Elçi davası avukatı Molu: Mücadele etmeye devam edeceğiz

Tahir Elçi’nin duruşmasına verilen kararı değerlendiren Avukatı Benan Molu, 5 yılın ardından ilk defa gerçek bir duruşma yapıldığını söyledi ve "Elçi davasının cezasız kalmaması için mücadele etmeye devam edeceğiz" dedi.

Amed Baro Başkanı Tahir Elçi'nin cinayet ile ilgili 3 polisin tutuklanma talebini reddeden mahkeme, sanıklara adli kontrol tedbiri olarak yurtdışı çıkış yasağı getirdi. Verilen kararın ardından Elçi ailesinin avukatları Benan Molu ve Erkan Şenses Adliye binası önünde basın açıklaması yaptı.

Açıklamada konuşan Elçi ailesi avukatlarından Benan Molu, “Tahir Elçi’nin öldürülmesinin ardından 5 yıl geçtikten sonra bugün ilk defa gerçek bir duruşma yapma imkânı bulduk. Hem Tahir Elçi’nin CNN Türk’te söylediği sözler sebebiyle ona karşı başlatılan karalama kampanyası hem de hedef gösterilmesiyle ölümünden itibaren etkili bir soruşturma yürütülmemesine dair 5 yılda yaşadıklarımızı ifade etme imkanı bulduk. İlk defa sanık polislerin ifadelerinin alınması imkanı bulundu. Gerçek bir duruşma yapıldıktan sonra 14 Temmuz 2021 tarihine ertelendi. Hayatını cezasızlık politikasına adayan Tahir Elçi’nin davasının cezasız kalmaması için mücadele etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

ŞENSES: ADİL YARGILAMA TALEMİBİZDEN VAZ GEÇMEYECEĞİZ

Sonrasında konuşan Elçi ailesi avukatlarından Erkan Şenses ise geçen celse heyetle aralarında yaşanan gerginlikten sonra heyetin öncelikle Türkan Elçi ve avukatlarının beyanlarını ve katılma taleplerini aldıktan sonra sanık sorgularına geçmeyi kabul ettiğini kaydetti.

Duruşmada sanık sorgularında suçu inkar yoluna gidildiğine işaret eden Şenses şunları belirtti: "Biz delillerin tartışılması aşamasında sanık sorguları dahil tüm delillerle birlikte mahkeme huzurunda delilleri tartışacağız. Suçun vahameti gereği sanıkların tutuklu yargılanmasını talep ettik ancak mahkeme taleplerimizi reddetti. Maalesef ülkemizde en basit ifade özgürlüğü davalarında bile tutuklama tedbirine başvururken, baro başkanın öldürülmesi davasında bu tedbire başvurulmasının ölçülü olmayacağı ifade edildi. Yine tanıkların duruşmada ceza muhakemesi gereğince yüzleştirme yapabilmesi açısından sanıkların gelecek celse tanıkların karşısında yer alması gerektiğini söyledik. Bu sebeple sanıkların Diyarbakır Adliyesi’nde duruşmaya katılmasını talep ettik. Ancak talebimiz yine reddedildi. Mahkeme adil bir hükme varmak istiyorsa sanıkların Diyarbakır Adliyesi’nde yer almasını sağlamalıdır. Fakat mahkeme ısrarlı bir tutum içine giriyor. Adil yargılama ve adalet talebimizden vazgeçmeyeceğiz. Savcı gizli tanıkların başka bir yerde talimatla dinlenmesi talebine karşı çıkmamızla mahkeme gizli tanıkların gelecek celse ses ve görüntülerinin değiştirilerek Diyarbakır’da dinlenmesine karar verdi.”