Gazeteci Çelik ve Yayla hakkında dava açıldı

Çatak’ta helikopterden atılan insanlarla ilgili yapılan “Gazetecilere gözaltının talimatını aynı savcı verdi” başlıklı haber nedeniyle MA’nın İmtiyaz Sahibi Ferhat Çelik ile haberi paylaşan Jiyan İmtiyaz Sahibi İdris Yayla’ya dava açıldı.

Van'ın Çatak ilçesinde askeri helikopterden atılan ve daha sonra yaşamını yitiren Servet Turgut ve Osman Şiban’ın gözaltına alınma kararı ile Turgut ve Şiban’ı atan kolluk ve olayı ortaya çıkaran gazeteciler hakkında gözaltı kararı veren savcının aynı olduğunu “Gazetecilere gözaltının talimatını aynı savcı verdi” başlıklı haberi ortaya çıkaran Mezopotamya Ajansı (MA) İmtiyaz Sahibi Ferhat Çelik ile haberi paylaşan Jiyan TV İmtiyaz Sahibi İdris Yayla hakkında süren soruşturma davaya dönüştü.  Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma 9 Ağustos 2022’de tamamlandı. 

Soruşturmanın tamamlanması ardından hazırlanan iddianamede, söz konusu soruşturma ve gözaltı kararı veren savcı İsmail Köker’in isminin haberde açık olarak verilmesi suçlama konusu yapıldı. İddianamede, haberde savcının isminin açık olarak verilmesi nedeniyle “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme” suçunun işlendiği iddia edildi. İddianamede, haberler nedeniyle savcının “teşhir” edildiği ve bu nedenle “müzahir kesim” karşısında hedef haline geldiği ileri sürüldü. Söz konusu iddialarla hazırlanan iddianame, Van 2’ncı Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi.

Gazetecilerin yargılanacağı davanın ilk duruşması ise 22 Kasım’da görülecek.