Gerilla Ronya, Cenga Heftanin’i anlattı

YJA Star gerillası Hevi Ronya, 109 günü geride bırakan Cenga Heftanin’de Şeşdara direnişini anlattı.

YJA Star gerillası Hevi Ronya, 109 günü geride bırakan Cenga Heftanin’i ve kadınların direniş çizgisini yarattığı alan olan Şeşdara alanında ortaya çıkan direnişi değerlendirdi.

"Hem bu süreci hem de arkadaşların direnişini ve kendim şahit olduğum kadarını anlatmak istiyorum ve eksik kalacağını da biliyorum" diyen Ronya, şunları söyledi:

'DÜŞMAN HER TEKNİĞİ DENEDİ AMA BAŞARAMADI'

"Operasyon başladığında ilk hava saldırıları Keşan’a oldu. Üç arkadaşımız orada şehit oldu ve gece saatlerin de operasyon başladı. İlkin Şehit Kendal ve Bektorya’ da indirme yapmayı istediler. Düşmanın girişi ve çıkışı bir oldu. Şehit Kendal’daki arkadaşlar onlara çok güçlü bir cevap verdiler.

Düşman, gerillanın direneceğini bilmesine rağmen böylesine saldırdı ancak gerillanın kendini yenilediğini bilmiyordu. Ve düşman orada büyük kırılma yaşadı Xantur, Şeşdara ve Partizan bölgelerinde kapsamlı bir işgal operasyonu başlatıldı. Xantur alanında işgal operasyonu başladığı zaman arkadaşlar bir aydan fazla teknikle savaştılar. Uçaklarla savaştılar, keşifle savaştılar, kobralarla, skorskylere karşı savaştılar. Düşman ne kadar yöneldiyse ve indirme yapmak istediyse başaramadı ve arkadaşlar günlerce, saatlerce teknikle savaştı. Ne kadar indirme yapıp, hakimiyet kurmak istediyse de başarısız olmuştur. İki gün boyunca Xantur’un altını üstüne getirdi ancak indirme yapamadı."

'BİR TAKIM ARKADAŞ SAVAŞ UÇAKLARINI YENDİ!'

Ronya, "Bir takım kadın arkadaş, bir orduya karşı savaştı” dedi ve şöyle devam etti:

"Düşmanın, Şeşdara’ya gelişini cihaz üzerinden takip ediyorduk. Şeşdara’ da bir takım kadın arkadaş vardı. Bu arkadaşlar cihaz üzerinden, 'düşman geldi, biz onları karşılamaya gidiyoruz' dedi. 'Biz gidiyoruz' deyişleri bile coşku, heyecan doluydu. 'Gelsinler, biz hazırız' diyorlardı. 'Sonuna kadar savaşacağız ve düşmanın öyle kolay girmesine izin vermeyeceğiz toprağımıza.' Ve arkadaşlar gidince cihazdan onları takip ediyorduk, moralli ve coşkuluydular. Türk devletinin binlerce çetesi, yüzleri geçen sayıda askeri ve onlara öncülük eden onlarca korucu bir takım kadın arkadaşa yöneliyordu. Kadın arkadaşlar, işgal ve tecavüzcü Türk ordusu karşısında direniş yazıyordu. Saatlerce kobralar vuruyordu, skorsky indirme yapıyordu, karadan da geliyorlardı, karşı tepelerden müdahale ediyorlardı. Düşman, arkadaşların direnişi karşısında başarısızdı. Bir şey yapamıyordu. Son çare savaş uçaklarını kaldırdılar. Tarihte ilk defa bir yer elli defa savaş uçaklarıyla vuruluyordu. O zaman düşman kayıplarını ve çaresizliğini ilan etti. Faşist Türk ordusu, Dersim katliamı sırasında savaş uçaklarını kaldırıp, halkı vurduğunda; 'bu toprakta tek bir canlı kaldığı sürece biz bu toprakları vuracağız' diyordu. Şehit Esmer, şehit Ararat, şehit Zelal, şehit Berivan ve daha nice güzel arkadaş burada düşmanı perişan etti. Bir takım kadın arkadaşa saldırıyorsun, karadan saldırıyorsun, kobra, havan, obüs, her taraftan saldırıyorsun, bunlar yetmiyormuş gibi savaş uçaklarıyla elli defa vuruyorsun. Aslında bu saldırılarıyla ne kadar küçük ve zavallı olduğunu kanıtladı. Bu bizim için büyük başarıydı. Kadın arkadaşlar direnişle, moralle, coşkuyla, zılgıtlarla düşmanın üzerine gidiyordu."

YJA Star gerillası Hevi Ronya, sözlerini "Düşman, Şeşdara alanına geldiğine pişman oldu. Ve bu en büyük direnişti" şeklinde bitirdi.