Ekonomik kriz esnafı borç batağına sürükledi

Ekonomik durumun böyle devam etmesi halinde ülkenin batacağını söyleyen Hakkari esnafı, Türkiye'nin 'kıtlık' dönemine girdiğini belirtirken, kendilerinin de borç batağında olduklarına dikkat çekti.

Savaşın eksik olmadığı Hakkari coğrafyasında, işsizlik de artarak devam ediyor. Hakkari'de gençlerin yüzde 85'i işsiz. İşsiz olan gençlerin büyük bölümü metropol kentlere gitmek zorunda kalıyor. Ekonomik krizin en çok etkilediği kesimlerden biri de esnaf kesim. Ekonomik kriz nedeniyle Temmuz ayında onlarca esnaf kepenk kapatmak zorunda kaldı. Yüzlerce esnaf borçlarını ödeyemez hale gelirken, onlarcası da icralık duruma gelmiş.

Sabah saatlerinde iş yerlerini açan esnaf, akşam saatlerinde kadar siftah dahi yapamadan kepenklerini bir sonra ki gün satış yapmak umuduyla kapatıyor. Ama Hakkari esnafın mallarını satma umudu yine bir başka güne kalıyor. AKP-MHP iktidarının ekonomik politikaları tüm kesimi etkilediği gibi Hakkari ve ilçelerinde kendini gösteriyor.

Hakkari kent merkezinde görüştüğümüz birçok esnafın ortak noktası ise, krizden dolayı iş yapamaz hale geldikleri. Esnaf, Dolar kurunun yükselmesi ile birlikte tüm gıda ve eşya fiyatlarının arttığını, hem kendilerinin, hem de vatandaşın alım gücünün azaldığını söyledi.

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ

Hakkari’nin en işlek caddesi olan Bulvar caddesinde 20 yıldır esnaflık yapan bir vatandaş, ayladır iş yapamadıklarını ve gün gittikçe batmaya doğru gittiklerini söyledi. Esnaf, şöyle konuştu: "Hakkari’de esnaflık diye bir sektör kalmadı. Yüzlerce esnaf, zararına iş yerini açıyor. Sabah saatlerinde belki satış yaparız diye iş yerlerimizi açıyoruz ama siftah dahi yapamadan kapatıyoruz. Bugün de aynı durumdayız. Yüzlerce esnaf arkadaşımız, kiralarını dahi ödeyemez hale geldi. Bazı arkadaşlarımız ise borçlardan dolayı iş yerlerini kapatmak zorunda kaldı."

Hakkari Devlet Hastanesi bölgesinde iş yeri bulunan bir başka esnaf ise, tepkisini şöyle dile getirdi: "Durum çok vahim. Hem Türkiye genelinde, hem de bizim bölgemizde kıtlık başlamış durumda. Bu ekonomik kriz başka ülkelerde olsaydı, şimdi hükümet devrilirdi. Ama Türkiye’nin başında bulunan AKP ve MHP’nin umurunda bile değil. Kendileri saraylarda, çevreleri lüks bir yaşam sürdürürken, halk ekmek bulamaz hale geldi. Bu durum nereye kadar sürecek bilemiyorum. Böyle devam etmesi halinde, ülke batacak, halk açlıktan ölecek."