Doktor Şanlı: Şu an zorlu aşamadayız

Bitlis Tabip Odası Başkanı Osman Fatih Şanlı,  "Zorlu viraja girdik" derken, Türkiye'de yatak kapasitesinin eksik olduğunu belirtti.

Koronavirüs salgını tüm dünyada insan sağlığını tehdit etmeye devam ediyor. Çin’de başlayıp İran’a yayılan ve son olarak Avrupa ülkelerinde yoğun olarak hissedilen koronavirüse karşı mücadele de sürüyor. Türkiye’de hükümetin şu ana kadar ürettiği herhangi bir çözüm yok. Çözüm olarak sadece halka evden çıkmaması konusunda telkinler yapılıyor.
Konuyla ilgili bilgi veren Bitlis Tabip Odası Başkanı Doktor Osman Fatih Şanlı, en risklilerin yaşlı insanlar ve kronik hastalığı olanlar olduğunu belirtti. Şanlı, direnci, bağışıklık sistemi güçlü olmayan hastaların özellikle kendilerini koruması gerektiğini vurguladı.  

'KENDİMİZİ KORUYALIM, TOPLUM SAĞLIĞINI GÖZETELİM'

Şanlı, şu uyarılarda bulundu: “Ellerimizi gözümüze, burnumuza, ağzımıza sürmeyeceğiz... Sık sık günde en az sekiz on defa sabunla suyla en az yirmi saniye yıkayacağız. Sosyal mesafeyi, en az bir metre olarak koruyalım... Panik yapmayacağız, ciddiyetle hem kendi sağlığımız hem de genel toplum sağlığı için kurallara uyacağız”

‘ZORLU VİRAJA GİRİYORUZ’

Türkiye’de hastalığın ikinci aşamasına geçtiklerini ifade eden Şanlı, ikinci aşamanın hastalığın yayılma aşaması olduğunu söyledi. Zorlu bir viraja girdiklerini kaydeden Şanlı, “Koronavirüsü nedeniyle geldiğimiz nokta, artık her yerde pozitif vakaların varlığını iyice hissedeceğiz ve bundan sonraki aşama gözlem, takip, tedavi ve son aşama olarak yoğun bakım sürecidir. Bu nedenle tam bu noktada erişkin yoğun bakım yatak sayısı ve solunum destek cihazları ve bu ünitelerde çalışacak deneyimli hekim ve hemşireler çok önem kazanacak" iye konuştu.

‘TÜRKİYE’DE YATAK KAPASİTESİ YETERSİZ’

Türkiye’de toplam 40 bin civarı yoğun bakım yatak kapasitesinin bulunduğunu, bunun yetersiz olduğunu kaydeden Bitlis Tabip Odası Başkanı Osman Fatih Şanlı, şunları da ekledi:
“Destek cihaz sayısı o kadar değil. Bu aşamadan sonra çok sayıda test yapılacak ve doğal olarak tespit edilen pozitif hasta sayısı artacak. Endişelenmeye gerek yok, ama ağırlaşan hastalar, makineye bağlanan hastalar ve maalesef kaybedeceğimiz hastaların sayısında artış olacak."