Hakkari'de Newroz alanı doldu, taştı

Hakkari'deki Newroz kutlamasında halk alana sığmadı. Kutlamada zindan direnişini sahiplenme çağrısı yapıldı, "İmralı tecridini kaldıracağız" mesajı verildi.

Hakkari kent girişindeki otogar alanında binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen Newroz kutlamaları sona erdi. Kutlamaya çevre köy ve ilçelerden de çok sayıda kişi katıldı. HDP bayraklarıyla süslenen kutlamada, sık sık “Bijî berxwedana zindana”, “HDP halktır halk burada”, “Jin, jiyan, azadî” ve “Direne direne kazanacağız” sloganları atıldı. Alan kısa bir süre sonra doldu. Birçok kişi kutlamalara bariyerlerin dışında eşlik etmek zorunda kaldı. Demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan saygı duruşunun ardından milletvekili ve barış anneleri Newroz ateşini yaktı.  

HDP Hakkari İl Eşbaşkanı Hümeyra Armut ve parti ilçe eşbaşkanları halkın Newroz’unu kutladı. HDP eski Hakkari Milletvekili Abdullah Zeydan’ın mesajı da okundu. Zeydan, gönderdiği mesajda, "Newroz barıştır, bayramdır, bahardır, eşitliktir, demokrasidir, adalettir. Umuttur, zulme boyun eğmemektir. Direniştir, özgürlüktür Newroz. Tüm paha biçilmez değerleri, ağır baskı, saldırı ve zulümlere rağmen hep bağrında taşıyan ve her gün birlikte onurlu özgür yaşama bir adım daha yaklaşan Kawa’nın değerli çocukları, değerli halkımız; Newroz’unuzu kutluyor, özgürlük halayına duracağım günlerin heyecanı ile hepinize hasret, sevgi ve saygı ile kucaklıyorum" dedi.

REHİN TUTULANLAR SELAMLANDI

HDP Muş Milletvekili Şevin Çoşkun, “Newroz Kürt coğrafyasında zulme karşı direnişin sembolüdür. 2021 Newroz’u özgürlük, eşitlik ve demokrasi mücadelemizde önemli bir dönüm noktası olacak. Çünkü halkımızın iradesi gasp ediliyor. Şu an cezaevlerinde rehin tutulan binlerce yoldaşımıza selam olsun” diye konuştu.
HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliğinin gasp edildiğini anımsatan Coşkun, “Gergerlioğlu, kadın cinayetlerini, hak ihlallerini, çıplak aramaları dile getiren biriydi. Zorla gözaltına alınmasıyla 1994’te yaşanan utanç tablosuna tekrar tanıklık ettik. Bu iktidarın kara tarihine yine yazılacak. Kürt düşmanlığı politikalarınız asla sonuç vermeyecek. 6.5 milyon insanı temsil edem partimiz, barış ve demokrasi için mücadele ediyor ve etmeye devam edecek. Bu halk katliamlara, sürgünlere, işkenceye maruz kaldı ama özgürlük mücadelesinden asla yılmadı, yılmıyor, yılmayacak" dedi.

 'ZİNDAN DİRENİŞİNİ HER YERE YAYMALIYIZ'

Tecride karşı başlatılan açlık grevine değinen HDP Şırnak Milletvekili Hasan Özgüneş ise, “Bugün Türkiye’nin tamamı tecrit altında. Ama bu tecridi hem Türkiye hem de İmralı üzerinden kaldıracağız. Bugün açlık grevi Türkiye’de özgürlük, adalet olsun diye devam ediyor. Bizim de omuzlarımıza tarihi bir sorumluluk düşüyor. Direnişlerini kutluyoruz. Yoldaşlarımızın zarar görmesine izin vermemeliyiz. Bu nedenle cezaevlerindeki direnişi tüm yerlere yaymalıyız” çağrısı yaptı.
Yapılan konuşmaların ardından cezaevlerindeki tutsakların gönderdikleri Newroz kutlaması mesajları okundu.
Kutlama, Koma Çiya ile sanatçı Murat Demir'in müzikleri eşliğinde çekilen halaylarla son buldu.