Güney Kürdistan’da coşkulu Newroz kutlamaları

Başta Hewlêr ve Süleymaniye olmak üzere Güney Kürdistan’ın birçok kentinde yapılan Newroz kutlamaları renkli görüntülere ev sahipliği yaptı. Başur halkı ise yarın Kandil’de yapılacak kutlamalar için şimdiden Kandil’e doğru yola çıktı.

Bu yıl koranavirüs tedbirleri çerçevesinde Federe Bölge Yönetimi’nin yasaklarına rağmen Hewlêr, Silêmanî, Helebçe, Dihok, Germiyan ve Raperîn’de Newroz kutlamaları kitlesel şekilde gerçekleşti.

Hewler kenti idaresi Newroz salgın nedeniyle Newroz’un sadece Hewlêr kalesinde ateşin yakılmasıyla kutlanacağını açıklamıştı. Ancak ateşin yakılmasıyla Hewlêr halkı yöresel kıyafetleriyle kalenin etrafında toplanarak Newroz’u kutladı.

Aynı görüntüler Hewlêr’in birçok kentinde de yaşanırken, Süleymaniye’de her yıl olduğu gibi bu yıl da Girê Mameyare (Mameyare Tepesi)’de Newroz ateşi yakıldı. Tepede toplanan kalabalık kitle sanatçıların müzik dinletisi eşliğinde Newroz’u halaylar çekerek kutladı. Süleymaniye’nin Guwêje dağında da Newroz kutlamaları ateş yakılarak kutlandı.

Dihok idaresi de salgın nedeniyle Newroz kutlamalarını yasaklamasına rağmen bu kentte Newroz için halk kent merkezi ile birçok ilçede meydanlara döküldü. Germiyan ve Raperîn’de de Newroz kutlamaları kitlesel şekilde ateşlerin yakılmasıyla startı verildi. Germiyan’ın birçok ilçesinde de halk meydanlarda toplanarak Newroz’u kutladı.

BAŞUR HALKI KANDİL İÇİN YARINI BEKLEMEDİ

Yarın Kandil’de Newroz meydanında gerçekleşecek kutlamalarını beklemeyen Başur halkı ise bugün öğlen saatlerinden itibaren Kandil’e doğru yola çıktı. Kandil’de kalabalık bir kitle toplanırken, Kandil Newroz Kutlamaları Komitesi yarınki kutlamalar için bütün hazırlıklarının tamamlandığı bildirdi.

HPG gerillalarının geçtiğimiz Şubat ayında Garê’de sergilediği direnişle Türk devletinin işgalci güçlerinin püskürtmesinin ardından Kandil’deki bu yılki Newroz kutlamaların coşkulu şekilde kutlanması bekleniyor. Yarınki kutlamalarda Nasir Rezazî, Bextiyar Salih, Diyar Dersim, Jîna Seqizî, Çopî Fetah, Şîlan Osmanve Koma Şehîd Serhed gibi sanatçılar ile müzik grupları sahneye çıkacak.

KERKÜK

Newroz Kerkük'te de büyük bir coşkuyla kutlandı.