HDP önünde oturanların darp ettiği Dağ'a dava

HDP Amed İl Binası önünde oturtulan ailelerinin saldırısına uğrayan ve hakkında dava açılan HDP Basın Danışmanı Vedat Dağ, 2 yıldır ailelerin fiziki saldırısına ve hakaretlerine maruz kaldığını belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) basın danışmanı Vedat Dağ ve parti yöneticisi Tarık Yazıgan, HDP Amed İl Örgütü önünde AKP önünde -MP tarafından bekletilen ailelerin saldırısına uğradı. Vedat Dağ’ın, 17 Temmuz’da da yine aynı kişilerce saldırıya uğradığı, bilgisine başvurulacağı gerekçesiyle çağrıldığı emniyette gözaltına alındığı ortaya çıktı. Üç gün gözaltında tutulan Dağ hakkında dava açıldı ve denetimli serbestlik, yurtdışı yasağı konularak serbest bırakıldı. HDP basın danışması olan Dağ, ayrıca çalıştığı partisinin basın toplantısına katılmak ve yine HDP’nin katıldığı etkinliklerde bulunmak ile 'suçlanıyor.'

HDP önünde iki yıldır oturan ve oğlunu HDP’nin ‘dağa’ kaçırdığını iddia eden Celal Begdaş hakkında daha önce Bağlar Belediyesi’nde işe girdiğine yönelik haberler çıkmıştı. Vedat Dağ’ın ifadesine göre de Dağ her HDP binasına girdiğinde Begdaş kendisine, eşine, annesine hakaret ediyor.

TEHDİT İDDİALARI SAVCILIK İNCELEMESİNDE DE DOĞRULANMADI

Olay günü Vedat Dağ’ın kendilerine saldırdığını iddia eden Celal Begdaş, Dağ’ın bir grupla beraber kendisini ölümle tehdit ettiğini söyledi. Ancak savcılık incelemesinde Begdaş’ın söz ettiği gün, saat ve konum bilgisine göre KGYS görüntü̈ kayıtları incelendiğinde “Yapılan incelemede herhangi bir saat aralığında müşteki şahsa rastlanmadığı, kamera görüş açısından dolayı olayın oluş anı ve kendisini tehdit eden şahısların geldiğini beyan ettiği siyah renkli, lüks, sedan aracın tespiti mümkün olmadığının belirtildiği” ifadeleri yer aldı.

ANF’ye konuşan Vedat Dağ, şahsın kendisine sürekli ağır hakaretler ettiğini belirtti. Önceki gün yaşanan olay gibi 17 Temmuz’da da Celal Begdaş’ın il binası önünde ailesine ağır sözler sarf ettiğini anlatan Dağ, ifadeye açağrılmasını ve sonrasında olanları şu sözlerle anlattı: "Beni tehdit ediyor dedi ama ben tehdit etmedim. Olay gününden iki gün sonra emniyetten ‘ifaden var’ denilerek çağrıldım. Akşam 19:00 sularında sadece ifademe başvuracakları gerekçesiyle çağrıldığım emniyete gittim. Konu bu olunca avukatımın gelmesine de gerek duymadım. Ancak gece 00:00’a kadar bekletildim ve ben ‘neden bu kadar uzun sürdü’ diye sorduğumda da ‘evine baskın yaptık, arama yapılıyor’ dediler. Daha sonrasında da 3 gün boyunca gözaltında tutuldum.

Üçüncü günün sonunda ifademe başvurdular. Şahıs iki yıldır her gün bana, aileme küfrediyor, ben de insani refleks olarak sadece sözlü sataşmada bulundum. Ancak ne tehdit ne de başka bir durum yok. Savcılıkta da aynı ifadeyi verdim."

HAKARETİN YERİNİ FİZİKSEL SALDIRI ALDI

Dağ, 8 kişilik bir grubun polis barikatlarına rağmen üstüne nasıl saldırdığını şu şekilde anlattı: "Oradaki emniyete mensup polisler de o ailelerde benim basın çalışanı olduğumu biliyor. İki senedir artık birbirimizi tanıdık. Güvenlik şube müdürü ‘sen uyma onlara’ dedi. Onlar da o gün farkına vardılar bu küfürlerin. Amir benimle parti binasına girdi. Oradaki herkes de şahittir. Hakaretleri geçip bugün saldırıda bulundular."

Bu saldırıların HDP’ye yönelik olduğunu kaydeden Dağ, kendisinin siyasi bir partinin basınında çalıştığını, haber yapmadığını, HDP’den çıkan bilgileri basın mensuplarıyla paylaşmakla mükellef olduğunu aktardı. Basın biriminde çalıştığı için Celal Begdaş’ın hem kendisini hem de çalıştığı partiyi hedef aldığını belirten Dağ, "Partiye gelen bütün misafirlere saldırıyorlar. Darp edilen taraf olmama rağmen ben elimi bile kaldırmadım. Kendimi savunmaya çalıştım sadece. Bu bilinçlidir. Biz Diyarbakır’da HDP olarak bir etkinlik düzenlediğimizde, 10-15 kişilik, binlerce polis oluyor etrafımızı saran. İlin önünde yüzlerce polis var ve yedi kişiye sahip çıkamıyor. Bu da bilinçli olduğunu gösteriyor. HDP’nin çalışmalarını kriminalize etmeye yönelik, provokasyondur" dedi.

PARTİ BASIN ÇALIŞANI PARTİNİN AÇIKLAMALARINA KATILAMAZ!

Savcılığın hazırladığı iddianamede Vedat Dağ, HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan’ın yaptığı açıklama, yine HDP Van vekili Sezai Temelli’nin de başka bir ajansa verdiği röportajın partinin sosyal medya hesabından paylaşılmasını 'suç' olarak görüldü.

Dağ hakkında hazırlanan ve HDP basın danışmanı olduğu için katıldığı ancak 'suç' unsuru görülen birkaç etkinlik şunlar:

* MED TUHAD-FED'in 1. Olağan Kongresi konulu genel kurul toplantısı.

* HDP Amed İl Örgütü’nün düzenlediği DPB Bağlar İlçe Başkanlığında, "Politik Kadın Cinayetlerine" ilişkin basın açıklaması.

* 2019’da eski HDP Hakkari milletvekili Leyla Güven’in ve cezaevlerindeki siyasi tutsakların süresiz-dönüşümsüz açlık grevi eylemleri.

*HDP Amed İl Başkanlığı’nın organize ettiği, "Son Siyasal Süreç" konulu panel ve "Ortadoğu Krizi ve Demokratik Ulus Çözümü" konferansı.