Doğu Kürdistan’da iki haftada 90’ı aşkın tutuklama

Kürdistan İnsan Hakları Derneği, Doğu Kürdistan’da son iki hafta içerisinde 90’ı aşkın kişinin tutuklandığını belirtti.

Kürdistan İnsan Hakları Derneği (KMMK), en son 4 çevrecinin tutuklanması ile son iki hafta içerisinde tutuklananların sayısının 92’ye yükseldiğini kaydetti.

KMMK’ye göre İran’ın ideolojik ordusu Devrim Muhafızları ve istihbarat güçleri, Doğu Kürdistan’da insan hakları ve çevre savunucuları ile sivil aktivistlere yönelik operasyonlar yürütüyor.

Bu operasyonların şiddet içerdiğini ve adli izinler bile gösterilmeden gerçekleştiğini ifade eden KMMK, tutsaklarına ailelerine dayanarak, “nerede tutulduklarının bilinmediğine” dikkat çekti.

KMMK, “İstihbarat servislerinin uyguladığı şiddet ve tutukluların nerede tutulduklarının gizli tutulması sağlık ve güvenlikleri konusunda ciddi endişelere neden oldu” dedi.

Bazı ailelerin kısa da olsa çocukları ile telefon görüşmesi yapabildiği ve Kürtçe konuşulmasına izin verilmediğini belirten KMMK’ye göre, Mahabad’da 13 kişi, Bokan’da 24 kişi, Naghada’da 10 kiş, Piranşar’da 8 kişi, Merivan’da 9 kişi, Sena’da 7 kişi, Kirmaşan’da 5 kişi, Hewraman’a bağlı Sarv Abad’da 6 kişi, Rabat’ta 3 kişi, Seqiz’da 4 kişi ve İlam’da 1 kişi gözaltına alındı.