Güney Kürdistan’da onlarca kolera vakası

Güney Kürdistan’ın Hewlêr ve Süleymaniye bölgelerinde onlarca kolera vakası teşhisi konuldu.

Hewlêr Sağlık Genel Müdürü Dilovan Mihemed düzenlediği basın toplantısında son iki günde 9 hastaya kolera teşhisi konulduğunu belirtti.

Mihemed, “Hewlêr ilinde yapılan testlerin ardından toplam 13 kişiye kolera bulaştı. Bu insanların hepsi Hewlêr yurttaşı. Şimdiye kadar bu hastalığın yayılmasını önlemek için birçok adım atıldı” dedi.

Süleymaniye bölgesinde de çok sayıda tespit edilen vaka ile yüzlerce şüpheli vaka var.

20 Haziran’da bir açıklama yapan Süleymaniye Valiliği Sağlık Müdürü Dr. Sabah Hewrami, sadece 19-20 Haziran tarihleri arasında Süleymaniye’de 635 yurttaşın ishal ve kusma şikayetiyle sağlık kuruluşlarına başvurduğunu açıkladı.

19 Haziran günü Kürdistan Bölge Hükümeti Toplumsal İşler Bakanı Kuwestan Mihemed kusma ve ishalden ötürü Süleymaniye Gewran Cezaevi’nde bulunan iki tutuklunun hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Süleymaniye’de 2012 yılından bu yana ilk kez kolera vakalarının ortaya çıkıyor.

Hewrami, başka bir açıklamasında "Kolera korkunç bir hastalık ama tedavisi çok kolay. Saatler içinde hayat kurtarabiliriz” dedi.

Hastalık genellikle içme suyuna sınırlı erişimi olan veya uygun sanitasyon ağlarının olmadığı bölgelerde gelişiyor. Tahminlere göre, dünya çapında her yıl 1,3 milyon ila 4 milyon arasında kolera vakası tespit edilirken, 21 bin ila 143 bin arasında ölüme neden oluyor.