Gerillalardan kararlılık mesajı

Stêrk TV’ye konuşan HPG/YJA-STAR komutanları ve gerillaları, “Bizim ne söylediğimizden çok nasıl yaşadığımız ve nasıl savaştığımız önemlidir. 2020’yi, sadece direnen bir gerçeklik olmaktan çıkarıp sözü, anlamla buluşturacağız” dedi.

Stêrk TV, PKK’nin öncülerinden Haki Karer’in adını alan akademide eğitim gören HPG/YJA-STAR komutanları ve gerillaları ile Şehitler Ayı ve Mayıs ayı şehitlerini konuştu.

Mayıs ayı sizin için ne ifade ediyor?

YJA-STAR komutanlarından Jindar Çayan: Mayıs, hem Türkiye hem de Kürdistan halkları açısından direniş ayıdır. Direnişle birlikte şahadetlerin çok yoğun yaşandığı bir aydır. 1 Mayıs 1977’de İstanbul’da 37 kişinin şahadete ulaşmasıyla birlikte yeni bir süreç başlıyor. Yine Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan, 6 Mayıs’ta idam ediliyorlar. 1977’de Haki Karer şehit ediliyor. PKK’nin kuruluşu da Önderliğin, Haki Karer’in şahadetine verdiği anlam üzerinden gelişiyor.

Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya ve Hakilerin direnişleri Kürdistan devrimine neler kazandırdı?

YJA-STAR komutanlarından Şerda Mazlum Gabar: Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan, Yusuf Aslan, İbrahim Kaypakkaya gibi Türkiye devrimi açısından öncülük yapanlar, devrimci mücadeleyi tanımamızı, anlamamızı sağlayan, dünyayı değiştirebileceğimiz inancını bizde yaratan efsanevi kişiliklerdir. Bizler bu öncüleri tanıyarak devrimci mücadeleyle tanıştık.

Deniz Gezmiş, ismi gibi derin birisiydi. Deniz olmak da sıradan yaşamamayı gerektirir. Deniz’in devrim inancı, mahkemedeki duruşu ve bunu cellatlarının yüzüne haykırışı, örnek aldığımız bir duruştur. PKK’de gelişen kültür ve ahlak, Denizlerin mücadelesinden bağımsız değildir.

Deniz Gezmişler, ölüme giderken gülmeyi unutmadılar. Özgürlük hayallerinden ve amaçlarından vazgeçmediler. Biz de bu geleneğin takipçileriyiz.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Haki Karer için ‘Benim gizli ruhum’ diyor. Sizce bunu nasıl anlamak lazım?

Rüstem Amed: Çünkü Heval Haki, Türk bir arkadaş, aynı zamanda Türklerin ve Kürtlerin birliği açısından da bir semboldü. Önderliğimizin fikirlerini mücadelesiyle anlayan ve pratikleştiren öncü bir Apocu militandı. Bu nedenle özellikle hedef alınarak şehit edildi.

Zagros’tan akademiye geldim. Geldiğim alanda birçok yoldaşımızın hayali Haki Karer Akademisi’nde eğitim görmekti. Çoğu yoldaşlarımız bu hayallerini gerçekleştiremeden şahadet mertebesine ulaştı. Bu nedenle akademide olmak benim için çok anlamlıdır. Haki Karer kişiliğinde derinleşerek şehit olan yoldaşlarımızın da yarım bıraktığı hayallerini gerçekleştirerek intikamlarını alacağız.

6 Mayıs, Denizlerin idamı için özel olarak seçilmiş olan bir gün müdür?

Jindar Çayan: 6 Mayıs, Türkiye halkları içerisinde Hıdırıllez bayramı olarak kutlanıyor. Özellikle Türk halkındaki direniş kültürünü kırmak için 6 Mayıs’ta idam ediyorlar. Deniz Gezmiş fiziki olarak idam edilmiş olabilir ama fikirleri Önderlik ile devam ediyor. Bu nedenle Önderliğe karşı 6 Mayıs 1996’da bir komployla suikast girişiminde bulunuldu.

Mayıs ayının yarattığı değerlerle oluşan bu miras, askeri yönden nasıl bir etki yarattı?

HPG komutanlarından Hawar Suruç: Heval Haki eğer fikir ve zikir bütünlüğüyse biz askeri güçte bunu eylemsellikle pratikleştirecek olanlarız. Bugün askeri anlamda bu düzeye gelmişsek bu Hakilerin, Kemallerin, Ferhat Kurtayların yaratmış olduğu direniş mirasından temelini almaktadır. Biz nasıl mücadele edeceğimizi onlardan öğrendik. Mayıs’ın her günü bir direniş abidesidir. 2 Mayıs’ta aynı zamanda Mehmet Karasungur, İbrahim Bilgin gibi arkadaşların da şahadet yıl dönümleridir. Heval Mehmet Karasungur, askeri çizginin ülkede oturması için ilk komutan ve öncülerimizdendir. Kürt halkı arasındaki birlik ve beraberliği sağlamak içim mücadele verirken bir komployla şahadete ulaştı. Bu vesileyle Mehmet Karasungur yoldaşları da anıyoruz.

Nasıl bir mücadele yılına girildi?

Şerda Mazlum Gabar: 2019 kış yoğunlaşmalarıyla 2020 yılına girdik. Baharın başlamasıyla Serhat, Garzan ve Botan alanlarımız güçlü eylemler yaptı. Sema Koçer, Serhat’ta fedai eylemle 2020’nin startını verdi. Bizim ne söylediğimizden çok nasıl yaşadığımız ve nasıl savaştığımız önemlidir. Bu nedenle 2020’yi, sadece direnen bir gerçeklik olmaktan çıkarıp özgürlükle taçlandırarak Deniz Gezmiş, İbrahim Kaypakkaya ve Haki Karer’e verdiğimiz sözü, anlamla buluşturacağız.