HDK: Süryanileri sindirmek için rahibi tutukladılar

HDK, Süryani Rahip Sefer Bileçen'in tutuklanmasına tepki gösterdi, "Süryanileri sindirmeye, bölgeyi insansızlaştırmaya çalışıyorlar" dedi.

Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Halklar ve İnançlar Meclisi, Mardin Nusaybin’de 10 kişiyle birlikte gözaltına alınan Mor Yakup Kilisesi Rahibi Sefer Bileçen’in (Rahip Aho) tutuklanmasına ilişkin açıklama yaptı. Bileçen’in tutuklanmasının şaşkınlık yarattığının belirtildiği açıklamada, “Yıllardır inzivada yaşayan bir rahibin, 1915’ti, Seyfo’ydu, sürgünlerdi derken köyünde 10-15 kişilik bir cemaati kalmış bir rahibin Türkiye’ye ‘zarar vermesi’ mümkün müydü!” ifadeleri kullanıldı.

'SÜRYANİLERİ KORKUTMAK İÇİN...'

Rahip Aho’nun yargılama sürecinin “Yargıya çoktan varıldığına dair işaretlerle dolu” olduğunun vurgulandığı açıklamada, şöyle devam edildi:
“Örneğin maaşını devletten aldığı müddetçe ayakta kalabilen korucuların itirafları sonucu gözaltına alınan Rahip Aho’nun, 2018 yılında örgüt mensuplarının manastıra girmesine göz yumduğuna dair fotoğraflar delil sayılıyor, fakat bu fotoğraflar rahibin avukatlarına gösterilmiyor! Eylül 2018’de manastır askeri operasyonlar için kuşatılıp bir üs olarak kullanılıp açık hedef haline getirilebiliyor. Ekim 2018’de ise itirafçılar Rahip Aho’yu ve Süryanilerle ilgili ihbarlarda bulunuyor.
Acılı tarihimizi referans alırsak gün gibi oraya çıkıyor ki bu operasyonlar, yurduna, topraklarına geri dönmek, kendi vatanında yaşamak isteyen Süryanileri korkutmak, sindirmek için yapılıyor. Rahip Aho’yu tutuklayanlar, bambaşka bir yaşam sürmek varken kendini insanlara yardım etmeye adamasına, dinine, inançlarına, ibadet hakkına saygı duymayanlardır. Bu ülke bir halklar bahçesi olabilecekken her şehrini ayrı ayrı cehenneme çevirmeye and içmiş, tekçi zihniyetlerdir."

'BÖLGE İNSANSIZLAŞTIRILMAK İSTENİYOR'

HDK, "Bütün bu operasyonlar, bölgenin insansızlaştırılması politikasının hayata geçirilmesi için yürütülmektedir" diyerek, şunları da kaydetti:
"Batman'da topraklarına dönmek isteyen Êzidîlerin dövülmesi ve yurt dışına gitmek zorunda kalmaları ile Süryani rahibin tutuklanması, aynı tekçi zihniyetin sonucudur. HDK Halklar ve İnançlar Meclisi olarak tertemiz kalbine, kardeşlik ülküsüne itimat ettiğimiz Rahip Aho’nun derhal serbest bırakılmasını istiyoruz. Halkların birlikteliği barışın sırrıdır.”