Hasta tutsakların durumu ağırlaşıyor

Hasta tutsaklar Menduh Kılıç, Şevket Bilici ve Ekim Polat’ın durumlarının ağır olduğu belirtilerek, "Hemen tahliye edilmeliler" denildi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, hasta tutsakların durumuna dikkati çektiği eylemlerinin 366’ncı haftasında da İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi. Bu haftaki açıklamayı yapan İHD Ankara Şubesi Hapishane Komisyonu üyesi Avukat Ömer Faruk Yazmacı, Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki ağır hasta tutsaklar Menduh Kılıç ve Şevket Bilici’nin sağlık durumunu aktardı.
Kılıç’ın 30 yıldır cezaevinde tutulduğunu ve kronik akciğer hastası olduğunu belirten Yazmacı, “Bu hastalıktan dolayı sol akciğerinin üçte ikisi ameliyatla alındı. Yine aynı akciğerinde leke tespit edilmiş, sağ akciğerinde de bu hastalıktan dolayı ciddi şekilde tahribat oluşmuş, aynı zamanda ileri derecede astım ve KOAH hastası olması nedeniyle solunum cihazıyla yaşamını idame ettirmek zorundadır” dedi.
Aynı cezaevinde tutulan Bilici’nin de 2018 yılında iki kez kalp krizi geçirdiğini ve ayrıca kalp rahatsızlığından kaynaklı olarak da üç kez anjiyo olduğunu ifade eden Yazmacı, Bilici’nin durumuyla ilgili şunları aktardı: “Kalp damarlarında yüzde 45 daralma var. Sol tarafında büyük oranda hep ağrı ve uyuşukluk hissediyor. Kansızlık rahatsızlığı bulunmakta ve nefes alışverişlerinde büyük zorluk çekmektedir. Ağır kalp hastalığının yanı sıra mide ve ülser rahatsızlığı, bağırsak sorunları, içten kanamalı hemoroid, sinüzit ve baş ağrıları, yüksek tansiyon, düşük tansiyon, gül dökümü ve alerjik rahatsızlıkları da bulunmaktadır. Hastalıkları ciddi ve ağır bir hale gelmiş, her geçen gün sağlık durumu daha da kötüye gitmektedir."
Yazmacı, "Kılıç’ın ve Bilici’nin hapishanede yaşayabilmesi mümkün olmamasına rağmen hapishanede tutulmaya devam edilmekte ve durumları ağırlaşmaktadır" diyerek, acil tahliye edilmeleri gerektiğini belirtti.


İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu, hasta tutsakların durumuna dikkat çektiği “F Oturumu” açıklamasının 494'üncüsünü salgın nedeniyle online olarak yaptı. Bu haftaki açıklamada, Denizli T Tipi Cezaevi’nde bulunan hasta tutsak Ekim Polat’ın durumuna dikkat çekildi.  
Eylemde söz alan Hapishaneler Komisyonu üyesi Mehmet Acettin, tüm uyarılara rağmen Polat için olumlu adım atılmadığını kaydetti. Salgınla birlikte cezaevinde yaşanan ihlallerin yıkıcı bir duruma geldiğini belirten Acettin, "Dışarıda vaka ve ölüm sayısı açıklanırken, hapishanelerdeki durum bilinmezliğini korumakta, bu da temel insani ihtiyaçlara erişimde dahi sorunlar yaşanan hapishanelerde tutulan mahpuslar için endişeleri artırmaktadır” dedi.
Ekim Polat’ın hastalıkları hakkında ailesinin verdiği bilgileri paylaşan Acettin, Polat’ın kalp ritim bozukluğu, koah, kemik erimesi ve hipofiz hormon hastalıkları olduğunu belirtti. Acettin, şöyle dedi: “Polat, cezaevi sevkleri sırasında kötü muameleye maruz kaldı ve kullanması zorunlu ilaçları dahi düzenli olarak verilmedi. Son olarak gönderildiği Denizli T Tipi Hapishanesi savcısına, kendisine yapılan işkenceleri anlattığı için hücrede gardiyanların bir kez daha saldırısına uğradı. Düzenli kullanması gereken ilaçlarının verilmesi, hastaneye sevkinin yapılması, kitap ve temiz su verilmesi yönündeki talepleri kabul edilmediği için 90 gün süreyle açlık grevi yapmak zorunda kaldı. Hapishane idaresi, taleplerinin yerine getirileceği sözünü verince eylemine son verdi."
Acettin, Polat ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılması gerektiğini belirtti.