedef haline getirdi" dedi.

Hakkari'nin Gever ilçesinde 13 Mart-31 Ekim 2016 tarihleri arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi. 79 günlük yasağın üzerinden 5 yıl geçti. Yasak sırasında 5.000'den fazla ev ve işyeri yıkıldı ve on binlerce kişi yerinden edildi. Türk devleti, Gever'i yıktıktan sonra, bir yandan bölgenin demografisini değiştiriyor, diğer yandan fuhuş ve uyuşturucuyu teşvik ediyor.

HDP Gever İlçe Eşbaşkanı Abdulkerim Akdoğan, Türk devletinin özel politikalarını ve toplum üzerindeki baskısını ANF'ye değerlendirdi.

Akdoğan, AKP'nin 7 Haziran 2015 seçimlerinde HDP'nin seçim zaferine tahammül etmediğini ve bu nedenle HDP'nin kalesi olan il ve ilçeleri hedef aldığını, şiddet ve savaşa başvurduğunu söyledi. Akdoğan, Gever'in 2016 yılında devlet tarafından yıkılmasının ardından hala halkın açlıkla terbiye edilmek istendiğini belirterek, "Halkımız sadece barış, eşitlik ve özgürlük istiyor.

Biz her zaman halkın içindeyiz ve halk her zaman, karnımız ne kadar tok olursa olsun, hukuk ve özgürlük yoksa o bölgede huzurun asla olmayacağını söylüyor. Gever halkı için özel politikalar uygulanmakta. İnsanları açlıkla terbiye etmek ve toplumu kendi gerçekliğinden uzak tutmak istiyorlar. Devlet bu politika ile toplumu kendisine bağlamak ve gerçeklerden uzaklaştırmak istiyor. Bu bağlamda ilçenin demografik yapısını değiştiriyorlar" diye konuştu.

HALK DEVLETİN POLİTİKALARINA BOYUN EĞMİYOR

Bölgedeki yasakların bölge halkının eli-kolunu bağladığını söyleyen Akdoğan, "2017 yılından bu yana ilimizin yüzde 80'i askeri ve güvenlik adı altından yasaklandı. Konut ve binaları olmadığı alanların tümü yasak. İnsanlar kendi bölgelerine gidemiyor. Köylerine, yaylalarına gidemiyorlar. Sadece izinle ziyaret edebileceğiniz bazı alanlar var. Ancak ikamet ettiğiniz yer o yerlerden biri değilse gidemezsiniz. İkametgahınız varsa, belirlenmiş bir kotaya göre eşyalarınızı yanınıza alabilirsiniz. Bu yasak 4 yıldır devam ediyor ve halk odun toplayamıyor, çiftçilik yapamıyor. Devlet halkı aç bırakarak boyun eğmelerini istiyor. Gever'i açık cezaevine dönüştürdüler. Ama halk bu politikalara hiçbir zaman boyun eğmedi" dedi.

AKP KENDİSİNE GÖRE YASALAR ÇIKARIYOR

Gever'deki yasakların hukuka aykırı olduğunun altını çizen Akdoğan şunları belirtti: "Salgın gerekçesiyle miting ve gösteri yasağı uzatılıyor. Birkaç gün önce Şehit Deniz Poyraz için bir açıklama yaptık ve açıklamanın yapılmaması için bulunduğumuz yere yüzlerce asker gönderildi. Ben de oradaki emniyet müdürüne 'Şu anda burada yaptığınız yasal değil. Vali tarafından hazırlanan Anayasa'nın üstünde bir belge mi' diye sordum. Valinin yasağını asla kabul etmeyeceğiz ve asla onların istediği doğrultuda hareket etmeyeceğiz. Hükümet, iktidarını ayakta tutmak için kendisine göre yasa çıkarıyor ve bu yasalar halka dayatılıyor."

GENÇLERE YÖNELİK ÖZEL POLİTİKALAR DEVREDE

Konuşmasının devamında Gever gençliğine yönelik özel politikaların devrede olduğunu kaydeden Akdoğan, sözlerini şöyle noktaladı: "Gever'de devlet kontrolünde gençlere uyuşturucu dağıtılıyor. Gençlere yönelik saldırılar var, bir çok genç kadını fuhuşa yönlendiriyorlar. Bu konuda özellikle polis ve devlet güçleri görevlendirilmiş. Bu politika ile gençleri kendi gerçekliklerinden mahrum etmek istiyorlar. Pek çok yerde polisin gençleri tehdit ettiği ve 'Siyasetle ilgilenmeyin de ne yaparsanız yapın' dediğine de rastladık. Gençlerimiz bu tür politikalardan kendilerini korumalı ve bu kirli politikaların şehrimizin istikrarsızlaştırmasına izin vermemelidir."