Erdoğan’ın mitinginde 2.5 milyon TL’lik büyük vurgun

Van’da kayyum belediyesinin Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Van ziyareti nedeniyle 2 günlük araç kiralama hizmet alım ihalesi yaptığı ve bu ihaleyi 2 milyon 500 bin TL karşılığında AKP’li firmalara verdiği ortaya çıktı.

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 11 Haziran 2022 günü Van’a geldi. Yoğun güvenlik önlemleri ile ablukaya alınan kentte mitinge katılım için de valiler, kaymakamlar, muhtarlar başta olmak üzere tüm kamu görevlileri seferber edildi. Mitinge çevre il ve ilçelerden katılımın olması için de halkın tüm kaynakları adeta peşkeş çekildi. Bu iddialar dile getirilmesine rağmen sürekli inkar edildi.

Ancak ortaya çıkan belgeler yaşanan hukuksuzluğu net bir biçimde ortaya koyuyor. Kayyum tarafından yönetilen Van Büyükşehir Belediyesi de, Erdoğan’ın Van’a geleceği 11 Haziran tarihinden sadece bir gün önce araç kiralama hizmet alım ihalesi gerçekleştirdi. Böylelikle hem Erdoğan’ın mitingine katılımın yüksek olması amaçlanırken aynı zamanda büyük bir yolsuzluk yaşandı.

İHALENİN BÖYLESİ DOĞAL AFETLER SIRASINDA BİLE YAPILMADI

Hizmet alımı olarak yapılan ihalenin D bendinde “Pazarlık usulünün seçilme gerekçesi” olarak şu ifadelere yer verildi: “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya yapım tekniği açısından özellik arz eden veya yapı veya can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veyahut idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması ile ihalenin yapılmasının zorunlu olması.”

2.5 MİLYON TL PEŞKEŞ ÇEKİLDİ

Sözü edilen 11-12 Haziran tarihlerinde yukarıda belirtilen gerekçelerden hiçbirinin yaşanmamasına rağmen apar topar yapılan araç kiralama hizmet alım işi 2.399.256.00 bedelle AKP’li Çetin Can’ın sahibi olduğu ÇE-TA Taşımacılık İnşaat Tem.İth. İHR. San ve TİC. LTD Şirketine verildi. Yani 2.5 milyon TL peşkeş çekildi.

4734 SAYILI KANUNA AYKIRI İHALE YAPILDI

 Oysaki, pazarlık usulüyle ihale yapılabilecek durumlar, 4734 sayılı Kanun’un 21’inci maddesinde altı maddesinde pazarlık usulü ihale; açık ihale usulü veya belli istekliler arasında ihale usulü ile yapılan ihale sonucunda teklif çıkmaması, doğal afetler, salgın hastalıklar, can veya mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen veya idare tarafından önceden öngörülemeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması, savunma ve güvenlikle ilgili özel durumların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması, ihalenin, araştırma ve geliştirme sürecine ihtiyaç gösteren ve seri üretime konu olmayan nitelikte olması, ihale konusu mal veya hizmet alımları ile yapım işlerinin özgün nitelikte ve karmaşık olması nedeniyle teknik ve mali özelliklerinin gerekli olan netlikte belirlenememesi, İdarelerin yaklaşık maliyeti 167.966 Türk lirasına kadar olan mamul mal, malzeme veya hizmet alımları gibi durumlarda yapılabiliyor.

LİMİTİ BİN KAT AŞTILAR

 Kamu İhale Kanunu’nun 62 nci maddesinin (ı) bendine göre, 21 f Pazarlık Usullü ve 22 d Doğrudan Temin yöntemiyle yapılacak harcamaların yıllık toplamı, idarelerin bütçelerine bu amaçla konulan ödeneklerin yüzde 10’unu aşamaz. 21 ve 22. madde kapsamında yapılacak harcamaların yüzde 10’u aşması durumunda harcama yapılmadan önce Kamu İhale Kurulu’ndan uygun görüş alınması gerekir. 21-f ve 22-d Maddesi kapsamında gerçekleştirilen harcamalar, Kamu İhale Kurulunun uygun görüşü olmadıkça bu amaçla konulan ödeneklerin yüzde 10’unu geçemez.

Ancak bu limit söz konusu ihalede bin kat aşılmış oldu. Söz konusu ihale, kayyum M.Emin Bilmez’in merkeze alındığı ve Ozan Balcı’nın Van’a yeni kayyum olarak atandığı zaman diliminde gerçekleşti. Bu zaman dilimi içinde Belediyeye vekaleten Mehmet Fatih Çelikel’in baktığı ve imza yetkisinin onda olduğu ve büyük yolsuzluğun içinde birçok AKP’linin olduğu da öğrenildi.