Diyarbakır T Tipi Cezaevi’nde tutsaklara işkence

Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Cezaevi’ndeki tutsak Mehmet Sıdık Meşe’nin cop ve sopalarla işkenceye maruz kaldığını belirten ailesi, gardiyanlar hakkında suç duyurusunda bulundu.

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şubesi, Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Cezaevi’nde rehin tutulan Mehmet Sıdık Meşe’nin işkenceye maruz bırakılmasına ilişkin dernek binasında açıklama yaptı. Açıklamaya, ÖHD Eşbaşkanı Bünyamin Şeker, ÖHD Amed Şube eşbaşkanları Muharrem Şahin ve Halise Dakalı, Amed Barosu Başkanı Cihan Aydın ve Meşe’nin aile bireyleri katıldı.

ÖHD: TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

ÖHD Amed Şube Eşbaşkanı Muharrem Şahin, darba maruz bırakılan tutsak yakınlarının kendilerine başvurması üzerine gerekli girişimlerde bulunduklarını belirterek, işkencenin cezasızlık politikalarının sonucu olduğunu söyledi. İşkencelerin son bulması gerektiğini kaydeden Şahin, “Böylesi durumlar, hukuk ve sosyal devlet anlayışında yer yoktur” dedi.

Şahin, söz konusu işkence olayının takipçisi olacaklarını söyledi.

‘COP VE SOPALAR İLE DÖVÜLDÜ’

Meşe’nin ağabeyi Murat Meşe, kardeşinin 6 aydır cezaevinde olduğunu ve henüz mahkemeye çıkarılmadığını aktararak, “Kardeşimin daha mahkemesi olmadan işkenceye maruz kaldı” dedi. Kardeşinin haftalık telefon görüşmesinde işkenceyi anlattığını söyleyen Meşe, 15 gardiyan tarafından koğuşundan alınıp başka bir odaya götürülerek işkenceye maruz bırakıldığını aktardı. Ağabey Meşe, “Kardeşim cop ve sopalar ile dövüldü” diye belirtti.

İşkence sonrası kardeşinin bir kulağının duymadığı ve gözlerinin de kan çanağına döndüğünü dile getiren Meşe, gardiyanların olayın duyulmaması için kardeşi Meşe’yi ölümle tehdit ettiğini söyledi. Meşe, işkenceyle ilgili sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunduklarını kaydetti.

AVUKATTAN İŞKENCE RAPORU

Meşe’nin avukatı Azat Taşkın da ailenin kendisine işkence iddiasını iletmesi üzerine cezaevine gittiğini belirterek, “Cezaevinde, daha önce hiç karşılaşmadığım bir durumla karşılaştım. Giriş kaydı yapıldıktan sonra bir buçuk saat bekletildim. Müvekkilim, cezaevi tarafından çağrılmış ve görüşme gerçekleştirilmiş. İdare, bu konuyu kapatmaya çalışmış” dedi.

Taşkın, müvekkili ile yaptığı görüşmeyi, hazırladıkları raporla anlattı. Gözle görülür şekilde göz ve çevresinde kanlanma ve morarma olduğunu kaydeden Taşkın, şunları söyledi: “Sağ göz altında morarma, kirpik dibi siyah renkli ekimozlar, göz bebeği çevresinde kan oturması olarak tabir edilen görüntü, sol göz üstü kirpik diplerinde siyah renkli ekimozlar, iki gözde şişlik mevcuttur. Müvekkilim görmede bulanıklık yaşıyor. Yüzünde sol taraf ve yanağında şişlik var. Sol kulak içerisinde morarma ve aynı kulağın altı boyun bölgesinde çizik şeklinde morarma ve kızarıklık var. Müvekkilimin boynunu hareket etmede zorlandığını söyledi. Morarmanı olduğu bölgede ise şiddetli ağrı mevcut olduğunu söyledi. Sağ kol omuz altında kızarıklık olduğu, sol kol üstünde, koltuk altlarında şiddetli kas ağrısı şikayeti olduğunu, sırtta omurilik kemiğinin iki yanında cisimle vurulduğunu andıran morarma mevcut. Tam bel kısmında morarma, sağ ve sol ayak altı ve iç yanlarında avuç içi büyüklük ve genişliğinde mavi mor karışımı ekimozlar mevcuttur.”

‘FALAKAYA YATIRILDI SONUCU ÇIKIYOR’

Yaşanan işkenceden kaynaklı müvekkilinin ayaklarında morarmalar olduğunu aktaran avukat Taşkın, bu durumun da müvekkilinin falakaya yatırıldığı sonucu çıktığını söyledi. İşkence olayının 1 Aralık’ta yaşandığını belirten Taşkın, “Ayın 2 ve 3’ünde ise müvekkilimle rutin görüşmeler yapılmış. Müvekkilim, cezaevi idaresi tarafından sistematik bir şekilde çağrılıp olayın kapatılmasına dönük telkinlerde bulunulmuş” şeklinde konuştu.

‘PSİKOLOJİK İŞKENCEDİR’

Müvekkiline yönelik işkencelerin benzer şekilde birçok cezaevinde sürekli uygulandığını dile getiren Taşkın, “Müvekkilim ile son görüşmemde, bu tür vakalar bu cezaevinde çok yaşanıyor. Hemen hemen her gün mahkumların çığlık ve feryatları geliyor. Sistematik bir şekilde psikolojik işkenceye maruz kaldığının itirafıdır. Haftanın çeşitli günlerinde ses ve çığlıkları duyuluyor. Bu durumda psikolojik işkencedir” ifadelerini kullandı.

'İŞKENCEYE GÖZ YUMANLAR İŞKENCECİ KADAR SUÇLUDUR'

Amed Barosu Başkanı Cihan Aydın ise cezaevinin Batman Cezaevi’nde yaşanan yangın sonrası faaliyete girdiğini belirterek, o dönemde de tutsaklara yönelik hak ihlallerinin yaşandığını belirtti. Söz konusu cezaevinde ciddi insan hakları ihlali sorunu olduğunu kaydeden Aydın, “Bu tür işkencelere göz yumanlar da fiili gerçekleştirenler gibi cezalandırılmalıdır” diye konuştu.

SUÇ DUYURUSUNDA BULUNULACAK

İşkence vakasının üstü örtülmesine dönük çalışan tüm yetkililer hakkında suç duyurusunda bulanacaklarını söyleyen Aydın, şunları söyledi: “Bizim cezaevi konusunda çalışmalarımız var, bu hak ihlallerini sürekli adli mercilere taşımaya özen gösteriyoruz. Aynı çabayı adli mercilerden de istiyoruz. Faillerin derhal cezaevinden uzaklaştırılmasını istiyoruz ve bir an önce açığa alınmalıdır.”