Erdoğan'ın Van'da toplu açılışları: Karakol, cezaevi, adliye

Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Van’da önceki yıllarda olduğu gibi yine hayali toplu açılışlar yapmaya hazırlanıyor. Erdoğan’ın Van’a en büyük "hizmetleri" ise yeni cezaevleri, yeni adliye ve yeni emniyet binası açmak oldu.

AKP'li Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bugün Van’a gelerek yine toplu açılış törenine katılacak ve Beşyol meydanında miting yapacak.

Erdoğan’ın gelişiyle kentte neredeyse sıkıyönetim ilan edildi. Bütün cadde ve sokaklar TOMA’lar ve askeri araçlarla kapatıldı. Kentin her yerini tutan polisler, sıkı bir biçimde GBT kontrolü yapıyor. Güvenlik ablukasına alınan şehirde kamu kurumları da miting için seferber edildi. Van Valiliği,  İl Müftülüğü, Milli Eğitim Müdürlüğü ve kayyum belediyeleri adeta seferberlik ilan etti.

MİTİNGE KATILMALARI İÇİN KAMU EMEKÇİLERİNE BASKI YAPILIYOR

Van Valisi Ozan Balcı,  izinli ya da raporlu hariç bütün kamu personelinin AKP'nin mitingine katılması yönünde talimat verirken, İl Müftüsü Ömer Keskin, imamlarla toplantılar yaparak bulundukları her yerden minibüslerle miting alanına insan getirilmesini ve yol masraflarının da imamlar tarafından karşılanmasını istedi. Van Milli Eğitim Müdürlüğü ise; okul müdürlerine ve öğretmenlere öğrencileri miting alanına getirmesi için baskı yapıyor. Eğitim-Sen Van Şubesi düzenlediği basın toplantısıyla Van Milli Eğitim Müdürlüğünden bu tutumundan vazgeçmesi yönünde çağrıda bulundu.

YAPILMIŞ AÇILIŞLARIN AÇILIŞINI BİR KEZ DAHA YAPACAK

Geçtiğimiz haftalarda CHP’nin Van çıkarmasının ardından aniden Van’a ziyaret kararı alan Erdoğan; Van’da yine toplu açılış töreni yapmaya hazırlanıyor. Erdoğan’ın katılacağı 155 tesisin açılışını ise Nisan ayında Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum geçen Nisan ayında zaten yapmıştı. Böylelikle Erdoğan, daha önce açılmış olan hayali tesisleri bir kez daha açma törenleri düzenleyecek.

BUGÜNE KADAR 997 HAYALİ TESİSİN AÇILIŞI YAPILDI

Erdoğan 2002’de iktidara geldiğinden bu yana Van’da defalarca toplu açılış törenleri düzenledi ama kimi çevrelere rant sağlayan bu açılışların akıbetini gören olmadı. Van halkı hep bir toplu açılış kelimesi duydu ama sözü edilen hayali hizmetlerden hiç faydalanamadı. Erdoğan, 2007 seçimlerinde 333, 2009 seçimlerinde 125, 2013 yılında 37, 2015 yılında 153, 2017 yılında 193 ve bugün de Van’da 154 tesis olmak üzere toplum 997 tesisin açılışını yaptı.

BİTMEYEN YOLUN AÇILIŞINI YAPTI

Erdoğan'ın açılışını yaptığı ama açılmayan tesislerin yanı sıra 2011 yılında açtığı Bahçesaray yolunda yaşananlar ise aslında toplu açılış törenleriyle yapılmak istenen aldatma-kandırma siyasetini net bir biçimde ortaya koyuyor.

Erdoğan, 20 Mayıs 2011’de Bahçesaray ilçe yolunun 20 kilometresini resmi törenle açtı. Ancak Erdoğan’ın açılışını yaptığı yolun, çöktüğü için ihalesi yeniden yapılan ve henüz tamamlanmayan yol olduğu kısa sürede anlaşıldı. Böylelikle Erdoğan, bitmemiş yolun açılışını yapan ilk siyasetçi olarak tarihe geçti.

ÇEVRE YOLU 12 YILDIR BİTİRİLEMİYOR

Hayali tesisler açmakla övünen AKP tarafından 12 yıl önce startı verilen çevre yolu ise hala bitirilmedi. Çevre yolu civarında arazisi bulunan yurttaşlar bu yüzden mağdur edildi. AKP'li Erdoğan’ın Van ziyaretleri sırasında Vanlıların asıl taleplerinden hiç söz etmemesi ise dikkat çekiyor. Çevre yolu, Kapıköy sınır kapısının 24 saat tam kapasite ile hizmet vermesi, havaalanında yeterli seferlerin gerçekleşmemesi, Van şehrine yeni bir stat gibi konular 20 yıldır gündemde olmasına rağmen çözülmeyen sorunlar. Erdoğan’ın bugün Van’da bu sorunlardan söz edip etmeyeceği merak konusu.

HASTANELER YER DEĞİŞTİRDİĞİNDE DE AÇILIŞ YAPILDI

AKP’nin 20 yılda Van’da sağlıkta yaptıkları yine aldatmacadan ibaret. Zaten var olan YYÜ Hastanesi ve kent merkezinde bulunan devlet hastanesinin hizmet binasını başka yerlere taşımayı bile yeni hastane açılışı olarak ilan ettiler. Erciş’te AKP tarafından temeli atılan, ancak 12 yılda bitirilen Devlet Hastanesinin 15 kez açılış töreni yapıldı.

VAN'IN PAYINA YENİ CEZAEVLERİ, ADLİYE, EMNİYET BİNASI DÜŞTÜ

Erdoğan ve AKP, Van’a cezaevi yapma konusunda ise oldukça mahir ve hızlı davrandı. Erdoğan’ın iktidara geldiği 2002 yılından bu yana Van bir F tipi, bir T Tip’nin bulunduğu cezaevi kampüsü ile bir M Tipi cezaevi yapıldı. Adalet Bakanlığa tarafından Erciş’e 90 milyon TL’ye mal olan bir cezaevi inşa edildi. Bu cezaevinde incelemelerde bulunan Van Valisi Emin Bilmez, bu cezaevini ‘Göl manzaralı cezaevi’ olarak değerlendirdi. Cezaevi yapmakta dur durak bilmeyen AKP, ayrıca Van merkezde bir Emniyet binasını ve Adliye binasını da açarak tüm bunları halka hizmet olarak anlattı. AKP hükümeti döneminde ayrıca; Van-İran sınırında ülkenin en yüksek rakımlı noktasına 3 bin 55 rakımlı meydan karakolu yapıldı.