HDP Van’da yasak

Türkiye'nin her tarafında baskı altında tutulan HDP’ye Van’da daha ağır bir baskı uygulanıyor. Yaklaşık 5 yıldır eylem-etkinlik yasağı uygulanan kentte HDP’nin siyasi parti çalışmalarına dahi izin verilmiyor.

Türkiye'de yaşanan 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016 yılında hükümet tarafından OHAL ilan edildi. 20 Temmuz 2018 tarihine kadar süren OHAL döneminde HDP ve DBP İl binalarına 3 defalarca gece baskını yapıldı. İl Eş Başkanları Ökkeş Kava, Caziye Duman ve Murat Sarısaç tutuklandı.

OHAL’in bittiğinin ilan edildiği tarihten hemen sonra Van Valiliği 15’er gün eylem ve etkinlik yasağı ilan ettiğini açıkladı. Ancak bu 15 gün yasakları hiç sona ermedi ve yaklaşık 5 yıldır sürüyor. 2018 yılından bu yana Van Valiliği 63 kez eylem ve etkinlik yasağını uzattığını duyurdu.

VAN VALİLİĞİNE GÖRE SUÇLU ANF HABERLERİ!

Van Valisi M. Emin Bilmez bu yasakların sebebini Fırat Haber Ajansı'nda (ANF) çıkan haberler olarak açıkladı. Van Valisinin açıklaması ile paralel olarak 5 yılda defalarca polis tarafından basılan ve yüzlerce çalışanı gözaltına alınan HDP’nin kapısına ise adeta karakol kuruldu. Bina girişinde ağır zırhlı polis panzerleri, ortam dinleme cihazları, siyah camlı polis minibüsleri hazır kıta bekliyor.

İl binasına gelen Vanlılar polis GBT’sinden geçirildikten sonra içeri alınıyor. Sadece HDP İl binasında değil, polis helikopterleri gün boyu Van üzerinden uçuşlarla adeta şehirde olağanüstü bir görüntü ortaya koyarken, Cumhuriyet ve Maraş gibi şehrin en işlek caddelerinde her köşe başlarına TOMA aracı konuluyor.

'BU ŞEKİLDE BİTİRECEKLERİNİ SANIYORLAR AMA YANILIYORLAR'

Yaşadıkları baskılara ilişkin bilgi veren HDP Van İl Eş Başkanı Fikret Doğan, Van’da bin 500 gündür uygulanan yasağı anlamakta güçlük çektiklerini söyledi. OHAL’in olmadığı bir dönemde Van’da adeta sıkıyönetim uygulamaları olduğunu ifade eden Doğan, Van şehrinin Serhat bölgesinin merkezi olarak görüldüğünü, büyükşehir ve sivil toplum kuruluşlarının oldukça geliştiği bir yer olmasının yaşananların temel etkeni olduğunu belirterek, "Türkiye’nin hiçbir kentinde böyle bir uygulama yokken, Van’da bunun olması manidardır. Eğer Van gerçekten sessiz kalırsa, çevre illerde de herhangi bir şey yaşanmaz düşüncesi var.

Bir siyasi partinin açıklama yapması, kongre yapması, miting yapması yasak. Bu yasak bizim partimiz için uygulanıyor. Van HDP binasının önünde adeta karakol kurulmuş. Eylem ve etkinlik yokken dahi 7-24 araçlar bekliyor. Partimize giren çıkan herkes GBT kontrolünden geçiyor, psikolojik bir baskı yapılıyor.

Bu da insanlarımızın üzerinde olumsuz psikolojik baskıya yol açıyor. Bu halkın taleplerini baskıyla, sindirme ile durduramazsınız. Bu mümkün değil. Yaptıkları tek şey devletin kendi güvenlik güçlerine de bir eziyet. Bunun dışında bir işe yaramıyor. Tüm bunlara rağmen gerçekten mücadelemize devam ediyoruz" diye konuştu.