Evlerinin ortasından yol geçecek

Cizre’nin Konak Mahallesi’ndeki imar planı, evlerin ortasından, bahçelerin içinden geçecek. Bu duruma tepki gösteren mahalleliler, şaşkınlıklarını gizleyemiyor.

Cizre ilçesinde bulunan Konak Mahallesi çıkan imar kararı ile birçok mahalleliyi telaş sarmış durumda. Evlerin etrafında çalışma yapan mühendisler ve işçiler ile durumlardan haberdar olanlar, “Kimimizin arsasının ortasından geçiyor yol, kimimizin bahçesini alıyor. Bizler iyi halde olanlarız. Bazı komşularımızın evlerinin içinden mutfaklarının ortasından geçirmişler yolu” diyerek şaşkınlıklarını dile getirdi.

Şırnak’ın Cizre ilçesindeki Konak Mahallesi çıkan imar kararı ile birçok mahalleliyi telaş sarmış durumda. Geçtiğimiz günlerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığından çıkan bir karar ile Cizre için yeniden bir şehir planlaması düzenlendi. İlçe de yeni yerleşim alanlarının oluşması ile de yapılacak olan yeni yol bağlantılarının bazıları yurttaşların arsalarının tam ortasından geçerken bazılarının ise evlerinin içerisinden geçmekte.

‘EVLERİ İKİNCİ KEZ YIKILACAK’

Sabah saatlerinde evlerin etrafında çalışma yapan mühendisler ve işçiler ile durumlardan haberdar olanlar, “Kimimizin arsasının ortasından geçiyor yol kimimizin bahçesini alıyor. Bizler iyi halde olanlarız. Bazı komşularımızın evlerinin içinden mutfaklarının ortasından geçirmişler yolu” diyerek şaşkınlıklarını dile getirdiler.

Geçtiğimiz haftalarda ‘İmar Barışı’ ile gidip birçok yere ödemeler yaptıklarını ifade eden Konaklılar, “Yasakta evlerimizi yıktılar, memleketimizi terk etmedik geldik bu tarlalarımıza ev yaptık mecburiyetten. Şimdi de tapularımızın olmayışını fırsat bilip bizleri cezalandırıyorlar akıllarınca. Kriz artık nasıl ciddi bir hal aldıysa acısı her şekilde bizden çıkıyor. İster vergi olarak isterlerse de yol adı altında” diye konuştular. 

‘MECBUR KALDIK’

Yıllarca kirada kaldıktan sonra Konak mahallesinde arsa alarak evini kendi elleri ile inşa eden Ahmet Aşan, 4 yıldır kaldığı evinin mutfağının komple yıkılıp 3 metre içerisinden yol geçeceğini öğrendi. Bahçesinin de 3’te 1’inin elinden alınacağını öğrenen Aşan, “Bu şekilde çok mağdur oluyoruz. Buna bir hal çare bulmalılar. Yasaklarda mağdur olan, evi yıkılan onlarca aile için gidecek başka yer olmadığından bu arsaları tapusuz da olsa almak mecburiyetinde kaldık. İmar barışı adı altında tapularımızı alacağımız umudu ile bir sürü ödemeler yaptık devlete. Karşılığı bu mu olacaktı” dedi.