Encu: Türk askerleri şimdi de katırlarımızı katlediyor

Roboski katliamında ağabeyini kaybeden Kadri Encu, 'sınır ticareti' yaptıklarında bu sefer de katırlarının Türk askerleri tarafından katledildiğini söyledi.

Kürdistan coğrafyası dört parçaya bölündüğünden beri sınır bölgelerinde yaşayan Kürtler için yaşam artık çok zor koşullarda ilerlemeye başladı. Özellikle akrabalık ve ticari ilişkilerin yoğun olmasından kaynaklı, dört parça Kürdistan'da yaşayan Kürtler sınırları 'kaçak' yollarla geçerek hayatlarını tehlikeye etmek zorunda kalıyor. Şırnak'ın Uludere ilçesine bağlı olan Roboski köyünde de bu durum yaklaşık yüz yıldır devam ediyor. 28 Aralık 2011’de yaşanan Roboski katliamından sonra 'sınır ticareti' bir kez daha gündeme gelmişti.

Roboski katliamının ardından köylülerin yüzlerce katırları da katledildi. Roboski katliamında kardeşini kaybeden Kadri Encu'nun da katırları Türk devleti tarafından katledildi. 'Sınır ticareti'nin dedelerinden kalan bir meslek olduğunu belirten Encu, "Biz, aile olarak evimizi onarmak istiyorduk ve maddi bakımdan zor bir süreçten geçiyorduk. O yüzden de sınıra gitmemiz gerekiyordu. Katırlarımızı vuracaklarını, yakalanacağımızı veya tutuklanacağımızı öngörmemize rağmen sınıra gittik. Bir gün dört katır ile sınıra doğru gitmeye başladık. Biz katırlar ile yürürken silah sesi duyduk. Katırlarımızdan birinin vurulduğunu gördük" diye konuştu.

'ASKERLER İNAT EDİYORLARDI'

Askerlerin havai fişeklerle geceyi aydınlattıktan sonra katırlarını hedef alarak katlettiklerini aktaran Encu, "Bir katırımız vurulduktan sonra ben ellerimi havaya kaldırarak diğer katırlarımızı korumaya çalıştım. Dakikalarca orada öylece durdum. Çünkü diğer katırlarımı da katletmeye inat etmişler. Havai fişekleri üst üste attıkları için kaçamıyorduk. Neyse ki bir fırsatını bulduk ve diğer katırlarımızı kurtardık.

Ancak başka bir gün yine sınıra gittiğimizde bu kez de arkadaşımın katırını vurdular ama biz eve geldikten sonra vurulduğunu anladık. Çünkü gece olduğu için farkına varmadık. Katır da aldığı yaranın sıcaklığı ile tepki göstermeyince anlayamadık. Sabah olunca katırın halsiz olduğunu gördük. Gün ışığında yarasını görünce, dün gece vurulduğunu anladık. Zaten biz farkına vardıktan birkaç saat sonra o katır da öldü" ifadelerini kullandı.