Gür: Böyle bir süreçte ulusal birlik şart

Güney Kürdistan ziyaretine ilişkin konuşan HDP Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Nazmi Gür, Kürtlerin ulusal birlikle kazanabileceğine dikkat çekti. Gür, Maxmûr'daki ambargonun da ciddi insani sorunlara yol açtığını dile getirdi.

HDP ve DTK heyetinin gerçekleştirdiği Güney Kürdistan ziyaretinde Kürtlerin ulusal birliği, Maxmûr'a uygulanan ambargo ve Türkiye’deki Kürt sorunu ile ilgili başlıklar öne çıktı.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Nazmi Gür, ziyaretle ilgili izlenimlerini ANF’ye aktardı.

'KÜRTLER OLMADAN ÇÖZÜM DE MÜMKÜN DEĞİL'

Güney Kürdistan’a yapılan ziyaretin uzun zamandır planlandığını belirten Gür, şunları ifade etti:
"Bu oldukça kritik tarihsel bir süreçte gerçekleştirilen bir ziyarettir. Gidişimizin önemi ortadadır. Üst düzey görüşmeler gerçekleştirdik. Ortadoğu’daki genel durum, politik gelişmeler, süren savaşlar, Kürtlerin durumu ve konumu ve yine bu bağlamda Kürtlerin bölgedeki duruşu ve birlikte hareket etme olanakları üzerinde ayrıntılı duruldu. Çünkü bölgedeki her gelişme Kürtleri şu ya da bu şekilde etkiliyor. Kürtler 45 milyonluk nüfusuyla dört egemen ülke arasında parçalanmış durumdadır. Kürtler, Ortadoğu’da ortaya çıkan iradesi ve çözüm gücüyle bir aktöre dönüştü. Bu nedenle de Ortadoğu’da Kürtler es geçilip, görmezden gelinerek herhangi bir çözümün mümkün olamayacağını dile getirdik.’’

ULUSAL BİRLİK

Kürtlerin hak ve özgülük taleplerine özellikle vurgu yapan Gür, savaş ve şiddete dayalı bir çözüm olamayacağının altını çizerek, şöyle devam etti:
"Kürtlerin kaderi ile bölge halklarının kaderi sıkı sıkıya bağlıdır. Bu bağlamda demokratik bir gelecek yaratma umudumuzu, bölge halklarıyla birlikte yaşam paradigması üzerinden yeniden yapabilir miyiz konusunu görüştük. Bu yönüyle de oldukça önemliydi.
Esas olarak uzun ve yoğun bir emekle dört parça Kürdistan’da ulusal bir kongre ortaya çıkarma çalışmaları söz konusuydu. Fakat akamete uğradı. Bu sebeple ulusal kongrenin önemini, Ortadoğu değişip dönüşürken, tehlikeli gelişmeler yaşanırken, Kürtlerin ulusal birliklerini oluşturmasının gerektiğini ifade ettik. Tüm görüştüğümüz partiler, Hewlêr’de, Süleymaniye’de bu konuda oldukça samimi ve yapıcı bir duruş sergilediler."

MAXMÛR'DAKİ AMBARGO

Maxmûr Mülteci Kampı'ndaki ambargoya dikkat çeken Gür, özellikle sağlık sorunlarının yaşandığını ve sorunların önümüzdeki günlerde çözüme ulaşmasının gerektiğini söyledi. Gür, şunları ifade etti: "Maxmûr şu anda idari olarak Bağdat hükümetine bağlı, Güney'de Haşdi Şabi güçleri, bu tarafta Kürdistan Bölgesel Yönetimi kontrolü sağlamış durumda. Oradaki blokaj ve kampın Hewlêr’le olan bağlantısının tümden kesilmiş olmasıyla beraber çok ciddi sorunlar yaşanmasına yol açıyor. Örneğin kamp sakinleri, giriş çıkışların çok zor olduğunu, hastaların hastanelere götürülmediğini ve ciddi boyutlarda gıda ve ilaç sorunlarının olduğunu söylediler. Biz bu sorunları muhataplarına ilettik. Tüm üst düzey görüşmelerde ve siyasi partilerle yaptığımız görüşmelerde yaşananları dile getirdik. Onlar da bu sorunun üzerinde çalışacaklarını, ellerinden geleni yapacaklarını söylediler. Umarım ki kısa sürede insani boyutlarda bu sorun çözülür.’’

'ULUSAL KONGRE YAPILMALI'

HDP Dış İlişkiler Komisyonu Üyesi Nazmi Gür, şu hususlara da dikkat çekti:
"Şunu söyleyebilirim ki hem Hewlêr hem de Süleymaniye’de yaptığımız görüşmeler Kürtler açısından yeni bir duruma işaret ediyor. Kürtler arasındaki sorunun hem demokratik yöntemlerle çözülmesi konusunda vardığımız ortak anlayış hem de ulusal kongrenin oluşturulması konusunda duyulan ihtiyacın bütün taraflarca kabul görmesi bizi sevindiren bir durumdu.
Biz Türkiye’deki Kürt sorununun demokratik, siyasal barışçıl çözümü konusunda da uzun görüşmeler yaptık. En çok öne çıkan gündemlerden bir diğeri de buydu. Türkiye’de olası bir çözüm sürecine destek bildirmeleri ve bölgesel gelişmeler karşısında ortak tavır ve tutum konusunda ulusal kongrenin öneminin gündeme gelmesi oldukça önemliydi. Biz inanıyoruz; bir bütün olarak Güney Kürdistan siyasal partileri ve kurumlarının olası bir çözüm sürecine ciddi katkı ve destekleri olacaktır."