Gedik: Savaş politikalarıyla ekonomik krizi gizleyemezler

HDP Malatya İl Eşbaşkanı Kemal Gedik, AKP’nin devam ettirdiği ekonomik krizi, atadığı kayyumlarla gizlemeye çalıştığına dikkat çekerek, "Kayyum ve savaş politikalarıyla ekonomik kriz gizlenemez" dedi.

HDP Malatya İl Eşbaşkanı Kemal Gedik, AKP’nin Kuzey-Doğu Suriye'ye dönük işgal saldırıları, kayyum politikaları ve ağırlaştırılarak devam ettiği ekonomik krizin nedenlerini değerlendirdi.

Kayyum politikalarının 7 Haziran seçimlerinde halkların başarısına ve ileri demokrasi istemine dönük başlatılan savaş konseptinin bir parçası olduğunun altını çizen Gedik, halklara dayatılan söz konusu faşist politikaları kabul etmedikleri vurguladı. Gedik, "Halklara aslında ‘seçemezsiniz, seçilemezsiniz’, ‘Kürt kimliğiniz ile hiçbir şey yapamazsınız’ deniliyor. Biz bunu reddediyoruz.

Demokratik siyaset yapacağız. Halkların ve istedikleri barışın önündeki engelleri kaldıracağız. HDP bu topraklarda var olduğu sürece demokratik siyasetten vazgeçmeyeceğiz ve önümüzdeki engelleri birer birer kaldıracağız. Kayyumları kabul etmiyoruz. Dayatılanlar tam bir diktatöryal uygulama. Kayyumlar tüm halkların iradesine gasptır. Bizler tüm bu baskı ve engellemelere karşı özgürlüğü sağlayacağız. Sadece Kürt halkının değil, tüm halkların özgürlüğünü sağlayacak güçteyiz.

Bize ne yaparlarsa yapsınlar, hangi tehditlerde bulunurlarsa bulunsunlar bizler mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz. AKP'yi uyarıyor ve çağrıda bulunuyoruz; Türkiye kaosa gidiyor. Türkiye'deki demokratik siyasetin önüne geçemezsiniz. Bu politikalarınızla daha fazla yol alamazsınız. Söz konusu politikalarınızdan vazgeçin ve halkların birlikte yaşama isteğine olan saygının gereği olarak Dolmabahçe mutabakatına geri dönün. Kayyum ve savaş politikalarıyla ekonomik kriz gizlenemez" diye konuştu.

‘BU UYGULAMALAR FAŞİZMİN GÖSTERGESİDİR’

Kayyum atamalarını halkın kendi kendini yönetmesini temel alan bir anlayışa darbe olduğunu belirten Gedik, şunları söyledi: “Halk gelinen aşamada kendi kendini yönetemiyor. Seçtiği belediye eşbaşkanları irade saygısızlığının sonucuyla gasp edildi. Bu uygulamalar faşizmin göstergesidir. Kabul etmiyor, reddediyoruz. Dayatılan bu anti demokratik uygulamalara karşı bizler ileri demokrasinin ve hukukun mücadelesini vermeye devam edeceğiz."

‘EŞBAŞKANLIK OLMAZSA OLMAZ MOR ÇİZGİDİR’

Eşbaşkanlığın kendileri için mor çizgi olduğunu vurgulayan Gedik, HDP’nin kadın haklarını sahiplenen ve savunan bir parti olduğunu anımsatarak şöyle devam etti: "Bizler HDP olarak kadın bakış açısını referans alan bir parti olarak kadın haklarını savunan ve sahiplenen bir çizgide duruyoruz. Bu nedenle eşit temsiliyet bizler için çok önemli. Kadınlar kazanımlarına sahip çıkıyor. HDP eşbaşkanlık sistemiyle dünyaya örnek olmuştur ve bu sistem tüm dünyaya yayılacaktır.

Eşbaşkanlık müthiş bir sistem. Kadın özgür olamazsa, insanlık, dünya özgür olamaz. Kadın ve erkeğin siyasette ortak akılla çözüm oluşturması önemli ve gerekli bir sistem. Ancak şu an bu mükemmel sistem illegalize edilmeye çalışılıyor. Eşbaşkanlığa yönelik bu illegalize etme saldırıları aslında kadınlara dönük düşmanlığın açık göstergesidir. ‘Kadınlar siyaset yapmasın, kadınlar ev işi ile ilgilensin’ anlayışının temsilidir.

Kadınları köleleştirme zihniyetinin açık örneğidir. Biz bunu kabul etmiyoruz. Bizim tüzüğümüzde eşbaşkanlık sistemi var ve bunu uyguluyoruz. Dünyaya örnek olan eşbaşkanlık sistemin önünde hiç kimse duramaz. Bunun karşısında duran iktidara söyleyecek söz bulamıyoruz. Bu kelimenin tam anlamıyla faşizmdir. Kadına düşmanlıktır. Doğaya olan düşmanlıktır. Çünkü biz biliyoruz ki, kadın doğadır. Bugün doğaya olan kıyım kadına olan saldırıların bir parçasıdır."