Dr. Hişam Zêbari: KDP Kürt katillerini ağırlayarak kendisi ile çelişti

KDP'nin sözde Suriye Muhalefet Cephesi Başkanı Nasir El Hariri ile Hewlêr'de gerçekleştirdiği görüşmeye tepki gösteren Duhok Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Hişam Zêbari, KDP'nin Kürt katillerini ağırlayarak kendisi ile çeliştiğini belirtti.

Duhok Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Hişam Zêbari, geçtiğimiz hafta sözde Suriye Muhalefet Cephesi Başkanı Nasir El Hariri ve beraberindeki heyetin Başûrê Kurdistan’da ağırlanmasına tepki gösterdi.

KDP tarafından kabul edilen heyetin yüzlerce Kürdün katledilmesinde payı olduğunu söyleyen Hişam Zêbari, "Muhalefet adına gelen heyet, hazırladıkları planı bölgede uygulama peşinde. Zaten bu muhalefet, DAİŞ’in de içinde bulunduğu diğer tüm çete grupları Erdoğan’ın çeteleridir. Efrîn, İdlib çevresi ile Grê Spî ve Serêkaniyê'de kirli bir siyaset yürütüyorlar. KDP’nin de bunları dikkate alarak görüşmesi, 'Biz Kürt milliyetçisiyiz' diyen KDP’nin kendi kendileriyle çeliştiklerinin göstergesidir.

Çünkü o heyetin Kürtlerin kanında elleri olduğunu herkes biliyor. Tabi heyetin Hewlêr’de KDP ile görüşmesi tüm Kürtlerin kafasında büyük kuşku uyandırıyor. Özellikle Kürtler arası birlik konusunda birazcık da olsa gelişmelerin yaşandığı bu süreçte böyle bir heyet ile görüşülmesi, acaba KDP, elleri Kürtlerin kanında olan bu heyet ile görüşerek ne yapmaya çalışıyor kuşkusu yaratıyor.

Özellikle Sayın Neçirvan Barzani, YNK yani Şêx ile birlikte Başur ile Rojava arasında ilişkilerin iyileştirilmesi için, yine QSD adına Mazlum Ebdi ile ENKS arasında yapılan görüşme sürecinde DAİŞ’li çete başlarından oluşan böyle bir heyet ile görüşülmesinin Erdoğan’ın bir planı ya da oyunu olduğunu düşünüyorum. Tabi Neçirvan Barzani, YNK Şêx Lahur ile birlikte Rojava’ya yönelik ilişkilerin düzelmesi için yapılan girişimler var, umarım olumlu yönünde bir sonuç alınır. Tabi bu da gösteriyor ki KDP içindeki bir kesim de Rojava ve Başur arasında bir köprünün kurulmasını istiyor. Bunu gören Erdoğan böyle bir heyeti Başur'a gönderdi. Yani Erdoğan'ın Kürtler arasında en ufak bir yakınlık girişimini dahi kabul etmediğini artık herkes anlamalı" diye konuştu.

KDP'NİN HAKİM OLDUĞU TÜM ALANLAR TÜRK DEVLETİNİN KONTROLÜNDE

Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile işbirliği içinde olan heyetin bölgedeki işgal planlarına değinen Hişam Zêbari devamla şunları belirtti: "Zaten artık bölgede yapmak istedikleri planı saklama gereğini duymuyorlar. Uygulamak istedikleri plan da Şengal’i işgal ederek, Şengal’den Musul ve Kerkük’e kadar olan alanı, 'Güvenlik' adı altında bir bölge oluşturmak. KDP bu planı bilmiyor olamaz, çünkü defalarca görüşüldüğü biliniyor ve KDP içindeki iktidar kesiminin bizzat içinde olduğunu düşünüyorum.

O yüzden bunu belirtmek zorundayım; işgalci Türk devleti şu anda Zaxo, Duhok, Hewlêr yani KDP’nin hakimiyeti altında olduğu bölgeleri hem siyasi, hem askeri, hem de ekonomik anlamda kontrol altına almış durumda. Maalesef gerçek budur. Ancak bir gerçek var ki tüm bunlara rağmen Garê bölgesine yapılan işgal saldırısının yenilgiye uğraması, Şengal işgalini ve bölgede uygulamak istedikleri planı ertelemek zorunda kaldılar. Çünkü eğer Heftanin ve Garê’de istediği sonucu alabilselerdi şu anda Şengal’den Kerkük’e kadar gideceklerdi."

KÖRDÜĞÜM OLAN SORUNLARIN SEBEBİ TÜRK DEVLETİ

Başur'daki genel duruma ilişkin de konuşan Hişam Zêbari konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "Başurê Kürdistan’da durum maalesef çok iyi değil. Çünkü ulusal birlik yok, siyasi partiler birbirlerine saygı duymuyor, hiçbir konuda birlik olamıyor ve bunun için de bölgeyi ele geçirmek isteyenler rahatlıkla atlarını koşturabiliyor.

KDP ve YNK ile bu partiler arasındaki çelişkiler giderek büyüyor. Bundan dolayı başta Türk devleti istediği plan, oyun ve yönlendirmesini yapabiliyor. Hatta diyebilirim ki Bağdat ile Hewlêr arasındaki bütçe başta olmak üzere tüm sorunların kör düğüm olmasına sebep olan da Türk devletidir. Başur halkının da mevcut hükümete güveni kalmadı.”