Heftanîn'de bir ay: 2 gerilla anlatıyor...

Heftanîn’de Türk işgaline karşı gerilla hamlesi birinci ayını geride bırakırken, savaşta yer alan iki gerilla nasıl direndiklerini, Xantur ve Qesrok alanlarının neden önemli olduğunu ve savaşın ne aşamada olduğunu anlattı.

Türk devletinin Heftanîn’e başlattığı son işgal saldırısı bir ayını doldurdu. Gerillalar işgale karşı “Cenga Heftanîn” adıyla hamle başlatmıştı. Bu hamlede yer alan gerilla komutanı Hejar Zozan ve Raperin Peyanus, gerillanın sonuna kadar direneceğini ve geçit vermeyeceğini söylüyor. Her iki gerilla, stratejik önemdeki Qesrok ve Xantur alanlarına yönelik saldırıları ve buna karşı gösterilen direnişi anlattı.

Söz konusu alanlar neden stratejik, Türk devleti Heftanîn’e nasıl yöneldi, nasıl ilerlemeye çalışıyor, gerilla nasıl direniyor, yoğun keşif uçuşları altında gerilla nasıl eylem yapıyor? Tüm bunları iki gerilladan dinleyelim.

XANTUR VE QESROK ÇOK STRATEJİK ALANLARDIR

Hejar Zozan: Düşmanın özellikle bu alana yönelmesi, Xantur ve Qesrok’un çok stratejik bir alan olmasındandır. Esas mesele ise Güney Kürdistan topraklarını işgal etmektir. Xantur Güney topraklarıdır. Xantur’a saldırdıklarında Güney halkının çok tepkisi oldu. O gün Türk askerleri vadilere inmiş olsaydı, köylüler gelip Türk askerleri ile savaşacaklardı. Bugün itibariyle operasyonun birinci ayı doldu. Bir ay boyunca da operasyon devam etti. Biz de bu alandayız. Hem Qesrok hem de Xantur alanlarına çok yoğun saldırılar gerçekleşti.

Saldırının ikinci gününde Qesrok’taydık. Düşman ilk gün indirme yapamadı. Arkadaşların tuttuğu mevziler vardı. Ertesi gün askerler bizim vurabileceğimiz hatları düşünerek, arka sırttan indirme yaparak ve yürüyerek zirveye geldiler. İlk zirveye geldiklerinde arkadaşlar onları vurdular. Hazırlıklarımız vardı. Düşman böyle bir vuruşu beklemiyordu. Çok rahat hareket ettiler, ancak ilk vuruştan sonra geri çekilmeye çalıştılar. Zirveye yerleştiklerinde, arkadaşların eylemleri yeniden başlayınca arka sırtlara geri çekilmeye çalıştılar. Birinci gün Xantur’u alamadı, hazırlığımız vardı.

İkinci gün kendimiz de takip ediyorduk, arkadan hem Tepe Muhabere tarafından hem de bizim olmadığımız derin vadilerden indirme yaparak, Xantur’a giriş yapmayı sağladı. Girişi kolay olmadı, ilk geldiği gün büyük bir darbe yedi. Asker gelmiş, bizim araziyi bizden daha iyi tanıyamaz, gelir gelmez, eylemlerle karşılaştılar. Bir aylık süre zarfından eylemler sürüyor, buradayız, düşmanla iç içeyiz. Düşman tekniğe güveniyorlar, biz de gerilla tarzımıza güvenerek, düşmanın üzerine giriyoruz.

ŞEHİT DÜŞEN HER ARKADAŞIN DURUŞU DESTANSIYDI

Raperin Peyanus: Bu süreçte gerçekten birçok şeye tanık oldum. Düşmanın yoğun tekniği altında yapılan eylemler, arkadaşların hareket tarzı... Bunun yanında şehadetler yaşandı. Her arkadaşın sergilediği duruş, destansıydı. Özellikle kadın arkadaşların bu kadar tekniğine rağmen düşmanın üzerine gitmesi, korkutması destansıydı.

Her arkadaşın duruşu bize de güç ve moral veriyor. Düşman tekniği ile geliyor, biz de fedai ruhumuzla gidiyoruz, şehit yoldaşlarımızın hayallerine cevap olmak için direneceğiz.

Gerilla bu kadar tekniğe rağmen, yoldaşlıktan, Önderlikten güç alıyor. Yaşam içerisinde bir arkadaşın verdiği selam bile güç veriyor. Göze alıp gidiyoruz, o tekniği boşa çıkarıyoruz. O yoğun teknik altında düşmanı boşa çıkarmak büyük bir eylemdir, bize büyük güç veriyor.

Hejar Zozan: Düşmanın tekniği boşa çıkmış durumdur. Keşif uçaklarına çok güveniyor, bir alana geldiğinde dört keşif uçağı geziyor. Drone ve keşiflerle hareket ediyorlar. Türk devletinin askerini önemsediğini de söyleyemeyiz. Askerleri orada ölüyor, bir şey yapamıyor.

SONUNA KADAR DİRENECEĞİZ

Raperin Peyanus: Geçen sene de düşman operasyon başlattı. Çok yoğun bir süreçti, Heval Rüstem oraya gitmek için dayattı. İki gün kaldı, ama yoldaşlığı fedakarlığı çoktu. Bize güç moral oldu, şehadeti de Beritanca, Zilanca oldu diyebilirim. Destansı bir direnişti. Heval Goran vardı, o arkadaş da uzun süredir Xantur’da mevzilendirme sürecinde, hazırlık ve alt yapı sürecinde çok emeği oldu. Yaşamda örnek alabileceğimiz, unutulmayacak bir arkadaştı.

Heval Zeryan’ı anlatabiliriz. Yeni katılmıştı, şehitliğe, yoldaşlığa, Önderliğe bağlılığı çok güçlüydü, sonuna kadar da mevziisinde direndi. İnsan bir gün bile PKK yaşamı içerisinde çok şey alabilir. Bunun temeli PKK’dir, şehitlerdir, yoldaşlıklardır, önderlikten aldığımız güçtür. O arkadaş da o şekilde bir duruş sergiledi. Biz de sonuna kadar direneceğiz. Ne olursa olsun düşmanın tekniğini boşa çıkaracağız, şehit arkadaşların kanı yerde kalmayacak, intikamlarını alacağız.

Hejar Zozan: Heval Tolhildan’ın dediği gibi ‘Burası Heftanin, burada geçit yok.’ Biz de Heval Tolhildan’ın ardılları olarak aynı şeyi söylüyoruz. Düşman bu operasyonlarla bizi yıldıracağını zannetmesin. Biz düşmana cevabını vereceğiz, düşmanın olduğu her yerde biz de olacağız. Bunun tarzı, hareket tarzı nasıl olur. Gerilla hayalet gibidir, her yerden çıkabiliriz. Her yerdeyiz ama hiçbir yerdeyiz. Bu tarzla hareket halinde olacağız.