Direniş engel tanımıyor: 'Lalo'nun çığlığı

Ferzende Maksut, her gün eylem alanında. ‘Lalo’ deniyor kendisine. Konuşamıyor ama çığlığı ve haykırışı yankılanıyor Amed’de.

Kayyum darbesine karşı Amed’de belediye binasının karşısında bulunan Lise Caddesi’nde yapılan Demokrasi Nöbeti 30'uncu gününde. HDP öncülüğündeki eyleme Barış Anneleri Meclis üyeleri, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda kişi destek veriyor. Öte yandan eylem alanındaki polis ablukası da sürüyor. 30 günü geride bırakan Demokrasi Nöbeti'nde en çok dikkat çeken ve direnişin sembolü olanlardan biri, kuşkusuz ki sağır ve dilsiz olan Ferzende Maksut. Maksut, kayyumlara karşı öfkesini mimikleri, her zaman havada duran yumruğu ve haykırışı ile gösteriyor.

30 YILDIR ARALIKSIZ ÇALIŞIYOR          

Amed’ın Lice ilçesinde 1962 yılında dünyaya gelen Maksut, 1974’deki Lice depreminin ardından ailesiyle Sur’a taşınıyor. Maksut, yaşamının büyük çoğunluğunu Sur’da geçiriyor. 1990’lı yıllarda HADEP’i tanıyan Maksut, o günden bu yana aralıksız aktif bir şekilde çalışmalar içinde yer alıyor. 30 yıldır Kürt kurumlarında emek veren Maksut’u herkes ‘laloyê fedakar’ olarak tanıyor. Sağır ve dilsiz olduğu için kendisine ‘Lalo’ deniyor. Lalo’nun haykırışı, çığlığı tüm Amed’de yankılanıyor. Az da olsa okuma yazma bilen Lalo, her zaman Yeni Yaşam gazetesiyle güne başlıyor.

SLOGAN ATTIĞI GEREKÇESİYLE GÖZALTINA ALINIYOR!

Maksut, 1999 yılında ‘Bijî Serok Apo’ sloganı attığı gerekçesiyle Urfa’da gözaltına alınıyor. Bir haftadan fazla gözaltına tutuluyor. Ardından Amed’e sevk ediliyor ve burada da günlerce tutuluyor. Maksut’un ifadesini bir türlü alamayan polis, onu mahkemeye sevk ediyor. Sağır ve dilsiz olan Maksut’un ifadesini alamayan savcı, tutuklama talebiyle Maksut’u mahkemeye gönderiyor. Mahkemede Türk yargısının skandallarına bir tane daha ekleniyor. Hakim karşısına çıkıyor Maksut. Hakim soru soruyor. Fakat Maksut ne soruyu anlıyor ne de yanıt verebiliyor. Avukatlar Maksut’un sağır ve dilsiz olduğunu hakime belirtiyor. Fakat hakim avukatlara inanmıyor ve Maksut’tan mahkeme salonunda slogan atmasını istiyor. Saatlerce süren duruşmanın ardından serbest bırakılıyor.

HERKESTEN ÖNCE EYLEM ALANINDA

Günlerce esir tutulan Maksut, serbest bırakıldıktan sonra adliye önünde Türk devletinin kendisine verdiği kimliğe tükürerek, adliyenin önüne atıyor ve HADEP’in Bağlar (Rezan) ilçe binasına gidiyor. Maksut, 1990’lı yıllardan beri Amed parti binasının girişinde, gelen konukları karşılıyor. Herkesi sıcak yüreğiyle karşılayan Maksut, insanlarla iyi ilişkiler kuruyor. 19 Ağustos’ta Türk İçişleri Bakanlığı tarafından Amed, Van ve Mardin büyükşehir belediyelerinin gasp edilmesine karşı başlatılan Demokrasi Nöbetleri’nde herkesten önce eylem alanına gidiyor, duruşuyla irade gasplarına karşı olan öfkesini haykırıyor.

TECRİDE KARŞI AÇLIK GREVİNDE

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecridin kaldırılması amacıyla Leyla Güven öncülüğünde başlayan açlık grevi eylemlerinde de yer aldı. HDP Amed İl Örgütü'nün binasında milletvekilleri Tayip Temel, Dersim Dağ ve Muraç Sarısaç’ın katıldığı açlık grevinde günlerce parti binasında nöbet tutarak, gelen konukları karşıladı. Eylem kazanımla sonlanana kadar HDP binasından ayrılmadı.
Direnişin sembollerinden Ferzende Maksut, ölümsüz şair Arjen Arî'nin dizelerini anımsatıyor:
"Şêrgele hene; bê kêl û bê gor in
Şêrgele hene; şevçirax û heyve-ron
Şêrgele hene, ji azadiya bi gon
Di bin axa sar de b’ axîn razayî!"