'Erdoğan'ın belirlediği AYM üyeleri bağımsız karar veremez'

Hakkari Barosu Avukatlarından Onur Düşünmez, milliyetçi oyları kazanmak isteyen bir partinin kendine rakip olarak gördüğü HDP'yi kapatmak istediğini ve bu konuda AYM’ye telkinde bulunduğunu söyledi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin’in HDP’nin kapatılmasına ilişkin iddianameyi 17 Mart 2021 tarihinde Anayasa Mahkemesi'ne sunmasıyla başlayan süreç devam ediyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, HDP’nin kapatılmasını, mal varlıklarının hazineye devrini ve 687 HDP’li siyasetçiye 5 yıl siyasi yasak getirilmesini talep etti. Anayasa Mahkemesi HDP’nin kapatılması talebiyle açılan davanın ilk incelemesini 31 Mart'ta görüşecek. AYM aynı gün milletvekilliği düşürülen HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin düşürülmesinin iptali istemiyle yapılan başvurusunu da inceleyecek.

Yargıtay ve Anayasa Mahkemesinin HDP’nin kapatılmasına ilişkin süreci devam ederken, kapatılma girişimine gelen tepkiler sürüyor. HDP’ye yüzde 80 oy veren Hakkari’de faaliyet yürüten Hakkari Barosu Avukatlarından Onur Düşünmez, kapatma sürecini ANF’ye değerlendirdi.

BATASUNA ÖRNEĞİ DOĞRU DEĞİL

Kapatılma mevzusunu ince hesaplanmış, siyasi bir algoritmadan geçmiş bir hamle olarak değerlendiren Avukat Onur Düşünmez, milliyetçi oyları kazanmak isteyen bir partinin kendine rakip olarak gördüğü bir partiyi kapatmak istediğini ve bu konuda AYM’ye telkinde bulunduğunu söyledi. HDP iddianamesinde İspanya'da Heri Batasuna partisinin kapatılmasının emsal olarak verilmesinin hatalı olduğunu belirten Düşünmez, "Heri Batasuna partisi ETA ile ilişki kuran ve bu ilişkisini genel başkanının ağzıyla, 'Yasal olan ya da olmayan yollardan, meşru olsun olmasın kendi hedefimize ulaşacağız' söylemi nedeniyle kapatıldı.

Dolayısıyla İspanya tarafından ETA’nın siyasi uzantısı olduğunu kabul etmişti. Bu yönüyle kapatıldı, süreç aynı şekilde gelişmedi. Türkiye’de HDP anayasal düzlemde, yasal yollardan kendi hakkını arayan kişilerin kurduğu parti ve tüzüğü de buna göre şekillenmiş bir halk partisi" diye konuştu.

HDP KENDİNİ FESHEDERSE NE OLUR?

HDP’nin kapatılmasını oyun olarak nitelendirdiğini belirten Düşünmez, "HDP’nin kapatılma süreci Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısının resen kapatma istemi talebi ve iddianame hazırlaması ile AYM'ye taşındı. AYM'ye 7 tane üye doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından seçildi. 3 TBMM, 5 üye de Abdullah Gül tarafından seçilen 15 üyeden oluşan bir mahkeme. 10 kişi ile alınabilecek bir karar.

Direk parti cumhurbaşkanı talebi ise söz konusu ve bu durum bile kapatma için yeterli. Çünkü 10 kişilik karar yeter sayısı Erdoğan tarafından atanmış kişileri göz önünde bulundurduğumuzda mümkün görünüyor. Üyelerinin çoğunluğunu Erdoğan’ın bizzat atadığı bir mahkemenin bağımsız karar alacağını düşünmüyorum. Ancak HDP’nin kapatılma süreci hukuki süreç göz önünde bulundurduğumuzda bir parti kendi tüzel kişiliğini sona erdirirse bu kapatma süreci, 687 kişinin yasaklanmasının önüne geçiyor.

HDP kendini feshederse sadece mal varlığının hazineye devri gerçekleşir. Dolayısıyla bugün HDP genel kurul kapanma kararı alırsa iddianame boşa çıkacak ve sadece mal varlığı ile anayasa mahkemesinde yargılanacaktır" dedi.

İLK DEĞİL, HDP HEP GÜÇLENEREK ÇIKTI

"Geçmişte zaten siyasi parti kapatma hamleleri defaten HDP’nin fikrine uygulandı" diyen Düşünmez konuşmasını şu sözlerle sonlandırdı: "HDP bu partilerin devamı değil ancak temel yapıya baktığımızda sol siyasetten gelen insanların kurduğu bir parti. HDP’nin kapatılması Türkiye'ye bir artı değer katmayacaktır ve ülkemizde demokrasinin olmadığı konusunda tarihe kara harflerle not düşülecektir.

HDP’nin kapatılması sonucunda HDP mutlaka güçlenecektir. Zaten Kürt siyasi geleneği sürekli bir baskı rejimi hep ola geldi ve HDP bunun altından hep güçlenerek çıktı. İnce hesaplanmış bir siyasi adımdır ve Türkiye tarihine utanç vesikası olarak geçecektir."