Güven: Ulusal birlik zor ama mümkün

DTK Eşbaşkanı ve HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven, parçalanmış Kürdistan ve farklı siyasal duruşların yarattığı zorluklara rağmen ulusal birliğin mümkün ve şart olduğunu söyledi.

Bakur’daki ittifakı büyüterek, zorlukları aşıp Kürdistan ittifakı somutlaştırma çabasından vazgeçmeyeceklerini belirten DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, şimdi her zamankinden daha fazla ulusal birliğe ihtiyaç olduğunun altını çizdi.

Amed’de hafta sonu yapılan Ulusal Birlik Çalıştayı’nın ardından ANF’ye konuşan DTK Eşbaşkanı ve Hakkari Milletvekili Leyla Güven, Kürt ulusal birliği, bu birlik etrafında parçalanmış Kürdistan’ı birleştirme tartışıldığı zaman tarihsel bağlamına uzanmak ve dersler çıkarmak zorunda kaldıklarını söyledi. Aslında hem uzaktan gelen egemenlerin hem de bölgedeki egemenlerin ortak bir anlayışlarının olduğunu kaydeden Güven, “Kürtlerin ruhen ve zihnen birbirinden kopmasını hedefleyen bir zihniyetti. Bu zihniyete karşı Kürtler ayaklandı, kabul etmedi, bu isyanlarda çok büyük acılar yaşandı. Bu acılara rağmen Kürtler bu kadere razı olalım, artık bu böyle oldu, biz de bulunduğumuz ülkenin bütün kurallarına uyalım, Kürt olmaktan çıkalım demediler. Kürtler hep direndiler” dedi.

KÜRTLÜĞÜMÜZLE YAŞAMAK İSTİYORUZ

İşte bu direnişlerin sonuncusuyla birlikte muhasebesinin yapıldığını; Kürtlerin nasıl bölündüğü, o dönemde Kürtleri temsilen anlaşmaları imzalayanların kimliğinin sorgulandığını hatırlatan Güven, şunları dile getirdi: “Şêx Said’den Seyîd Rıza’ya kadar o dönem kendi içinde oldukça ilerici olan ayaklanmalar, çünkü Kürt kimliği esastır, detaylar bir yana, orda dillendirilen Kürtlüktür. Biz Kürt’üz, biz burada Kürt kimliğimizle yaşamak istiyoruz, geçmişten bu zamana kadar da böyle yaşadık. Mirlikler, aşiretler, beglikler olarak yaşadık ama bizdik. Kimsenin emrinin altında değildik. Bu konudaki isyan ve başkaldırılar kuşkusuz önemliydi.

BİR ARAYA GELEMEZLER, DENİLİYORDU

Sayın Öcalan, bunların muhasebesini yaptı, ortaya çıkan bazı şeyler oldu. Uluslararası Komplo da Kürtleri parçalayan anlayışla aynı şeydi. Nasıl o zaman parçaladılar; ‘artık bunlar kendisine gelemez, eritiriz bunları’ dedilerse Uluslararası Komplo da ‘başı aldık, gövde dağılır’ anlayışıyla geliştirildi. Egemenler, bir daha dört parça üzerinden bir araya gelemezler, diyordu.”

ÖCALAN, HEP BİRLİK İSTEDİ

Öcalan’ın çok önceden ulusal birliğin önemi üzerinde durduğunu ve çaba gösterdiğini kaydeden Güven, ‘biz Kürtler, 4 parçaya bölünmüş, zorla yerlerinden yurtlarından edilmiş insanlarız, en çok da bizim ulusal birliğe ihtiyacımız var’ dediğini hatırlattı. Öcalan’ın bu konudaki ciddiyetine dikkat çeken Güven, Barzani ve Talabani’ye gönderdiği mektupları hatırlattı. DTK Eşbaşkanı Güven, süreci şöyle özetledi: “Bu mektuplarda ‘sizler de Kürtlerin liderlerisiniz, ben esirim şu anda, ama sizler dışardasınız, bu konuda bir çalışma yürütün, bu birliği gerçekleştirmek için kongre gerçekleştirin’ dedi. Önerilerde de bulundu, eşbaşkanları olmalı, delegeler seçilir, 4 parçada temsiliyetleri olur. Öneriler çerçevesinde çalışmalar yürütüldü. Kongre olma aşamasına geldi, delegeler belirlendi vb. bu da yapabileceğimizin aslında göstergesidir. Tam da neredeyse ilan edilecek bir aşamaya gelmişti. Bir el bu işi durdurdu. Bu el kimdir, kuşkusuz Kürtler de bunu çok iyi biliyor.

O BİRLİK RUHU ÜZERİNDEN

Amed’deki son çalıştay da yeniden o birlik ruhu, bir şeyler yapmamız gerektiğinin ihtiyacı üzerinden gayret ediyor. Şu anda Ortadoğu III. Dünya Savaşı’nın merkezindedir, Kürtler en örgütlü halktır. Bunu yapmak mümkündür, biz bunun için tekrar bir araya gelmeye ihtiyaç duyduk. Amed’de bir ittifak vardı, bunu nasıl Kürdistani bir ittifaka dönüştürebiliriz, bunu nasıl kalıcılaştırabiliriz, içerisine neler koyabiliriz, herkesin görüşünü nasıl katabiliriz, gibi konuları görüşüyoruz.

HEP EN BÜYÜK EKSİKLİĞİMİZDİ

Bugüne kadar egemenlerin anlayışları, sömürgeci, soykırımcı politikalar karşısında çok önemli direnişler sergiledik. Her serhildan başlı başına tarihe altın harflerle ismini yazdırdı fakat eksiğimiz ulusal birliğimizi sağlamamış olmamızdır. Sadece Bakur halkı olarak değil, birlik olmuş bir Kürdistan halkı olarak ulusal birlik ruhuyla Türkiye’ye Başur’da gelişen referandum konusundaki itirazlarımızı dile getirdiğimizde başka olurdu/olur. Rojava’da dünyanın egemenleri pay kampa peşindeler. Kürt halkı öncülüğünde gelişen demokratik Suriye projesini boğmak için ellerinden geleni yapıyorlar. Bakur, Başûr ve Rojhilat olarak hayır doğru değil, diyoruz ama böyle değil. Tam bu noktalarda ulusal birlik ruhu gerekiyor. Sözü, ulusal birlik adına söylersin ve herkes bu sözü dikkate almak zorunda kalır. Bir partinin, kurumun, derneğin sözü değil, Kürt halkının sözüdür. Onun için şimdi her zamankinden daha fazla ulusal birliğe ihtiyaç var.”

MEXMÛR ÖRNEĞİ VE SORUNLARIN CİDDİYETİ

Mexmûr Kampı’nın 6 aydır abluka altında olduğunu ve halkının cezalandırıldığını anımsatan Güven, “Böyle olamaz, bunu yapan bizim Başûr’daki hükümetimiz, yetkililer, yöneticilerdir. Şimdi biz burada tabii ki kırgınız, eğer ulusal birlik ruhumuz olsaydı, ulusal birlik şemsiyesi altında olmuş olsaydık birbirimize daha rahat ulaşırdık, oradaki yetkililere ne yapıyorsunuz, halkı cezalandıramazsınız, o halkın bir suçu yok, derdik. Sıkıntılar olabilir, onlar giderilebiliriz ama bir halkı cezalandıramazsınız, ayrıca Mexmûr’daki halkımız çok büyük acılar yaşayarak oraya gitmiştir. Köyü yakıldığı, faili meçhul yaşadığı, evi her gün basıldığı için oraya gitmiştir. BM şemsiyesi altındaki bu kampa 6 aydır ambargo uygulanıyor. Halkımız çok mağdur. Dolayısıyla çok ciddi sorunlar var, bu sorunları konuşabilmenin mekanizması ulusal birliği yeniden, yeniden aklımıza getiriyor. Ulusal birliğimizi sağlamış olsaydık bu noktada olmazdık, sesimizi bir ses olarak dünyaya duyurabilirdik” şeklinde konuştu.

ULUSAL BİRLİK ŞEMSİYESİ

21. yüzyılın Kürtlerin yüzyılı olacağını, onun için de ulusal birlik şemsiyesinin zorunlu olduğunu vurgulayan DTK Eşbaşkanı Leyla Güven, “KNK’nin, Başûr’dan girişimler oldu. Biz de Bakur’dan tartışıyoruz, kadınlar ulusal birlik çalışmaları platforma dönüştürüldü, şimdi geneli oluşturuluyor. Alacağımız kararlarla birlikte Bakur’da oluşturduğumuz bu ittifakın daha büyüğünü 4 parça için oluşturabileceğiz” dedi.