Esayip Ehil El Haq’tan Bağdat’a: Êzidîlere ihanet etmeyin

Iraklı Şii siyasi ve askeri hareket Esayip Ehil El Haq, Bağdat ile Hewlêr arasında Şengal’e ilişkin anlaşmanın uygulamaya konulmasının Êzidî toplumuna ihanet olacağı tepkisinde bulundu.

Esayip Ehil El Haq Hareketi Genel Sekreteri Kays El Hazali, Ekim ayında Şengal’e ilişkin imzalanan anlaşma konusunda Twitter üzerinde bir açıklamada bulundu. Anlaşma Nisan ayı başına kadar Şengal’daki Asayiş güçlerinin tasfiye edilmesini dayatıyor. Şengal Demokratik Özerk Yönetimi ise anlaşmayı reddederek, direneceklerini duyurmuştu.

Kays El Hazali, “Şengal anlaşması, ne yazık ki önümüzdeki seçimlerde Êzidî toplumu adı altında siyasi bir konu olarak kullanılıyor. Bu anlaşma yerine getirilirse Şengal’in özgürleşmesi için kan döken Êzidî toplumuna ihanete etmiş olunur” dedi.

El Hazali, “‘İhanet anlaşması’ diye adlandırılan bu anlaşmanın durdurulması ve Şengal halkının taleplerini karşılayacak doğru bir çözüm bulunmalıdır” dedi.

Açıklamada devamla şu ifadeler yer aldı: “Hükümet yeniden kurulmalı ve bölge halkının topraklarına geri dönmesi için hizmet vermelidir. Bu anlaşmanın amacı halkı topraklarından uzaklaştırmak, evlerine dönmelerini engellemek ve seçim oylarına el koymaktır. Bu nedenle anlaşma ortadan kaldırılmalıdır.

Şengal’de bu karışıklığın devam etmesi Recep Tayyip Erdoğan çıkarınadır. Hükümetin görevi durum kontrolden çıkmadan çözüm bulmaktır.

Askeri bir durumla karşı karşıya kalmak ne Şengal halkının ne de Irak hükümetinin çıkarınadır. Bu durum Erdoğan ve bölgeyi parçalayıp kontrolleri altına almak isteyen güçlerin çıkarınadır.”