HDP dağ keçilerini Meclis gündemine taşıdı

HDP, katledilmesi için ihale açılan dağ keçilerini Meclis gündemine taşıdı. HDP Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, bunun, Alevilerin kutsal varlıklarına saygısızlık ve inanç kıyımı olduğuna dikkat çekti.

HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit, Dersim'de koruma altında olan ve nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan dağ keçilerinin avlatılması yönündeki ihale hakkında soru önergeleri verdi.

Koçyiğit, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli'nin yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, "Türkiye’de koruma altındaki yaban hayvanlar, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır. Özellikle yapılan Hidroelektirik Santreller (HES), güvenlik barajları ve maden ocakları hem ekosistemin yok olmasına, ekolojik döngünün bozulmasına hem de türlerin neslinin tükenmesine neden olmaktadır. Dersim bölgesinde dağ keçileri, boz ayı, ur kekliği, vaşak ve akbaba gibi yaban hayvanlar nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan ve koruma altına alınan yaban hayvanlarıdır" dedi.

'HEM SÖZLEŞMEYE AYKIRI HEM DE İNANÇ KIYIMI'

Bu hayvanların avlanarak katledildiğine dikkat çeken Koçyiğit, "Yöre halkı için kutsal kabul edilen ve aynı zamanda koruma altında olan dağ keçileri, son zamanlarda kimliği belirsiz kişi ve kişiler tarafından katledilmektedir. Bu aynı zamanda bir inanç katliamıdır" diye belirtti.

17 dağ keçisinin katledilmesinin planlandığı ihalenin 13 Temmuz günü yapılacağını da hatırlatan Koçyiğit, bunun hem Bern Sözleşmesi’ne aykırı uygulama hem de bir inanç kıyımı olduğunu kaydetti.

Koçyiğit, Pakdemirli'ye dağ keçilerinin katledilmesi için açılan ihaleye katılanları, ihalenin iptal edilip edilmeyeceğini sordu. Önergede, "Bu karar, Alevilerin kutsal varlıklarına saygısızlık ve inanç kıyımı değil midir" sorusu da yöneltildi.