'HDP’nin kapatılması mücadeleyi büyütme gerekçemiz olur'

HDP’ye yönelik açılan kapatma davasına tepki gösteren Vanlı siyasetçiler hükümeti bu tutumundan vazgeçmeye çağırdı. Kürt siyasetçiler, "HDP’nin kapatılması mücadeleyi büyütme gerekçemiz olur" dedi.

HDP Eşbaşkan Yardımcısı Ümit Dede, İnsan ve Özgürlük Partisi Genel Başkanı Mehmet Kamaç, HDP Van İl Eşbaşkanı Fikret Doğan, DBP Van İl Eşbaşkanı Gülderen Varlı, HDP PM Üyeleri Ökkeş Kava ve Ejder Ekinci, HDP’nin kapatılma davasını, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecridi, açlık grevlerini, Newroz alanlarında yaşanan büyük coşkuyu ve verilen mesajları ANF’ye değerlendirdi.

HDP Eşbaşkan Yardımcısı Ümit Dede, HDP iddianamesinin kendilerine tebliğ edilmeden korsan bir şekilde basına sızdırıldığını söyledi. İddianameyi kendilerinin de inceleme fırsatı bulduğunu kaydeden Dede, "Eğer gerçek iddianame buysa Türkiye hukuku açısından utanç verici bir durum. Savcılık makamının iddianameyi hazırlarken bu kadar özensiz olması düşündürücüdür. İddianameye konu edilen gerekçeler geçmişte arkadaşlarımızın beraat ettikleri soruşturmalar bile delil yapılmıştır. Bunun yanında iddianameye konulan soruşturma ve kovuşturmaların yüzde 90’ı devam ediyor ve burada masumiyet karinesi ihlal edilmiştir.

Selahattin Demirtaş ve Sırrı Süreyya Önder hakkında Anayasa Mahkemesi'nin ihlal kararı var. Birçok arkadaşımızın HDP kurulmadan önce gerçekleşen kumpas davaları delil yapılmış. Sendikacıların yaptığı konuşmalar bile HDP iddianamesine konulmuş. Yerel mahkemelerin siyasi bir partinin organı haline gelmesi Türkiye'de olağan hale gelmiş ama Yargıtay Savcısının hazırladığı bu kapatma iddianamesi Türkiye adına utanç vericidir. Defalarca söyledik tekrar söylüyoruz. Bu geçmişte denenmiş ama sonuç alınmamış bir yöntem. İşte bugün halkımız Newroz alanlarında, Kürdistan ve Türkiye'nin bütün illerinde HDP’ye ve mücadelemize olan inancını bir kez daha ortaya koydu. Biz de ve kitlemiz de asla moral bozukluğu söz konusu değildir, kapatma kararı bizim için nihayet değil yolumuza daha güçlü devam etmenin bir gerekçesi olacaktır" diye konuştu.

SANDIKTA YAPAMADIKLARINI YARGI SOPASIYLA YAPIYORLAR

Türkiye’nin olağanüstü bir dönemden geçtiğini belirten İnsan ve Özgürlük Partisi Eş Başkanı Mehmet Kamaç, "Ülkede ekonomik kriz var, uluslararası arenada, Avrupa ile ABD ile ilişkiler çok kötü. Bunun sebebi Kürt sorunudur. Türkiye'nin iç ve dış politikası yok, tüm politikası Kürtlerin kazanımlarını engellemeye yönelik. Sayın Gergerlioğlu’nun abdest alırken gözaltına alınması Türkiye'nin içinde bulunduğu durumu anlatıyor. Siyasi kriz gittikçe derinleşiyor. İnsan ve Özgürlük Partisi olarak 3 yıldır İçişleri Bakanlığı'na yaptığımız başvuruya cevap verilmiyor.

İnsan ve Özgürlük Partisi'nin resmiyetini talimatla vermeyen hükümet bugün talimatla HDP’ye kapatma davası açmıştır. Bu hukuki değil, siyasi bir davadır. Sandıkta yenemedikleri rakiplerini hukuku bir silah olarak kullanarak yenmenin peşinde olduğu gerçeği ile karşı karşıyayız. Polis devleti mantığına rağmen, baskılara rağmen Kürt halkı ne kadar güçlü olduğunu bugün alanlara akarak aslında hem hükümete hem dünyaya haykırmış oldu" dedi.

NEWROZ HERKESE MESAJDIR

HDP PM Üyesi Ejder Ekinci’de "Son bir haftadır AKP-MHP dikta rejiminin Kürt siyasi hareketine imha, inkar, yok etme politikasını geliştirirken bugün yüzbinler alandadır. Yüzbinler Newroz'u coşkuyla kutluyor. Bunu yaparken HDP’nin anayasa mahkemesine talimatla götürdüğü kapatma davasına karşı Kürt halkı bugün alanlarda buna cevap verdi. Bugün zindanlarda 116 gündür açlık grevine karşı arkadaşlarımız direniyor. Bu süreçte tecride karşı büyük bir direniş ve azimle Kürdistan'ın dört bir parçasında en coşkulu biçimde direnişini ortaya koyuyor, özgürlük haykırışları ile mücadelesine devam ediyor" diye konuştu.

HDP Van İl Eşbaşkanı Fikret Doğan da yaşananları şu sözlerle yorumladı: "Siz de biliyorsunuz Sayın Abdullah Öcalan üzerinde uygulanan tecrit sadece şahsına yönelik değil, tüm Ortadoğu ve Kürdistan halkına uygulanan bir tecrittir. Halkımız bugün Newroz alanlarında bunu asla kabul etmeyeceğini ortaya koymuştur. Van halkının verdiği cevap tartışmasız ortadadır. Nedir bu cevap? ‘Biz tecridi reddediyoruz, açlık grevlerinin arkasındayız’ demektir. Halkımızın bu tutumu bizi onurlandırmış ve gururlandırmıştır."

HDP TABELA PARTİSİ DEĞİL, HALK PARTİSİDİR

DBP Van İl Eş Başkanı Gülderen Varlı, HDP'nin bir binadan ibaret olmadığını belirterek, "HDP milyonlarca halkın partisidir. Halkımız bugün boyun eğmeyeceğini, evlerde, sokaklarda kendi fikrimizi yaşayacağımızı haykırmaya devam edeceğiz dedi. HDP bir tabela partisi değildir, bina değildir; HDP fikir dünyasıdır. Halkımız bugün Newroz alanında tecride cevap vermiştir. Bizi tecrit ile, gözaltı ile asla baskı altına alamaz. HDP umuttur, bu umuda kimse kilit vuramaz. Bunun Türkiye ve dünyadan görülmesi lazım. HDP barışın, kardeşliğin özgürlüğün umududur" ifadelerini kullandı.

Partilerinin 7 defa kapatıldığını ama hep daha güçlü döndüklerini vurgulayan DBP PM Üyesi Ökkeş Kava ise şunları söyledi: "İçeride ve dışarıda sıkışan AKP-MHP faşist bloku bu sıkışmışlığı açmak için HDP’ye kapatma davası açtılar ama bugün halkımız bütün alanlarda ve Van Newroz alanında cevabını veriyor. Bütün engellemelere rağmen, kapıda ki tüm dayatmalara rağmen alana gelerek HDP’nin kapatılması ve tecride karşı oldukça somut bir yanıt vermiştir. Halkımız bugüne kadar geri adım atmamıştır ve bundan sonra da geri adım atmayacağını göstermiştir. Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'a yönelik tecride halkımız tepki göstermiştir. Bugün bir kez daha gördük ki çözüm için birinci muhatap Sayın Abdullah Öcalan’dır. Barış masaları kurulduğunda Sayın Öcalan'la görüşüldüğünde Ortadoğu’ya her gün Newroz ve bayram gelecektir."