Gever’de gerilla mezarlarının tahrip edilmesi hukuka taşındı

Gever’de HPG gerillalarına ait 20 mezarın tahrip edilmesini raporlaştıran ÖHD Hakkari temsilciliği suç duyurunda da bulundu.

Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Hakkari Temsilciliği, Gever’in Orman Mahallesi’nde 7'inci kez tahrip edilen mezarlığa ilişkin hazırladığı raporu paylaştı. Raporda, mezarlığın yerinde incelendiği ve ailelerle görüşüldüğü ifade edildi.

3 Mayıs günü Hakkari’nin Gever ilçesine bağlı Orman Mahallesi’nde farkı tarihlerde şehit düşen 11 HPG gerillası ile Suruç katliamında yaşamını yitiren Süleyman Aksu’nun da aralarında yer aldığı 9 sivilin mezarlarının Türk askerleri tarafından saldırıya uğramasına ilişkin incelemelerde bulunulduğu dile gelen raporda, “Aileler ile görüşme sağlanmış, akabinde Süleyman Aksu'nun ailesi ve ÖHD adına kurumsal olarak ilgililer hakkında Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığında suç duyurusunda bulunulmuştur” denildi.

Raporda şunlar belirtildi: “Söz konusu çalışma ile devlet güçlerinin son dönemlerde insanlık onurunda uzak gayrı ahlaki mezarlık saldırılarına karşı kamuoyu yaratmak ve devlet geleneği haline gelen sistematik işkence ve kötü muamele uygulamalarına karşı toplumsal bir farkındalık yaratarak tahribatlara ilişkin gerekli tespitlerin yapılması, raporlaştırılması, oluşan raporlar neticesinde gerekli ulusal ve uluslararası hukuki başvuru ve suç duyurularının yapılması ve kamuoyunda duyarlılık oluşturulması amaçlanmıştır.

Tarafımızca Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde meydan gelen mezarlıklara saldırı ile ilgili olayın vuku bulduğu bölgede araştırmalar yapılmış, gözlemler neticesinde 11'i farklı tarihlerde yaşamını yitiren 11 PKK’liye ait olmak üzere 9'u sivil vatandaşın toplam 20 mezarlığın devlet güçlerince saldırıya uğradığı şeklinde olmuştur. Tarafımızca yapılan incelemede mezar taşlarının tamamen tahrip edildiği, mezarlık duvarlarının yıkıldığı, mezarlığın yanındaki ağaçlıkların yerinden sökülüp atıldığı şeklinde olmuştur. Olaya ilişkin olarak fotoğraflar çekilmiş ve video kaydı ile saldırıya uğrayan tüm mezarlılar kayıt altına alınmıştır.

GÖRÜŞMELER

20/07/2015 tarihinde Urfa'nın Suruç ilçesinde IŞİD terör örgütünün saldırısı sonucu meydana gelen olayda yaşamını yitiren Süleyman Aksu'nun annesi Kudret Aksu ile yapılan görüşmede kendisi şunları beyan etmişlerdir: Oğlunun cenazesinin daha önce 6 kez kolluk güçleri tarafından saldırıya uğradığını, mezar taşlarının kırıldığını, duvarlarının yıkıldığını ve mezarlığın onarılamayacak derecede tahribata uğradığını söylediği, aynı zamanda daha önceki saldırılarda mezar taşlarına 'leş' şeklinde hakaret içerikli kelimeler kullanıldığını, oğlunun mezarının her an saldırıya uğrayabilir korkusuyla sürekli mezarlığa ziyarete gittiğini, olayın meydana geldiği tarihte mezarlıların saldırıya uğramasından yaklaşık iki saat sonra olay yerine gittiğini ve daha önceki saldırılardan daha ağır bir şekilde mezarlıkların saldırıya uğradığını, ancak bu kez diğer durumlardan farklı olarak sivil vatandaşlara ait mezarlılarında saldırıya uğradığını beyan etmiştir.

Hakkari'nin Şemdinli ilçesinde yaşamını yitiren PKK’li Sinan Özer'in annesi Mahriye Özer: Olayın meydana geldiği tarihte kolluk güçlerinden oluşan zırhlı polis araçlarının son günlerde mezarlığın olduğu yerde sürekli hareket halinde olduklarını günlük olarak en az iki üç kez orada bulunduklarını beyan etmiştir. Olayın meydana geldiği tarihten sonraki gün sabaha doğru mezarlığa gittiğinde oğlunun ve pek çok kişinin mezar taşlarının yerinden söküldüğünü ve duvarlarının da yıkıldığını tüm mezarlığın nerede ise harap olduğunu beyan etmiştir.

Tarafımızca aile ile yapılan görüşmeden sonra mezarlık tekrar ziyaret edilmiş olup ilgili bilgi ve belgelerle söz konusu durum teyit edilmiştir.

Tanık Hazal Bor: Olayın yaşandığı tarihte polis noktasının mezarlığa yakın olmasından ötürü zırhlı devriye araçlarının söz konusu bölgede sürekli devriye olarak gezdiğini, evlerinin de yakın olmasından ötürü bu durumu rahatlıkla görebildiklerini beyan etmiş, daha önceki durumlarda sürekli PKK'lilerin cenazelerinin saldırıya uğradığını gördüğünü, ancak bu sefer sivil vatandaşlarında mezarlıklarının tahrip edildiğini bizzat gördüğünü beyan etmiştir.

Çalışma grubumuz olayın hemen ardından mezarlıların tahrip edilmesine ilişkin olay yerinden alınan fotoğraflar ve video kayıtları ile beraber görgü tanıkları ve mağdurların beyanları doğrultusunda Süleyman Aksu'nun ailesi adına Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur. Ayrıca, çalışma grubumuz 20.05.2020 tarihinde ÖHD'nin Temsilciliğimiz üyelerini yetkilendirmesine binaen Derneğimizin tüzüğü ve ilkeleri doğrultusunda ÖHD Hakkari Temsilciliği adına kurumsal düzeyde Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmuştur."