Güney Kürdistan’dan işgal saldırılarına tepkiler

Güney Kürdistan’da bir çok yönetici ile 127 aydın, yazar ve sanatçı Birleşmiş Milletler’i (BM) Türk işgal saldırılarının önüne geçmeye çağırdı.

Türk devletinin Kuzey Doğu Suriye topraklarına işgal etmeye hazırlanırken, işgale karşı tepkiler gelmeye devam ediyor. Hem Güney Kürdistanlı yetkililer hem de sivil toplumdan tepkiler yükseldi.

ŞEYH CENGİ TALABANİ: TRUMP’IN KARARI IRAK’I DA ETKİLER

YNK Merkez Komitesi üyesi Lahor Şeyh Cengi Talabani, “ABD askerlerinin Rojava ve Türkiye sınırlarından çekilmesi kriz ve çatışmaları beraberinde getirecek. Bu kriz ve çatışmalı durum sadece Suriye ile sınırlı kalmayarak Irak’a geçecek. Bu kriz DAİŞ’in yeniden yeniden canlanıp harekete geçmesini beraberinde getirecek. Bu krizden de uluslararası okalisyon sorumludur” dedi.

KDP Genel Başkanı ve bölgenin eski başkanı Mesut Barzani tepkisini Twitter üzerinden yaptığı açıklamada “Tüm çabalarımı Rojava Kürtlerinin bir daha büyük bir acı yaşamaması için harcayacağım” dedi.

Barzani, geçtiğimiz hafta Hewler’i ziyaret eden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lawrow ile görüşmüştü. Barzani’nin, görüşmede de Lavrov’a Rojava Kürtler konusunda yaşanan tehlikelerden ötürü duyduğu rahatsızlığı dile getirerek, Rusya’nın bu konuda rolünü oynamasını istediği belirtiliyor.

Kürdistan Başkanlık Divanı Başkanı Neçirvan Barzani’den de bir tepki geldi. Bölge Başkanı Barzani’nin Lavrov’la gerçekleştirdiği görüşmede rahatsızlığını dile getirerek, Rusya ve Lawrov’un barış için aracılığık yapmasını istediği ifade edildi.

Başurê Kürdistan Dışilişkiler Merkezi Başkanı Sefin Dizai, Türk devletinin Rojava’ya saldırıması durumunda ilk kurbanların siviller olacağını belirterek, bu durumdan çok rahatsız olduğunu çünkü bunun sonucunda yüzbinlerce kişinin topraklarından göçedebileceğini söyledi.

Başur Kürdistan Bölgesel hükumeti Salı akşamı yaptığı yazılı açıklamada olası bir işgal saldırısından duydukları rahatsızlığı dile getirerek, şu ifadeleri kullandı:

“ABD güçlerinin sınır bölgelerinden çekilmesinden ve bundan sonra Türk devletinin işgal için saldırımasından büyük bir rahatsızlık duyuyoruz.”

Bölgesel hükumet, Türk devletinden uluslararası DAİŞ karşıtı koaliyondan yer alan bir ülke olarak DAİŞ’nin yeniden canlanıp, kontrolden çıkmasını sağlayacak bir adım atmaktan kaçınmasını istedi.

127 AYDIN YAZAR, SANATÇI VE SİYASETÇİDEN BM’YE ÇAĞRI

Türkiye’nin Kuzey Doğu Suriye topraklarını işgal etmek için saldırı hazırlığına büyük bir tepki de Güney Kürdistanlı yazar, aydın, sanatçı, siyasi şahsiyetlerden geldi.

127 imzayı taşıyan açıklamada BM’ye bu işgal ve katliamın önünde durması için çağrıda bulunuldu: “Kan dökülmesinin önünün alınması, katliamların durdurulması, güvenlikli bölgeler olan yerlerde yeniden büyük bir savaşın çıkmasını önlemnesini istiyoruz. Bu konudaki görevinizi yapmanız için size göreve çağırıyoruz.”