DTK'den HES tepkisi: Kürdün hafızası hedefte

DTK, Zilan Deresi için planlanan HES projesinin ekosistemi katledeceğini belirtti. DTK, "HES'lerin arka planında da Kürdistan coğrafyasında bir hafıza operasyonunun olduğu çok açık" dedi.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK),  Zilan Deresi'ne yapılmak istenen HES projesine ilişkin açıklama yaptı.
Yazılı açıklamada, "Zilan Deresi ormanlık alan ile beraber içinde yaşam bulan birçok canlının yaşadığı koca bir  ekosisteme sahip. Bunun yanında otlak alanlardan meralara kadar bölge halkı için tarım ve hayvancılık açısından önemli bir geçim kaynağıdır. Bugün Zilan Deresi üzerinde yapılmak istenen HES projesi bir ekosistem katliamına neden olacaktır" denildi.

'KÜRT HALKININ HAFIZA MERKEZİ'

Açıklamada, Zilan Deresi'nin Kürt halkı açısından ayrıca tarihsel bir karşılığının olduğu vurgulanarak, şöyle devam edildi:
"Bu dere 1930'lardaki 'Gelyê Zilan Katliamı'nın yaşandığı bir dere olarak tarihe geçmiştir. Bu açıdan Kürt halkı için bir hafızadır. Bu katliam sırasında 15 bine yakın Kürt köylüsü katledilmişti. Kürt halkı için adeta bir hafıza merkezi olan bu alan bugün HES ile tamamen gömülmek istenmektedir.
Son süreçte Dersim’de Hallvori gözelerine yapılmak istenen özel otele, sular altında bırakılan Hasankeyf’e kadar, yine Munzur üzerinde yapılmak istenen HES'lerin arka planında da Kürdistan coğrafyasında bir hafıza operasyonunun olduğu çok açık. Öncesinde yapılan toplumsal katliamlara bugün de ekolojik katliam yapılıp Kürdistan coğrafyası insansız ve doğasız bırakılmak istenmektedir."
DTK, Kürt halkını, siyasi partileri, sivil toplum örgütlerini, kadın ve ekoloji hareketlerini, doğa ve hafıza kırımına karşı tutum almaya çağırdı.